Hlavní obsah

Trendy nádobí? Letí kousky ze dřeva i misky z kokosu!

Foto: Chutima Chaochaiya, Shutterstock.com

Foto: Chutima Chaochaiya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Většina z vás alespoň nějaké dřevěné nádobí v kuchyni má. Váleček, prkénko nebo aspoň vařečku. Dřevo však v poslední době ožilo i jako materiál, z něhož se vyrábí jídelní nádobí. Talíře, podnosy i misky se strukturou stromu jsou novou nezbytností vaší jídelny!

Článek

Zatímco třeba seveřané nebo Němci uplatňují dřevo v domácnosti i v kuchyni opravdu hojně (Norové si třeba nemažou chleba jiným nožem než dřevěným), pro Čechy není takové nádobí zrovna typické. Ale tento trend se pomalu propracovává už i k nám. Jaké jsou výhody a nevýhody dřevěného nádobí?

Výhody talířů a misek ze dřeva

Důvodů, proč trendu příborů, mističek a talířů ze dřeva podlehnout, je hned několik. Jednak proto, že je na to zkrátka radost pohledět! Nádobí, které si zachovává strukturu stromu je designovou záležitostí ve své přirozené podobě. Pokud ale potřebujete více důvodů, rádi vám jich pár dáme.

Dřevo má přirozené antibakteriální vlastnosti a při kontaktu s ním se neničí žádné živiny (využívá se hodně v koupelnách). Jedná se také o poměrně odolný materiál, v němž nevadí rýhy po nožích a nože se zase při kontaktu s ním neničí. Také z toho důvodu mnoho restaurací zaměřených na steaky a burgery užívají servírování na dřevěném prkénku místo běžného talíře. Oproti sklu a porcelánu je jistě také výhodou, že se při pádu jen tak nerozbije.

Kam dřevo nemůže? 

Dřevěné nádobí má pochopitelně i nevýhody. Například ho nemůžete dát do myčky (co všechno nepatří do myčky?). Hodinové máchání v horké vodě by způsobilo defekty, jako různé praskliny, zkroucení a podobně. Po umytí je třeba nádobí nejenom osušit, ale ještě chvíli nechat venku úplně vyschnout. A aby bylo stále krásné, musíte ho čas od času ošetřit. Užít můžete speciální balzám, nebo třeba jen olivový či kokosový olej.

Teplé jídlo bez problému snese, ale do mikrovlnné trouby s ním také nemůžete, teplota tam je příliš vysoká.

Trendy jsou také kokosy

Velkým trendem na sociálních sítí jsou také kousky vyrobené z kokosového dřeva nebo rovnou z kokosových skořápek. Vzhledem k tvaru se z nich tvoří zejména mističky. Půvabně vypadají s ovesnou kaší, smoothie, cereáliemi nebo třeba barevným salátkem. Pečovat o ně musíte podobně jako o dřevěné nádobí.

Foto: BellaRose

Talíř z hladkého mangového dřeva je ručně vyřezávaný. Každý kus je proto lehce jiného tvaru i velikosti. Cena za kus 234 KčFoto: BellaRose

Foto: Wowodesign

Miska z olšového dřeva oblých tvarů ozdobená ručně malovanou bílou mandalou. Průměr misky je 18,5 cm. Cena 790 KčFoto: Wowodesign

Foto: Bonami

Sada dvou servírovacích misek z akátového dřeva s krásnou kresbou a viditelnými letokruhy. Velké prkénko 31 x 14 x 4 cm, průměr mističky 10 cm Cena 289 KčFoto: Bonami

Foto: Jysk

Bambusové mističky s vnější barevnou úpravou v bílé nebo světle fialové. Průměr 16 cm. Cena za kus 100 KčFoto: Jysk

Foto: Karmapassion

Mísa z teakového dřeva na opravdu velký salát. Průměr 21 cm. Cena 890 KčFoto: Karmapassion

Foto: Tropikalia

Miska ze skořápek kokosových ořechů z Vietnamu a lžíce z kokosového dřeva. Průměr misky 16 cm. Cena za set 339 KčFoto: Tropikalia

Foto: Kokonat

Kokosová miska ze skořápek ořechu s ručně vyrytým marockým vzorem. Průměr 13 cm. Cena 359 KčFoto: Kokonat

Foto: Oceanandsun

Velký eco set obsahuje čtyři kokosové misky, čtyři páry příborů a čtyři bambusová brčka. Cena 1590 KčFoto: Oceanandsun

Načítám