Hlavní obsah

Ovoce z mrazáku: Vykouzlete z něj skvělé sladké dobroty!

Foto: Jakub Jurdič

Poradíme vám, co si máte počít se zapomenutým mrazeným ovocem!

Pomalu ale jistě se blíží období, kdy se na pultech obchodů objeví čerstvé voňavé ovoce. Stále máte zbytky toho loňského v mrazáku? Nevěšte hlavu, s našimi třemi recepty zmizí cobydup!

Článek

Mrazené ovoce je skvělým pomocníkem třeba v zimě, když máte chuť na rybízovou bublaninu a rybíz zrovna není vůbec k mání. Občas se ale stane, že na ovoce v mrazáku zapomenete, a to je velká škoda! Proto pro vás dnes máme hned tři recepty, ve kterých ovoce zpracujete a výsledek bude chutnat jednoduše báječně. S chutí do toho!

Jahodové koláčky

Na 4 koláčky potřebujete: 250 g listového těsta, 350 g mrazených jahod (použít ale můžete i borůvky, maliny nebo ostružiny), 3 lžíce cukru krystal, 50 g másla, 1 vanilkový lusk (pokud nemáte, nahraďte cukr krystal 2 vanilkovými cukry), 5 lžic vody, moučkový cukr a máta na ozdobení

Foto: Jakub Jurdič

Koláčky jsou báječně vláčné a ovocné, dáte si?

Postup:Troubu rozehřejte na 180 °C. V kastrolu rozpusťte máslo, zasypte ho cukrem a zalejte vodou. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábněte dužinu a obojí vložte ke směsi. Nechte probublávat, dokud se cukr nerozpustí, pak přidejte jahody (vámi zvolené ovoce) a důkladně promíchejte, aby se všechno ovoce obalilo směsí. Do malých forem (v případě, že je nemáte, můžete udělat jeden velký obrácený koláč o průměru 26 cm) nalijte jahodovou směs a zakryjte ji vyváleným listovým těstem.

Těsto přimáčkněte ke stranám a dejte péct na 25 minut dozlatova. Když koláčky trochu zchladnou, vyklopte je, posypte moučkovým cukrem a ozdobte mátou.

Krupicová kaše s ovocem

Na 4 porce potřebujete: 10 lžic dětské krupičky, 1,5 litru mléka, špetku soli, 100 ml červeného vína, 1 lžíci moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g libovolného mrazeného ovoce, 30 g čokolády na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Kaše může klidně nahradit večeři

Postup: Krupičku zalejte polovinou mléka, promíchejte a nechte aspoň 5 minut bobtnat. Mezitím dejte zbytek mléka do hrnce, pomalu ho zahřívejte a často jej míchejte. Když se začne vařit, přidejte sůl a cukr, a nakonec nabobtnanou krupičku. Za stálého míchaní vařte, dokud kaše nezhoustne. V druhém kastrolu dejte zahřát ovoce, zasypte ho jedním vanilkovým cukrem a červeným vínem. Nechte probublávat asi 3 minuty. Kaši rozdělte do talířů, polejte ji ovocnou směsí a posypejte nastrouhanou čokoládou.

Tip: Pokud máte doma šafrán, nebojte se ho použít. Špetku ho nasypte do mléka, než ho začnete vařit. Kaše dostane žlutou barvu a fantastickou chuť!

Koláč z ovesných vloček

Na koláč o průměru 23 cm potřebujete: 200 g ovesných vloček, 200 g polohrubé mouky, 100 g třtinového nebo krystalového cukru, 1 lžičku jedlé sody, 2 banány, 80 g změklého másla, hrst hladké mouky, 500 g mrazeného ovoce (my měli směs ostružin a malin), zakysanou smetanu na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Koláč je ze zdravých surovin, a přitom stejně dobrý, jako ty obyčejné

Postup:Troubu předehřejte na 170 °C. V misce smíchejte ovesné vločky, polohrubou mouku, cukr, máslo, sodu a rozmačkané banány. Těsto dokonale propracujte (nejlépe rukou) tak, aby z něj byla měkká hmota držící pospolu. Těsto namačkejte na dno a strany formy tak, aby vrstva těsta měla asi 0,5 cm (zbytek těsta si nechte) a dejte péct na 25 minut.

Mezitím si v hrnci zahřejte ovoce (nemělo by se vařit) a nechte ho trochu zchladnout. Upečený korpus vyndejte z trouby a zalijte ho ovocnou směsí. Na vál dejte hladkou mouku a zbytek těsta vyválejte na tenkou placku. Tou pak pokryjte ovocnou směs a celý koláč dejte znovu péct na 20 minut. Podávejte se zakysanou smetanou.

Co děláte s mrazeným ovocem vy? A jaké je vaše oblíbené? Napište nám do diskuse pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC