Hlavní obsah

Toužíte po holčičce, ale bude to kluk. Jak zklamání ustát?

Foto: Thinkstock

Těšila jste se na holčičku, a bude to kluk, nebo naopak... Co teď? Jak se s tím vyrovnáte?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekáte holku, a přitom jste si přála porodit kluka. A tak se trápíte, místo toho, abyste si užívala fajn těhotenství. Víte ale, že to neprospívá vám ani miminku? Jak ustát „nechtěné“ pohlaví?

Článek

Irena si při prvním těhotenství moc přála holčičku, měla to být Leontýnka. Jenže všechno bylo jinak.

„Doktor mi jednoznačně řekl, že mám v břiše kluka. Už z ordinace jsem odcházela s pláčem a brečela jsem potom v jednom kuse. Kluka jsem prostě nechtěla,“ vzpomíná maminka.

Narodil se jí Matouš a po porodu ji zaplavila taková dávka lásky, že si na nějakou holčičku už ani nevzpomněla. Teď je těhotná podruhé a je jí jedno, co bude mít. „Matouš je bezva kluk,“ doplňuje Irena.

Pocit zklamání

Maminky se možná už vidí, jak se jejich miminko promění v načančanou holčičku, tatínkové zase touží po zachování rodu a nic než kluk prostě nepřipadá v úvahu. Jenže ruku na srdce, nemělo by tohle všechno být rodičům jedno? Co by přece jiní dali za miminko bez ohledu na jeho na pohlaví. Některým rodičům na něm ale prostě záleží.

Foto: Thinkstock

Nejhorší je, když se na představy o určitém pohlaví vašeho miminka upnou příbuzní a známí. Dokud si nejste jisté, nepřijímejte jednoznačně cílené dárky!Foto: Thinkstock

Psycholog Jan Kulhánek z ambulance Psychoterapie Anděl vidí za touhou po konkrétním pohlaví očekávaného potomka tři hlavní důvody.

Maminky se často bojí toho, že to prostě budou umět jenom s holčičkou (nebo klukem) a druhé pohlaví jim nic neříká. Budou umět hrát klučičí hry? O čem si se synem budou povídat, až bude větší? Co když dcerka bude mít blíž k tátovi? „Ženy mohou mít pocit, že s tím vysněným pohlavím budou umět líp zacházet, že třeba s holčičkami si budou líp rozumět,“ poznamenává Jan Kulhánek.

A přidává další postřeh, který může maminky vyděsit. Pokud jsou upnuté na jedno pohlaví, může je jednoduše přepadnout strach, že to druhé nebudou mít rády.

Já chci kluka!

„Třetí důvod potom nesouvisí s maminkou, ale s budoucím otcem. Ten si úpěnlivě přeje syna a na partnerku tlačí. Ona se mu snaží vyhovět, bojí se, že s holčičkou otec nebude mít dobrý vztah. „Takové lpění na konkrétním pohlaví bych ale osobně vnímal jako projev nezralosti budoucích rodičů,“ doplňuje Jan Kulhánek.

Potvrzuje to i terapeutka Lucie Horníková. „Ženy si kvůli partnerovi, nikoli kvůli sobě přejí syna. A když ho nečekají, mohou být vystaveny pocitu, že zklamaly. Přitom pohlaví miminka přece určuje muž,“ poznamenává Lucie Horníková s tím, že podobné pocity ženě v těhotenství neprospívají.

Foto: Thinkstock

Každé miminko je přece obrovská radost!Foto: Thinkstock

Přelaďte se!

„Ženy by měly být v těhotenství co nejvíce v klidu a v pohodě a žádný stres jim nesvědčí,“ varuje Lucie Horníková maminky. Jan Kulhánek radí ženám, které se z ultrazvuku dozvěděly, jakou barvu výbavičky mají začít pořizovat, a nejsou z toho šťastné, přeladit se na novou skutečnost.

„Co si třeba začít zkoušet představovat, jaké to bude s klukem namísto holčičky. Vytvářet si vyloženě situace, v nichž bude syn hrát hlavní roli, jak se bude s maminkou rád mazlit, v čem jim to bude víc klapat. Radosti a starosti jsou přece s dětmi bez ohledu na pohlaví," uvažuje Jan Kulhánek a doplňuje: „Já ale věřím na přírodu, na to, že po narození miminka ho ženy přijmou takové, jaké je.“

Toužíte po holčičce, ale čekáte kluka? Hoďte to za hlavu, důležité je, aby bylo dítě v pořádku.

Reklama

Načítám