Hlavní obsah

Tříčlenná rodina se dvěma psy jen v 42 metrech čtverečních? Povedlo se!

Foto: Petr Toman (19x)

Do bytu se podařilo umístit všechny potřebné funkce. Obývací pokoj je spojen s pracovnou a jídelním koutem se stolem PS 2012 (3990 Kč, Ikea) a zářivými oranžovými židlemi Gruvyer (1200 Kč/ks, Up-On)Foto: Petr Toman (19x)

Reklama

Dvoupokojový byt manželé koupili v naprosto vybydleném stavu, který odpovídal skutečnosti, že se s ním od sedmdesátých let nijak nepracovalo. Na pořadu tedy byla rekonstrukce doslova od podlahy.

Článek

V době, kdy se manželé do přestavby pustili, byli sami, jen se dvěma psy, australským ovčákem a křížencem. A jelikož se majitelka bytu Eliška Tejkalová profesně věnuje interiérovému designu, bylo jasné, že se návrhu ujme sama.

Byt si chtěli „vymazlit“ podle svých představ, měly se do něj vejít všechny nezbytnosti a zároveň měl vzniknout prostor pro narození prvního dítěte, než se posunou někam dále. „Manžel byl poměrně nesmlouvavý a do bytu chtěl prosadit snad úplně vše, na co přišel. Se slovy: ,Mám za ženu designérku, tak to tam snad nějak nacpeš,' chrlil nápady,“ směje se dnes Eliška. „Moje požadavky se pak týkaly především designu a zařízení kuchyně,“ dodává.

Malý byt – dostatek prostoru

Psi vyrostli, před třemi měsíci se páru narodila dcera, ale ve dvaačtyřicetimetrovém bytě je díky kvalitnímu návrhu stále dostatek prostoru pro pohodlný život všech členů domácnosti. Eliška je pyšná, že se jí do omezeného prostoru podařilo „vtěsnat“ veškeré funkce včetně plnohodnotného pracovního stolu či jídelního koutu pro dvě až čtyři osoby.

Jak už to u malých bytů bývá, největším problémem bylo vymyslet dostatek úložných prostor, ale podařilo se to i díky oboustranné vestavné skříni s posuvnými skleněnými dveřmi, kterou nechali vyrobit na míru. Ta se stala průchozí příčkou mezi ložnicí a chodbou a poskytuje nadstandardně velké úložiště pro celý byt.

Foto: Archiv designérky

Bílé i modré skříňky a police v obytném prostoru jsou ze série Bestå (Ikea), panel pod televizí vyrobila na míru firma JN InteriéryFoto: Archiv designérky

Odhalené tajemství

Dispozice bytu byla jasně daná i kvůli nosné příčce, která jej protíná, a s níž nebylo radno jakkoli hýbat. Majitelé si přesto přáli alespoň trochu rozšířit dveřní otvor, což se neobešlo bez zádrhele, který ale nakonec vyústil v originální prvek.

„V průběhu realizace nám dělníci, snažící se odbourat pět centimetrů panelu, volali, že jim to nejde a ať se na to přijedeme podívat. Když jsem uviděla odhalené ,maso' panelu, hrubé kamenivo, rozhodla jsem se to tak ponechat a pouze začistit a naimpregnovat,“ vzpomíná Eliška.

Foto: Archiv designérky

Na stěně v ložnici použili šedý benátský štuk, který podtrhuje charakter panelákového bytu. Postel je vyrobena z dubové dýhy a pochází z kolekce Malm (rám postele 4090 Kč, Ikea)Foto: Archiv designérky

Charakter panelákového bytu se nesnažili nijak potlačit, naopak jej ještě podpořili šedým benátským štukem, který dá vyniknout barevným akcentům a dřevěnému dekoru. Použili ho v ložnici, kuchyni, obývacím prostoru a vzhledem k voděodolnosti i v koupelně. „Vlastně to bylo spíše naopak, nejprve jsem ho vybrala právě do koupelny a následně jsme se jej rozhodli aplikovat ve zbytku místností,“ upřesňuje majitelka.

Foto: Archiv designérky

Na stěny v koupelně použili místo obkladů šedý voděodolný benátský štuk, doplňuje ho teplá akátová podlaha tvořená dlaždicemi, které se běžněji pokládají na terasáchFoto: Archiv designérky

Dřevo, zlato i výrazné barvy

Pro propojení celého bytu a dosažení zvětšovacího efektu je jednotná i podlaha, a to PVC s jemným vzorem, které je snadno udržovatelné, což si majitelé dvou psů pochvalují především. Do koupelny pak poměrně netradičně umístili akátové podlahové dílce, které se obvykle používají na terasách. „Dlaždice jsou neuvěřitelně příjemné na dotek a teplé, což v koupelně oceňuji. Spolu s dřevěnou deskou pod umyvadlem vyvažují studený šedý štuk a místnost zútulňují,“ dodává Eliška Tejkalová Černohorská.

Foto: Archiv designérky

Na útulnosti dodává koupelně dřevěná deska pod umyvadlem, která ladí s akátovou podlahou a kontrastuje s chladným štukemFoto: Archiv designérky

Vzruch přinesly do interiéru výrazné barvy, převažuje oranžová a tyrkysová, a zajímavé jsou i zlatě natřené radiátory.

„Mám ráda barevné akcenty, které jsou buď nesmrtelné, nebo je lze lehce vyměnit. Základní a trvalé vybavení i stavební části by podle mě měly být nadčasové, tedy v neutrálních tónech, ve dřevě a skle, a teprve pak je možné podle preferencí uživatelů interiér dolaďovat. Jsem zastáncem toho, že by prostor nikdy neměl působit příliš prázdně a chladně, ale zároveň ne přeplácaně. A myslím, že se to v našem bytě podařilo,“ uzavírá designérka.

Foto: Archiv designérky

Kuchyň si navrhla majitelka a designérka sama, na zakázku ji vyrobila firma JN Interiéry. Světlé skříňky doplňuje krásná dřevěná deska a tyrkysové sklo LacobelFoto: Archiv designérky

Co říkáte na byt pro mladou rodinu? Líbí se vám přiznané panelákové prvky?

Reklama

Načítám