Hlavní obsah

Tři božské letní dezerty s rybízem, meruňkami a švestkami

Foto: Jakub Jurdič

Čerstvé letní ovoce v kombinaci s kokosem, kořením a čokoládou vykouzlí báječné dezertyFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srpen je ideální čas na dezerty s letním ovocem: rybíz, meruňky a pomalu i švestky zrají, a i když nemáte zahrádku, v obchodech je tohle báječné ovoce právě teď za nejlepší ceny.

Článek

Vyzkoušejte ovoce nakombinovat s dalšími výraznými surovinami: nakyslý rybíz si perfektně rozumí s hořkou čokoládou, sladké meruňky s kokosem a švestky samozřejmě s rumem a perníkovým kořením. Ať už se pustíte do koláče, muffinů nebo zmrzliny, následující dezerty hravě zvládnete a budete chystat zas a zas!

Vláčné čokoládové řezy s rybízem

Na plech 22 x 30 cm potřebujete: 150 g hořké čokolády, 60 g másla, 3 vejce, 100 g cukru krupice, sůl, 2 lžíce holandského kakaa, 80 g hladké mouky, 2 hrsti červeného rybízu

Foto: Jakub Jurdič

Vláčné čokoládové řezy nakyslý rybíz příjemně osvěžíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Čokoládu nalámejte na dílky a spolu s máslem nechte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustit. Vajíčka šlehejte ručním šlehačem asi 5 minut do pěny, poté přidejte cukr, špetku soli a kakao a znovu dobře prošlehejte. Na závěr opatrně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a mouku a směs rozetřete na pečicím papírem vyložený plech. Posypejte rybízem a pečte při 170 stupních asi 25 minut, až povrch koláče zpevní, ale uvnitř zůstane stále vláčný.

Celozrnné meruňkové muffiny s kokosem

Na 16 muffinů potřebujete: 80 g másla, 100 g třtinového cukru, sůl, 2 vejce, kelímek bílého jogurtu (150 g), 150 g celozrnné pšeničné mouky, lžičku prášku do pečiva, 50 g strouhaného kokosu, 100 ml mléka, 6 meruněk, lžíci třtinového cukru a kokosu na posypání

Foto: Jakub Jurdič

Ačkoli jsou z celozrnné mouky, muffiny jsou díky meruňkám a jogurtu krásně šťavnatéFoto: Jakub Jurdič

Postup: Změklé máslo utřete s cukrem a špetkou soli, vmíchejte vejce a jogurt a postupně zapracujte mouku s kypřicím práškem. Přidejte kokos a mléko a opatrně vmíchejte vypeckované meruňky nakrájené na kostičky. Silikonové formičky na muffiny naplňte těstem asi do dvou třetin, každý koláček posypte troškou cukru a kokosu, díky čemuž se vytvoří sladká křupavá krustička, a pečte při 180 stupních 30 minut, nebo až bude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá.

Kořeněná švestková zmrzlina

Na 6 porcí potřebujete: 400 g švestek, 100 ml vody, 80 g třtinového cukru nebo medu, 2 hvězdičky badyánu, 2 svitky skořice, 5 hlaviček hřebíčku, 2 lžíce rumu, 200 ml smetany ke šlehání

Foto: Jakub Jurdič

Koření a rum dodá švestkové zmrzlině onu typickou chuť českých zákuskůFoto: Jakub Jurdič

Postup: Vypeckované švestky přiveďte spolu s vodou, cukrem a kořením k varu a 5 až 10 minut povařte do změknutí. Nechte vychladnout (nejlépe do druhého dne, aby se chutě hezky propojily), vyndejte koření a tyčovým mixérem rozmixujte. Smíchejte s rumem a ušlehanou smetanou a nechte zmrazit ve zmrzlinovači. Vystačíte si ale i s mrazákem, kde směs vždy po hodině promíchejte, celkově bude zmrzlina tuhnout asi 4 hodiny.

Láká vás kombinace rybízu s čokoládou, meruněk s kokosem a švestek s kořením, nebo máte jiné osvědčené varianty pro letní ovoce?

Reklama

Načítám