Hlavní obsah

Tři ložnice a v jedné z nich vana? V tomto bytě vládne luxus!

Foto: Martin Vomastek (16x)

Bratislavský byt je řešen ve velmi vysokém standardu, vidět je to i na obývacím pokoji spojeném s kuchyní – deska i masivní stůl jsou vyrobeny z černé žuly, na stůl navazuje jednoduchá dřevěná laviceFoto: Martin Vomastek (16x)

Reklama

Náročný klient si přál vytvořit byt, který zaujme a překvapí. Vznikl luxusní interiér plný výjimečných materiálů, který byl dotažen do posledního detailu a v němž byl každý zásah předem promyšlen.

Článek

Stodvacetimetrový byt se nachází ve třetím patře novostavby domu v uzavřeném rezidenčním areálu v Bratislavě. Je jedním z několika domovů úspěšného muže, který přesně ví, co chce, a sám se proto také aktivně podílel na projektu.

Ve spolupráci s architektonickým studiem Labor 13 tak vznikl interiér, který charakterizují především velmi kvalitní a špičkově řemeslně zpracované materiály.

Aktivní přístup a touha po dokonalosti

Majitel bytu se s prací architektů seznámil během návštěvy Čeladné. „Byl jsem ubytován v hotelu Miura, který je jejich počinem a jehož interiér mě natolik uchvátil, že jsem architekty okamžitě kontaktoval se svou zakázkou. Jsem náročný klient, takže spolupráce byla velmi intenzivní, nicméně plodná a profesionální. Vše probíhalo v dobré a vysoce kreativní atmosféře,“ chválí tým majitel.

Aktivní přístup klienta a relativně otevřený rozpočet vnímali pozitivně i architekti, naopak problematická se jim zdála dispozice, kterou ze stavebně-technického hlediska nebylo možné příliš upravovat a měnit. Často tak docházelo ke kompromisům, které měly vliv na celkové řešení, nicméně s finálním výsledkem jsou spokojeny obě strany.

„Jsme rádi, že se nám podařilo skloubit náročné požadavky klienta ve funkční celek, který si zachovává smysl a celistvost,“ říká k tomu Albert Pražák ze studia Labor 13, hlavní architekt bytu.

Foto: Archiv studia

Z hlavní chodby se světelnými linkami u podlahy i stropu vede vstup do tří samostatných místností, na jejím konci se otevírá obývací pokoj s kuchyní a přístupem na terasuFoto: Archiv studia

S nádechem hotelového apartmá

Majitel je velkým fanouškem moderního designu a umění vůbec, i proto pro něj bylo velice důležité dořešení každého detailu, dotažení celého interiéru a udržení koncepce.

Základním zadáním, které od něj architekti na počátku dostali, bylo vytvořit působivý byt pro single muže, který v něm nicméně přijímá mnoho návštěv – rodinou a kamarády počínaje a obchodními partnery konče. Jsou zde proto tři ložnice různého charakteru a účelu a celkový ráz bytu je spíše na úrovni luxusního hotelového apartmá.

Exkluzivní materiály jako třešnička

Do dispozice vložili nový kvádrový box, do kterého je zasazena koupelna se sprchovým koutem a toaleta. Ten je potažen patinovaným měděným plechem, ručně vyrobeným uměleckým kovářem, stěny koupelny a toalety pak obkládá travertin v kontrastu s tmavým ořechem skříněk.

Foto: Archiv studia

Komfort a příjemnou relaxaci slibuje sprchový koutFoto: Archiv studia

„Máte-li možnost pracovat s exkluzivními materiály, je třeba k nim přistupovat s omezenou mírou, jejich použití by mělo být onou třešničkou na dortu, aby jejich efekt patřičně vyzněl. Samy o sobě však interiér nevytvoří, mnohdy lze podobného efektu dosáhnout i zcela běžnými prostředky,“ říká k tomu architekt.

Výjimečné materiály dostaly prostor i v obývacím pokoji propojeném s kuchyní. Masivní jídelní stůl i kuchyňská deska jsou vyrobené z černé žuly, místnost odlehčují plastové židle a nápadné křišťálové lustry. Linku vsadili do vestavěné stěny ze světlého dřeva, spotřebiče jsou vložené do boku zmiňovaného boxu a stejně jako on opláštěné patinovanou mědí.

Foto: Archiv studia

Vestavná stěna je ze světlého dřeva, kuchyňské spotřebiče jsou vloženy do vsazeného boxu potaženého patinovanou mědí. Místnost odlehčují plastové židle a výrazné křišťálové lustryFoto: Archiv studia

Relaxace se vším všudy

Poměrně nevšedním prvkem je také solitérní vana, která na přání majitele dominuje hlavní ložnici. „V bytě mám samozřejmě ještě jednu koupelnu pro denní užívání, nicméně tato patří k celkové relaxační atmosféře místnosti a vhodně ji doplňuje v obsahové rovině. Přísné dělení prostor podle tradičního modelu považuji za přežitek, který není třeba dogmaticky dodržovat,“ dodává k tomu pán domu.

Foto: Archiv studia

Baterie vybrali u Hansgrohe, jedná se o kolekci Axor Starck, vana i umyvadlo jsou ze série Vov od Mastella DesignFoto: Archiv studia

„Přes běžné a časté užívání není vana v ložnici zdrojem nepříjemné vlhkosti a ani jinak prostor negativně nezatěžuje. Jedinou úpravou pro její instalaci byla vhodná volba krytiny, která musí zvládnout časté zatěžování vodou a vlhkostí,“ doplňuje Albert Pražák.

Foto: Archiv studia

Pokoj s oválnou pohovkou slouží jako pracovna. Televizní obrazovky ve všech místnostech jsou ukryty v nábytkových stěnáchFoto: Archiv studia

Jak se vám líbí kombinace výjimečných materiálů? A co říkáte na vanu v ložnici?

Reklama

Načítám