Článek
Nemáte zrovna po ruce třešně? Nevadí! Tahle bublanina si skvěle rozumí i s jiným ovocem, sáhnout můžete po višních, rybízu, borůvkách, meruňkách nebo třeba švestkách. V zimě klidně použijte i kompot nebo mražené ovoce, jen ho předem nechte dobře okapat, aby těsto nezvlhlo.
Postup
01.
Předehřejte troubu na 170 °C a plech nebo formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem.
02.
V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte žloutky.
03.
V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou skořice (tu můžete vynechat). Sypkou směs pak postupně vmíchejte do máslového základu.
04.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a ten nakonec opatrně zapracujte do těsta.
05.
Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Poklaďte ho vypeckovanými třešněmi a lehce je zatlačte do těsta. Pečte zhruba 30–35 minut, dokud není bublanina zlatavá a špejle po píchnutí do korpusu suchá.
Máte nadbytek třešní? Vsaďte na klasický džem jako od babičky!