Hlavní obsah

České kožené kabelky: Nosí je Boková i Morávková!

Foto: .about leather.

Foto: .about leather.

Reklama

Dáváte přednost nadčasovým kabelkám, které vydrží roky? V tom případě vám doporučujeme vsadit na české značky, které pracují s kvalitní kůží a šijí u nás. Oblíbily si je i některé herečky.

Článek

Nadčasovost, jednoduchost, kvalita i originalita. To jsou hlavní kritéria, která spojují české designové značky, jež vyrábějí kožené kabelky. Všechny mají navíc jedno společné: fascinuje je tradiční brašnářské řemeslo, které má v Česku stále velmi silné zastoupení. A přestože je kůže ve většině případů dovážená z Itálie, tyhle kabelky jsou ušité u nás v malých ateliérech nebo v rodinných firmách s dlouholetou tradicí. A my jsme se je rozhodli trochu podpořit v našem letním seriálu, který se bude věnovat českým módním značkám.

6 českých značek

Pokud tedy toužíte po kabelce, která vám vydrží dlouhá léta a nerozpadne se po roce či dvou jako většina tašek z umělých materiálů v běžné konfekci, nebojte se investovat do designových kousků firem, které představíme. Vyznačují se čistými liniemi a minimalismem, a proto si je oblíbily také některé známé herečky.

.about leather.

Značku založila designérka Barbora Musilová před třemi lety, poté co jako filmová produkční pociťovala potřebu změnit práci. Sama si nastudovala postupy a krok za krokem se v řemesle zdokonalovala. Během dvou let tak z touhy po vlastním produktu vyrostla fungující značka s vlastním ateliérem v Praze na Letné, jejíž kousky nosí i herečky Jenovéfa Boková (28) a Eliška Křenková (30).

Foto: Archiv firmy

Zleva: růžové psaníčko, 3000 Kč; tote bag 6500 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: malá ledvinka, 3800 Kč; croco ledvinka, 4000 KčFoto: Archiv firmy

SHE Design

Designové studio založily dvě kamarádky, Dita Horáková a Monika Žílová, které se zaměřují především na limitované edice. Snaží se tvořit originální minimalistické kabelky, jedinečné pro každou majitelku. Jejich modely jsou pojmenované po řeckých bohyních a můžete si k nim pořídit i doplňky – například náramek. Kůže pochází z Itálie, kabelky se šijí ve Zlíně.

Foto: Archiv firmy

Zleva: ledvinka Gaia, 4600 Kč; kabelka Athena, 5790 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: kabelka Afrodita, 13800 Kč; kabelka Demeter, 9400 KčFoto: Archiv firmy

Kara

Česká značka s dlouholetou tradicí je na našem trhu přes 70 let, její název je odvozený od karakulské ovce, což je nejznámější kožešinové ovčí plemeno. V současné době je firma na vzestupu a snaží se zaujmout novými kousky díky mladému návrháři Janu Černému, který se stal zároveň kreativním ředitelem. Jeho vizitkou jsou moderní unisexové tašky z italské kůže ze série nazvané Blackbag.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Blackbag medium, 5990 Kč; Blackbag large, 6990 KčFoto: Archiv firmy

Foto: archiv firmy

Zleva: menší klopnová kabelka, 3690 Kč; Kabelka s kovovou lištou, 3190 KčFoto: archiv firmy

Folbeur

Hledáte barevné kabelky? Vsaďte na značku, kterou založila Markéta Folberová v roce 2014, když nemohla na trhu najít kabelku, která by jí vyhovovala. A tak si navrhla vlastní. Přestože cesta k vysněnému kousku nebyla jednoduchá, vše se nakonec podařilo a firma nabízí několik modelů z italské hovězí kůže v šesti pestrých barvách. Kabelky se ovšem šijí v Třebechovicích pod Orebem.

Foto: Archiv firmy

Zleva: kabelka Grand Arancia, 14500 Kč; crossbody Macaron Petit Chilli, 6900 KčFoto: Archiv firmy

Foto: archiv firmy

Zleva: kabelka Poche Nero, 14500; kabelka Grand Bottiglia, 14500 KčFoto: archiv firmy

Leather Utilities

Praktická kabelka, psaníčko, ale i diplomatka na dokumenty. Tyhle české kabelky v sobě skrývají vše najednou. Většina modelů má totiž odnímatelný řemínek na zavěšení, takže je můžete nosit přes rameno, ale i v ruce. Modely se šijí v ateliéru v Praze z kůže, která pochází z Itálie a Německa. Za značkou stojí návrhářka Lucie Telecká, která sbírá inspiraci v běžném životě.

Foto: Archiv firmy

Zleva: kabelka/diplomatka, 8800 Kč; kabelka/psaníčko, 5750 KčFoto: Archiv firmy

Foto: archiv firmy

Zleva: praktická kabelka 15800 Kč; psaníčko, 6650 KčFoto: archiv firmy

Elega

Z Třebechovic pod Orebem pochází také rodinná firma, která se řídí sloganem „Kabelky jsou naše vášeň“. Vyváží své produkty do zahraničí a u luxusních kolekcí spolupracuje s tradiční českou sklářskou firmou Preciosa. Již šest let tvoří pro tuto firmu své návrhy kabelek také herečka Dana Morávková (48), jejíž modely se prodávají pod značkou Elega by Dana M.

Foto: Archiv firmy

Zleva: psaníčko 3800 Kč; crossbody velké psaníčko, 3480 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: crossbody kabelka, 3690 Kč; větší kabelka, 5620 KčFoto: Archiv firmy

Reklama

Načítám