Hlavní obsah

Tři domy obložené dřevem. Který vás nadchne?

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okouzlují vás domy bohatě obložené dřevem? Pojďte se s námi pokochat pohledem na tři takové české skvosty. Zn.: Pro rodinu ideální!

Článek

Uvažujete o dřevostavbě obložené modřínem či jiným přírodním materiálem? V tom případě vás dnes necháme pořádně namlsat! Z aktuálně probíhajícího Veletrhu dřevostaveb 2016 jsme vybrali hned tři účastnící se studia, která v nedávné době právě takové rodinné domy navrhla. Která z realizovaných staveb se vám bude líbit nejvíc?

Dřevo na všechny strany

Dům, který je dřevem protkaný doslova naskrz? Nahlédněte s námi do novostavby z rukou studia Ing. Arch. Michaela Malysy. Jde o nízkoenergetický rodinný dům zasazený do proluky mezi starší zástavbou. „Návrh vznikl na základě rozhodnutí opustit nájemní byt a přiblížit se přírodě,“ popisuje architekt Michael Malysa.

Foto: Ivana Burgr

Dům podle architekta Michaela Malysy stojí v mírném svahuFoto: Ivana Burgr

Už základy domu stojí za pozornost, jsou totiž vytvořeny systémem „crowl space“, který šetří použití množství betonu existencí vzduchové kapsy. I vybavení domu nabízí maximální komfort: krb, podlahové vytápění, solární panely...

Do domu obdélníkového půdorysu se dostanete po mole. A jak vidíte ve fotogalerii, dekorem dřeva se nešetřilo ani uvnitř, a to nemluvíme jen o přiznaných nosnících střechy!

Foto: Ivana Burgr

Dekor dřeva se objevuje i v interiéruFoto: Ivana Burgr

Kvádry (v) sobě

Pokud se podíváte na dřevostavbu z oblasti Prahy-Západ, spatříte prakticky dva zkřížené kvádry. Výhody řešení? „Protínající kvádr vytváří na obou stranách obytné terasy s různou možností využití dle denní doby a osvětlení,“ popisuje autor návrhu Václav Zahradníček ze studia Prodesi, v. o. s.

Foto: Martin Zeman

Dva kvádry v sobě? Jsou funkční!Foto: Martin Zeman

Jak je vidět na fotografiích, nešetřilo se na počtu oken a ostatně ani na modřínovém obložení. Přízemí je věnováno obytnému prostoru, malé koupelně a technické místnosti, kuchyni a pracovně. V horním patře zase naleznete dětské pokoje, ložnici se šatnou, koupelnu a oddělené WC. A pár technických informací na závěr: pultová střecha je kryta trapézovými plechy, okna jsou plastová v odstínu černé a na domě je smetanová omítka.

Foto: Martin Zeman

Dvě terasy umožňují pohodlný relax během celého dneFoto: Martin Zeman

Než se život posune...

Kousek od Liberce byste zase narazili na rodinný dům, autorkou návrhu je Ing. Arch. Marie Procházková. Lehký dřevěný skelet domu je zateplený foukanou celulózou, přičemž jde o difúzně otevřenou konstrukci na hranici pasivního standardu. Nechybí ani praktické řízené větrání. Pro případné dotápění jsou pak k dispozici elektrické přímotopy. Vytápěná část zaujímá užitnou plochu 116 metrů čtverečních.

Foto: Jiří Princ

Nahlédněte do rodinného bydleníFoto: Jiří Princ

Ve kterém z domů byste bydleli nejraději?

Reklama

Načítám