Hlavní obsah

Ovoce z mrazáku: Vykouzlete z něj skvělé sladké dobroty!

Foto: Jakub Jurdič

Poradíme vám, co si máte počít se zapomenutým mrazeným ovocem!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomalu ale jistě se blíží období, kdy se na pultech obchodů objeví čerstvé voňavé ovoce. Stále máte zbytky toho loňského v mrazáku? Nevěšte hlavu, s našimi třemi recepty zmizí cobydup!

Článek

Mrazené ovoce je skvělým pomocníkem třeba v zimě, když máte chuť na rybízovou bublaninu a rybíz zrovna není vůbec k mání. Občas se ale stane, že na ovoce v mrazáku zapomenete, a to je velká škoda! Proto pro vás dnes máme hned tři recepty, ve kterých ovoce zpracujete a výsledek bude chutnat jednoduše báječně. S chutí do toho!

Jahodové koláčky

Na 4 koláčky potřebujete: 250 g listového těsta, 350 g mrazených jahod (použít ale můžete i borůvky, maliny nebo ostružiny), 3 lžíce cukru krystal, 50 g másla, 1 vanilkový lusk (pokud nemáte, nahraďte cukr krystal 2 vanilkovými cukry), 5 lžic vody, moučkový cukr a máta na ozdobení

Foto: Jakub Jurdič

Koláčky jsou báječně vláčné a ovocné, dáte si?Foto: Jakub Jurdič

Postup:Troubu rozehřejte na 180 °C. V kastrolu rozpusťte máslo, zasypte ho cukrem a zalejte vodou. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábněte dužinu a obojí vložte ke směsi. Nechte probublávat, dokud se cukr nerozpustí, pak přidejte jahody (vámi zvolené ovoce) a důkladně promíchejte, aby se všechno ovoce obalilo směsí. Do malých forem (v případě, že je nemáte, můžete udělat jeden velký obrácený koláč o průměru 26 cm) nalijte jahodovou směs a zakryjte ji vyváleným listovým těstem.

Těsto přimáčkněte ke stranám a dejte péct na 25 minut dozlatova. Když koláčky trochu zchladnou, vyklopte je, posypte moučkovým cukrem a ozdobte mátou.

Krupicová kaše s ovocem

Na 4 porce potřebujete: 10 lžic dětské krupičky, 1,5 litru mléka, špetku soli, 100 ml červeného vína, 1 lžíci moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g libovolného mrazeného ovoce, 30 g čokolády na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Kaše může klidně nahradit večeřiFoto: Jakub Jurdič

Postup: Krupičku zalejte polovinou mléka, promíchejte a nechte aspoň 5 minut bobtnat. Mezitím dejte zbytek mléka do hrnce, pomalu ho zahřívejte a často jej míchejte. Když se začne vařit, přidejte sůl a cukr, a nakonec nabobtnanou krupičku. Za stálého míchaní vařte, dokud kaše nezhoustne. V druhém kastrolu dejte zahřát ovoce, zasypte ho jedním vanilkovým cukrem a červeným vínem. Nechte probublávat asi 3 minuty. Kaši rozdělte do talířů, polejte ji ovocnou směsí a posypejte nastrouhanou čokoládou.

Tip: Pokud máte doma šafrán, nebojte se ho použít. Špetku ho nasypte do mléka, než ho začnete vařit. Kaše dostane žlutou barvu a fantastickou chuť!

Koláč z ovesných vloček

Na koláč o průměru 23 cm potřebujete: 200 g ovesných vloček, 200 g polohrubé mouky, 100 g třtinového nebo krystalového cukru, 1 lžičku jedlé sody, 2 banány, 80 g změklého másla, hrst hladké mouky, 500 g mrazeného ovoce (my měli směs ostružin a malin), zakysanou smetanu na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Koláč je ze zdravých surovin, a přitom stejně dobrý, jako ty obyčejnéFoto: Jakub Jurdič

Postup:Troubu předehřejte na 170 °C. V misce smíchejte ovesné vločky, polohrubou mouku, cukr, máslo, sodu a rozmačkané banány. Těsto dokonale propracujte (nejlépe rukou) tak, aby z něj byla měkká hmota držící pospolu. Těsto namačkejte na dno a strany formy tak, aby vrstva těsta měla asi 0,5 cm (zbytek těsta si nechte) a dejte péct na 25 minut.

Mezitím si v hrnci zahřejte ovoce (nemělo by se vařit) a nechte ho trochu zchladnout. Upečený korpus vyndejte z trouby a zalijte ho ovocnou směsí. Na vál dejte hladkou mouku a zbytek těsta vyválejte na tenkou placku. Tou pak pokryjte ovocnou směs a celý koláč dejte znovu péct na 20 minut. Podávejte se zakysanou smetanou.

Co děláte s mrazeným ovocem vy? A jaké je vaše oblíbené? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám