Hlavní obsah
Foto: Sergii Koval, Shutterstock.com

Foto: Sergii Koval, Shutterstock.com

Trochu pracnější než obyčejná buchta, ale o to lepší! Tahle bublanina z třeného těsta je krásně nadýchaná a plná šťavnatých třešní. Stačí trocha trpělivosti a výsledek vás dostane.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
  • 120 g změklého másla
  • 100 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 400 g čerstvých třešní
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice mleté
  • 1 lžíce másla na vymazání
  • 2 lžíce mouky na vysypání
Článek

Nemáte zrovna po ruce třešně? Nevadí! Tahle bublanina si skvěle rozumí i s jiným ovocem, sáhnout můžete po višních, rybízu, borůvkách, meruňkách nebo třeba švestkách. V zimě klidně použijte i kompot nebo mražené ovoce, jen ho předem nechte dobře okapat, aby těsto nezvlhlo.

Postup

01.

Předehřejte troubu na 170 °C a plech nebo formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem.

02.

V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte žloutky.

03.

V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou skořice (tu můžete vynechat). Sypkou směs pak postupně vmíchejte do máslového základu.

04.

Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a ten nakonec opatrně zapracujte do těsta.

05.

Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Poklaďte ho vypeckovanými třešněmi a lehce je zatlačte do těsta. Pečte zhruba 30–35 minut, dokud není bublanina zlatavá a špejle po píchnutí do korpusu suchá.

Máte nadbytek třešní? Vsaďte na klasický džem jako od babičky!

Energetická hodnota celkem pro 1 plech 20 × 30 cm
Energie10 288,8 kJ
Bílkoviny42,73 g
Tuky126,1 g
Sacharidy286,74 g
Sůl1,54 g
SAFA59,87 g
Vláknina13,93 g
Cukry146,86 g

Načítám