Hlavní obsah

Kávu s sebou, ale do čeho? Některé kelímky škodí!

Foto: Olesya Kuprina, Shutterstock.com

Foto: Olesya Kuprina, Shutterstock.com

Reklama

Také jste se vlivem epidemie koronaviru naučili mnohem častěji kupovat kávu a jiné horké nápoje s sebou? Myslete na to, do čeho si své oblíbené espresso necháváte nalít. Může to totiž ovlivnit nejen kvalitu nápoje, ale i vaše zdraví.

Článek

Jednorázové kelímky na nápoje jsou neekologické a mohou mít negativní dopad i na lidský organismus. S hrnkem pro opakované použití sice děláte něco pro planetu, ale i v tomhle případě může jít o zdraví. Nemusíte se ale bát, že by se všechny negativní účinky týkaly hned vás, ale je dobré vědět, co všechno se ve výrobcích skrývá

Polystyren raději nezahřívejte

Bílý pěnový kelímek chrání před opařením, bohužel však není stejně šetrný k naší planetě. Polystyren patří k látkám, které se ze všech materiálů rozkládají vůbec nejdéle. Škodí ale i tím, že se z něj uvolňují dioxiny a styren, které se řadí mezi karcinogeny a mohou negativně ovlivňovat i hormonální soustavu. K jejich uvolňování dochází, zejména pokud nápoj obsahuje alkohol nebo tuk, případně když dochází k jeho ohřátí. Proto v takovém kelímku pití nikdy opětovně neohřívejte, totéž platí pro polystyrenové obaly na jídla.

Foto: Boumen Japet, Shutterstock.com

Je to pohodlné, ale trpí planeta i lidský organismusFoto: Boumen Japet, Shutterstock.com

S plasty opatrně

Ani další plasty nejsou bez rizika, ať už jde o tenký kelímek, bílé víčko, nebo bytelný termohrnek. Jakmile začne plast po zahřátí nápojem divně zapáchat, není zřejmě určený pro styk s potravinami. Když si chcete koupit termohrnek z plastu, raději dobře prostudujte jeho složení a určení.

Jednou z nejobávanějších látek v plastových nádobách je bisfenol A (BPA). Byla prokázána jeho toxicita a v řadě zemí byl již zařazen mezi nepovolené látky, přesto je tento materiál zatím u nás zakázán jen v nádobí pro kojence. Spojuje se mj. s rizikem vzniku rakoviny prsu nebo poklesem plodnosti u mužů, napodobuje totiž působení hormonu estrogenu. Mění i schopnost těla reagovat na inzulin, a může tak souviset s nárůstem diabetu 2. typu v populaci.

Nejintenzivněji se uvolňuje právě při zahřátí, proto je lepší investovat do hrnku označeného jako BPA Free, jejich nabídka je dnes již široká. Bezpečnější volbou jsou také lahve a hrnky ze silikonu nebo polyetylenu. Bisfenol ale hlídejte i u dalšího vybavení, užívá se v jednorázovém plastovém nádobí, při výrobě rychlovarných konvic nebo dětských kousátek a dudlíků. Samozřejmě ne všude, raději si však hlídejte, co kupujete.

Čistě kovový jen naoko

Jako méně závadný by se mohl zdát termohrnek z kovu, ale i tady je nutné zjistit, z jakého materiálu je doopravdy. Některé kovové hrnky, plechovky nebo konzervy jsou uvnitř potažené epoxidovou pryskyřicí, která obsahuje obávaný BPA. Jiné vykazují nepovolený obsah bromu, pak jde zřejmě o produkty vyráběné v Číně z elektroodpadu. Brom může negativně ovlivňovat imunitu, plodnost nebo zdraví jater. Ovšem pozor, i kvalitní nerezový termohrnek může škodit kvůli nevhodnému tvaru a záhybům, do kterých se při čištění těžko dostanete, a zbytky nápojů v nich pak zahnívají.

Foto: ThirtyPlus, Shutterstock.com

Kvalitní nerezový hrnek bez záhybů patří mezi favorityFoto: ThirtyPlus, Shutterstock.com

I papírový pohárek skrývá plast

Papír je oblíbený materiál, a aby nápoj neprosákl, je často potažený tenkou vrstvou plastu. Z té se, především vlivem tepla, mohou do pití uvolňovat mikroskopické částečky plastů. I ty se kladou do souvislosti s neplodností nebo vznikem rakoviny. Mikroplasty navíc obsahují stopy těžkých kovů, jako je olovo, zinek, chrom či kadmium. Přítomnost plastu navíc ztěžuje recyklaci papírového kelímku, nejde tedy bohužel ani o ekologické řešení.

Moderní bambus

Bambus je v posledních letech velmi populární materiál právě pro svou ekologičnost. Roste totiž neuvěřitelně rychle. Vyrábějí se z něj i hrnky a kelímky, ale i s nimi buďte opatrní. V jejich složení totiž obvykle najdete také plasty a různé pryskyřice, které jsou citlivé na zahřátí. Když tedy do hrnku vlijete nápoj teplejší než 60 °C, může se do něj uvolňovat formaldehyd, který dráždí kůži a dýchací cesty, nebo melamin, poškozující ledviny a močový měchýř. Takže to není ani zdravé, ani ekologické.

Foto: anyaivanova, Shutterstock.com

Bambus, to zní skvěle! Měli byste vědět, z čeho přesně je váš hrnek vyrobený, abyste se nenapáliliFoto: anyaivanova, Shutterstock.com

Sklo nebo porcelán

Z porcelánového nebo skleněného hrnku se doma napijete bez obav a z těchto materiálů pořídíte i cestovní termohrnky. Z hlediska dopadu na zdraví jsou vhodnější volbou než plast, bohužel jsou háklivější na rozbití. Jestli ale s hrnkem uděláte jen pár kroků od automatu do kanceláře nebo z kavárny k autu, nemusí to být velká překážka. Jen pozor, ať se o horký nápoj nepopálíte: volte hrnek s dobře těsnícím víčkem a protiskluzovým kroužkem. Ten nemusí být nutně z plastu, ale třeba ze silikonu nebo korku.

Reklama

Načítám