Hlavní obsah

Trendy porcelán od českých značek: Vede modrobílá!

Foto: Studio Malíská

Foto: Studio Malíská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porcelán je nejušlechtilejší keramický materiál. Slouží především k výrobě kuchyňského servisu a dekorací, setkat se s ním můžeme i v podobě šperků. Dnes vám představíme šest českých značek, které přinášejí jak tradiční pojetí, tak originální, veselé, ale vkusné motivy.

Článek

Český porcelán má u nás dlouholetou tradici a těší se oblibě nejen u velkých značek, ale i u menších designérů s autorskými kolekcemi. Asi nejznámější je cibulákový porcelán z Dubí na Teplicku, ten vám snad ani nemusíme představovat. K dalším světoznámým značkám patří také karlovarský Thun 1794, řada Leander Manufaktury Loučky, hotelový porcelán od firmy G. Benedikt či Bohemia Porcelán MZ Stará Role.

Na českém trhu však najdete i mnoho drobnějších výrobců a designérů, kteří mají své dílny a svému řemeslu jsou oddáni s velkou vášní. A stejně jako velké firmy i oni nejvíce zdobí porcelán tradiční modrou kobaltovou barvou. Ta je totiž jako jedna z mála velmi odolná vůči vysokým teplotám nad 1350 °C, při kterých se tvrdý porcelán vypaluje. Přemýšlíte o novém servisu nebo originálním dárku? Zde je naše dnešní inspirace.

Český porcelán z Dubí

Známý porcelán s cibulákovým vzorem se v Dubí u Teplic vyrábí již od roku 1885. Firma Český porcelán dnes dokáže vytvořit na 850 tvarů s modrobílým vzorem a vyváží i do zahraničí. Zajímavostí je, že na obrázcích vůbec nejsou cibule, jak by se dalo soudit podle názvu. Námět tohoto dekoru byl přejat v Míšni mezi lety 1738–1739 z původních čínských předloh. Hlavním motivem se staly květ chryzantémy na stonku s poupětem, pivoňky, svlačce a bambusová větev. U okrajů nádob se užívá plod broskví a granátových jablek. Obrázky však v našich krajích připomínaly spíše cibuli, a tak se objevilo označení cibulák.

Foto: Archiv firmy

Český porcelán: talíř dezertní praporový 19 cm, 208 Kč; miska srdce, 272 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Český porcelán: váza Dux, výška 48 cm, 12 921 Kč; čajová konvice s víčkem, 1171 KčFoto: Archiv firmy

Bílé a modré Blaho

Za značkou stojí designérka Blanka Hovorková Maříková, která vytváří spoustu krásných věcí pro stolování, jako jsou například talířky, misky, hrnečky na kávu, na čaj i na odnesení nápoje s sebou. Mají jednoduchý čistý design s modrými nápisy či ornamenty, ty si můžete nechat vytvořit i na míru. Z porcelánu Blanka vyrábí i šperky a lampy. Její šálek už má i své místo ve sbírce Uměleckoprůmyslového muzea. A co představuje vlastně název Blaho? Ten příjemný pocit, který by měl každý cítit, když autorčin porcelán vezme do ruky.

Foto: Archiv firmy

Blaho: hrníček se srdcem, 380 Kč; cestovní hrnek Moje káva, 400 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Blaho: slánka a pepřenka, od 260 Kč; miska pro kočku, 380 KčFoto: Archiv firmy

Studio Malíská

Autorský porcelán vzniká také pod rukou designérky a výtvarnice Lenky Malíské, která se neomezuje jen na výrobu zdobného a funkčního servisu, tvoří například také pamětní dekorace a šperky. Jde ve šlépějích svých rodičů, kteří také pracují v oboru. Krédo Lenčina studia zní „porcelán s vtipem a duší“, takže zde najdete občas skutečně úsměvné, ale vždy vkusné kousky. Nejvíce žádané jsou ovšem hrníčky na čaj i kávu.

Foto: Archiv firmy

Malíská: svačinový set, 520 Kč; hrnek s podšálkem Na kole, 427 Kč, vše k dostání na Originální porcelánFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Malíská: čajový set: konvice Lea 790 K, tác Láska 479 Kč, cukřenka Láska 390 Kč; dezertní talíř Srdce, 479 Kč, vše k dostání na Originální porcelánFoto: Archiv firmy

Tradiční Thun

Pod porcelánku Thun 1794 spadají hned tři provozovny – v Nové Roli, Klášterci nad Ohří a Lesově. Původně ji založil právě v roce 1794 hrabě František Josef Thun v Klášterci nad Ohří, v jehož okolí díky horkým pramenům vznikala ložiska velmi kvalitního kaolínu. První výpal se konal 15. září tohoto roku a podle svědků byl porcelán byl žlutavý a špinavý. Dnes je Thun nejstarší a největší český výrobce porcelánu, vyrábí širokou škálu produktů užitkového či hotelového porcelánu, porcelán pro děti a v neposlední řadě také zakázkové zboží pro velké mezinárodní řetězce.

Foto: Archiv firmy

Thun: talířová souprava Rose (6x talíř mělký 25 cm, 6x talíř hluboký 23 cm, 6x talíř dezertní 19 cm), 2879 Kč; snídaňový set Modrý puntík, konvice 383 Kč, hrnek 142 Kč, dezertní talíř 115 Kč, miska 173 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Thun: forma na bábovku z kolekce Blue Cherry (27 cm), 587 Kč; souprava Pinta z kolekce Blue Cherry, 605 KčFoto: Archiv firmy

Ema má mísu

Název značky nese podtitul: Nádobí, ze kterého vám bude chutnat! Takže pokud chcete doma jíst z originálních talířků či pít z designových hrnečků s abstraktní malbou, určitě nahlédněte do e-shopu šikovných keramiček Báry Diduchové a Petry Maškové, které tvoří osobité kousky z keramiky a porcelánu.

Foto: Archiv firmy

Ema má mísu: hrnek s abstraktní malbou, 250 ml, 460 Kč; talíř s vysokým okrajem, 690 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Ema má mísu: limo pohárek, 500 ml, 460 Kč; minivázička s malým víčkem pro lepší aranžování, 490 KčFoto: Archiv firmy

Ludmila Šenky

Porcelánové hrníčky na kávu i čaj, vázičky, dekorativní i užitkové předměty můžete zakoupit také u Ludmily Šenkyříkové. Ve svém malém lesním ateliéru v Podkrkonoší je vyrábí od roku 2005, kdy dokončila rekvalifikační kurzy v Keramickém studiu v Kohoutově i dvouleté dálkové studium na střední uměleckořemeslné škole. Nyní ráda pracuje s jednoduchými liniemi, jemnou barevností a plastickým povrchem v různých podobách, který je příjemný na dotek.

Foto: Archiv firmy

Ludmila Šenky: oválný šálek s podšálkem, 100 ml, 420 Kč; hrníček, 250 ml, 420 Kč, oboje zakoupíte na FlerFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Ludmila Šenky: hrníčky Lásenky s dřevěným podšálkem, 1202 Kč; mini vázička Prší, od 277 Kč, oboje zakoupíte na FlerFoto: Archiv firmy

Načítám