Hlavní obsah

Toužíte po rodině, ale partner děti nechce. Jak to může dopadnout?

Foto: Thinkstock

Když myslíte vztah vážně, určitě přijde čas i na debatu o dětech. Co když budete překvapeny zamítavou reakcí partnera?Foto: Thinkstock

Reklama

Máte to pěkně naplánované. S partnerem jste nějaký pátek a začínáte myslet na dítě. Jenže přijde překvapení. Váš protějšek potomka nechce. Znamená to konec vztahu, nebo je šance, že se vaše přání splní?

Článek

Ještě před půl rokem by Martina označila svého přítele jako ideálního. Požádal ji o ruku a plánoval budoucnost. Teď je vztah na bodu mrazu. Snoubenec nechce děti, Martina za čas ano.

„Plácali jsme svoje fantazie, jak si pořídíme domek, a já řekla, že dětský pokoj bude barevný a že bych ráda holčičku. Přítel vyvalil oči s tím, že my přece žádné děti mít nebudeme,“ vypráví Martina. Následovaly hádky a ultimáta. Pár spolu zůstává, Martina mu ale šance nedává.

Když se vaše plány na spokojenou rodinu rozejdou, nemáte moc variant na výběr. Můžete se s partnerem rozejít, nebo se mu podřídit. Kdy je šance, že protějšek názor změní a kdy s miminkem nepočítat?

Foto: Thinkstock

Většina žen si přeje být matkou. Je to pro ně důležitější než partnerstvíFoto: Thinkstock

Důvody nesouladu v plánech

Špatné načasování – Vy už potajmu v obchodech okukujete dětské oblečky, partner má ale jiné plány. Pokud váš návrh mít dítě odmítne kvůli tomu, že sám chce potomka později, není nic ztraceno. „Ženy chtějí většinou dítě dřív než muži. Ti se třeba bojí, jak by rodinu uživili, připadá jim, že ještě nerozjeli kariéru. Je dobré si o tom otevřeně promluvit, říct si pochybnosti, plány sladit a k tématu se vrátit,“ radí psycholog Jan Kulhánek z ambulance Psychoterapie Anděl.

Vztahu nevěří– Partneři spolu sice delší dobu žijí, ale jeden z nich cítí, že to není to pravé ořechové. Pak dojde na téma dítě a jeden z páru ho mít odmítne. „Pak záleží na tom, zda se pokusí vztah zachránit a k dítěti se později rozhoupají, nebo to bude znamenat konec soužití,“ říká Jan Kulhánek s tím, že vyvarovat by se ale lidé měli „lepení“ vztahu dítětem.

Nežijte partnerův život

Dítě nechce – Někteří lidé prostě dítě nechtějí a s takovým partnerem těžko pohnete. Možná má za sebou složité dětství, možná ho děti nezajímají a nechce přijít o svobodu. „Někdy se to u mužů změní třeba až ve vyšším věku, někdy vůbec. Otázka je, zda se žena chce přizpůsobit a respektovat to. Pak ale žije život podle plánů partnera, ne podle svých,“ varuje Jan Kulhánek.

Foto: Thinkstock

Zkuste hledat řešení. Když se žádné rýsovat nebude, zvažte, zda chcete ve vztahu zůstatFoto: Thinkstock

Už dítě má – Partner má dítě z předchozího vztahu, další neplánuje. Ano, je to sobecké, i když jeho obavy se dají pochopit. Třeba se bojí, že mu vztah opět nevyjde a bude muset opustit další dítě. I vy však máte právo stát se mámou. I v tomto případě si musíte promyslet, zda pro vás má větší cenu bezdětný vztah, nebo vlastní potomek.

Můžete přijít o oba

Už je na cestě – Vy jásáte nad pozitivním těhotenským testem, partner je ale zaskočen. Teď už ale není čas na debaty o tom, kdo dítě chce a kdo ne. Pokud muž dítě odmítá, máte jen dvě možnosti, a ani jedna není snadná. Buď se vzdáte partnera a s dítětem budete sama, nebo se vzdáte miminka. „Pokud muž partnerku přesvědčí k potratu, většinou to vztah nepřežije. A žena potom nebude mít ani dítě, ani partnera,“ varuje však Jan Kulhánek.

Nechce druhé – Jedno dítě spolu máte, vy toužíte po dalším, partner nikoli. Nechte na chvíli emoce stranou a vyslechněte si jeho důvody. Možná ho děsí vzpomínky na bezesné noci a pláč miminka nebo jste si konečně začali užívat jako rodina a častěji najdete chvíli jen sami dva na sebe. Dejte tomu čas a za nějakou dobu to zkuste znovu. Rozbíjet kvůli tomu jinak fungující rodinu by přece bylo hloupé.

Nechce váš partner dítě, ale vy po něm toužíte? Zkuste najít řešení.

Reklama

Načítám