Hlavní obsah

Užijte si čaj o páté jako královna Alžběta

Foto: Sergio Sallovitz, Shutterstock.com

Foto: Sergio Sallovitz, Shutterstock.com

Reklama

Patří i podle vás k správným podzimním dnům šálek horkého čaje? Zkuste tento rituál proměnit v magickou chvíli a navraťte popíjení čaje jeho obřadnost. Co takhle dát si pravý čaj o páté?

Článek

Čaj do Británie pronikl již na konci 16. století, tradiční čaj o páté se ale zrodil až mnohem později – v roce 1840 na panství Anny, vévodkyně z Bedfordu. Tehdy bylo zvykem jen snídat a pak až o osmé hodině večeřet. Jenže ona nemohla hlady dočkat večera, a tak si odpoledne dávala občerstvení, kde nesměl chybět čaj. Z její svačinky se brzy stala pravidelná událost, na kterou zvala přítelkyně. Zvyk se záhy rozšířil a stal se oblíbenou společenskou událostí.

Pátá právě teď odbila

U vévodkyně Anny se kolem čaje společnost scházela mezi čtvrtou a pátou hodinou odpoledne, dnes však tento čas není tak striktně dodržován. Angličané míří do čajoven cestou z práce, obvykle se podává již od třetí hodiny. Sama královna Alžběta (94) si nechává servírovat čaj se sladkostmi už ve čtyři.

Foto: Anna Pankrusheva, Shutterstock.com

Šetříte-li si servis od svatby, při čaji o páté je pro něj ta pravá příležitostFoto: Anna Pankrusheva, Shutterstock.com

Formálnost na prvním místě

Dámy z vyšších kruhů k čajovému dýchánku přicházely v nejlepších róbách, rukavicích a kloboucích. To už dnes nemusíte, vybrané chování ale přetrvává a ani současní Britové nezapomínají na vhodné oblečení. Často za odpoledním rituálem míří do lepších kaváren a restaurací, kde by nemístný oděv působil nepatřičně.

Nezapomeňte na podšálek

Chcete si odpolední čaj také vychutnat? Důležité je vše servírovat na vhodném nádobí: vyndejte sváteční čajový porcelán. Jeho šálky jsou nižší, širší a větší než u kávového servisu a patří k nim i větší lžičky. A nehodí se ani velké hrnky – na čaj o páté je ideální objem 220 ml.

Myslete i na podšálky, konvičku, cukřenku a konvičku na mléko. Po napití vraťte šálek na podšálek, nikdy ne přímo na stůl a vždy ho držte jen za ouško. A lžička? Zapomeňte na rázné cinkání o porcelán nebo olizování. Čaj míchejte mírně a vždy po směru hodinových ručiček, lžičku pak odložte zpět na podšálek.

Foto: Archiv firmy

Čajová souprava pro jednoho West Ham, 499 Kč (objem konvičky 350 ml), prodává Čajová-zahradaFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zlacená konvice Leander, 2750 Kč (objem 3,5 litru), prodává Porcelánový světFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Čajová souprava Thun, 2034 Kč (sada 15 kusů, objem konvice 1,2 litru)Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Čajová souprava Wo-Man, Atelier Lesov, 9901 Kč (servis pro 6 osob, objem konvice 1,5 l)Foto: Archiv firmy

K čaji se hodí sendviče i koláčky

K odpolednímu čaji patří občerstvení. Jí se většinou rukama, proto bývá pokrájené na malé porce. Nejdřív se jedí sendviče, hlavně okurkové, poté sladké housky, jablečné koláčky a čajové sušenky a nakonec malé dortíky.

High, nebo low tea: křesla versus židle

Zatímco aristokracie posedávala v nízkých křesílkách u elegantního občerstvení, v nižších vrstvách prošel rituál proměnou – chudší lidé uvítali další vydatné jídlo během dne. Obvykle se proto servírovalo i maso nebo výživně upravená zelenina a jedlo se u běžného jídelního stolu a na normálních židlích. Proto se můžete setkat s pojmy low tea, který odkazuje na nízké aristokratické posezení, a high tea, což připomíná stolování pracujících tříd.

Foto: Charlotte Lake, Shutterstock.com

Nesmějí chybět plněné koláčky scones a sendviče. Britové milují okurkové, rybí i s ovocnými pomazánkamiFoto: Charlotte Lake, Shutterstock.com

Tradiční earl grey i exotický darjeeling

Chcete mít v konvičce stejný čaj, jaký se podává v Buckinghamském paláci? Ochutnejte earl grey nebo darjeeling. První je čínský černý čaj se silicí z citrusu bergamotu, druhý je indický horský čaj s výraznou vůní a muškátovou chutí. Můžete si vybrat sypaný nebo kvalitní porcovaný čaj v sáčcích, při servírování by ale v konvici měl být vždy již jen nápoj zbavený lístků či pytlíků. Po britském vzoru ochutnejte čaj s mlékem, dle etikety se ale do šálku lije nejprve mléko, až poté čaj. Obvykle se servíruje i citron a cukr, můžete si tedy nápoj ochutit podle vkusu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sypaný Earl Grey, 789 Kč (250 g), prodává Kusmi Tea. Sypaný bio Earl Grey, 115 Kč (90 g), prodává SonnentorFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sypaný Indie Darjeeling Puttabong FF z letošní první sklizně, 149 Kč (50 g), prodává Čajová-zahrada. Sypaný Darjeeling Basilur Specialty, 247 Kč (100 g), prodává Čaje-mixteeFoto: Archiv firem

Přizvěte společnost

Čaj o páté je skvělá příležitost k milému setkávání a společenským rozhovorům s přáteli. Schůzka nad čajem trvá hodinu až dvě. Nemáte na hosty náladu? Nevadí. Britská panovnice si užívá odpolední čaj nejraději ve společnosti svých psů.

Reklama

Načítám