Hlavní obsah

Triky na mytí žaluzií: Ušetří vám nervy i čas

Foto: Nataliia Budianska, Shutterstock.com

Foto: Nataliia Budianska, Shutterstock.com

Reklama

Žaluzie většinou nemusíte čistit moc často, ale když už k tomu dojde, bývá to oříšek. Vhodných postupů je mnoho a musíte si mezi nimi najít ten, který vám bude vyhovovat nejvíc.

Článek

Žaluzie oceníte, když potřebujete dát stopku sluníčku nebo sousedům a jejich nepříjemnému nahlížení do vašich oken. Jsou ovšem chvíle, kdy vás přeperou spíš negativní emoce. Většinou tehdy, když žaluzie potřebují vyčistit. Jak na to, aby vás to nestálo kbelík nervů a moře času?

Suchá, nebo mokrá cesta?

Většina lidí se k očistě žaluzií odhodlá tak jednou za rok, a to ve chvíli, kdy už je na nich špína vidět. Rozhodně to spojte s mytím oken – ale udělejte to jako první krok, než se pustíte do skel či rámů. Jaký postup lze zvolit?

  • Jsou-li žaluzie jen zaprášené, je možné prach otřít například švédskou utěrkou či starou měkkou ponožkou. Můžete to také vyzkoušet vysavačem. Výkon sání přitom stáhněte na minimum, jinak by mohl přístroj „vcucnout“ některé lamely a poškodit je.
  • Dobrým pomocníkem jsou speciální kartáčky s měkkou vrstvou. Zvládnou i několik lamel současně – existují čističe dvou- i pětilamelové. Dvoulamelové pracují podobně jako kleště a můžete ovládat sílu stisku, tedy i tlaku na lamely. Zvládnete z nich vyždímat vodu, proto je lze použít na suché i mokré čištění. Pětilamelové čističe jsou vhodné jen pro suchou cestu – a ještě se s nimi musíte naučit zacházet a lamely do nich „zasunout“, takže to chce cvik.

Suché čištění, tedy vlastně otření prachu, se hodí jen v případě žaluzií, na kterých není usazena mastná špína. Jestliže takovou objevíte, pak určitě zvolte mokrou variantu.

Foto: Alex Brylov, Shutterstock.com

Na hodně zašpiněné žaluzie už jen vysavač nebo suché otření nestačíFoto: Alex Brylov, Shutterstock.com

  • Na mytí žaluzií mokrou cestou se vyplatí použít hadřík z mikrovlákna, který nezanechává šmouhy a dobře absorbuje prach a špínu – není totiž zoufalejší pocit, než když lamely pracně otřete a po zaschnutí zjistíte, že jsou flekaté. Hodí se použít přípravek, který nejen vyčistí, ale následně i odpuzuje prach a nečistoty.
  • Dobrým trikem na mytí žaluzií „vodní cestou“ je nasadit si mokré bavlněné rukavice a prsty použít jako čističe lamel.
  • Při mytí žaluzií oceníte i savou ponožku, která nezanechává chloupky – i ji si můžete navléknout na ruku.
  • S parními čističi raději moc neexperimentujte: pára na žaluziích kondenzuje a stéká, vysoká teplota může navíc některé materiály lamel či jejich mechanismů poškodit a lamely se mohou i zkroutit.

Postup si promyslete

Při mytí žaluzií, hlavně v případě, že používáte vodu, se dost našpiní. Můžete se samozřejmě snažit a používat jen vlhký hadr, jestliže však přitlačíte lamely na okno, otiskům se neubráníte. Právě proto mnozí žaluzie raději sejmou a sprchují či myjí mimo okno, ideálně venku, kde pak i oschnou.

Nechce se vám do sundávání? Sklopte žaluzie na jednu stranu a omyjte je plošně odshora dolů vlhkým hadrem s odmašťujícím přípravkem. Pak je překlopte na druhou stranu a opět umyjte. Osušte, otočte zpět a otřete suchým hadříkem. Pak dejte lamely do vodorovné polohy a překontrolujte, zda jste zvládli otřít celou lamelu.

Zkouška trpělivosti? Záleží na vás

Můžete umývat i jednu lamelu po druhé – otírejte je vodorovně a přitlačte je přitom na okno, aby se vám lépe pracovalo. Právě tak se skla ušpiní nejvíc, ale okna budete stejně mýt, takže se nic neděje. Tento postup je nejzdlouhavější, ale nejpreciznější.

Kdo nemá trpělivost na postupné mytí, může otřít celou plochu „sklapnutých“ žaluzií namočeným smetáčkem s měkkými štětinami. Počítejte ale s loužičkami špinavé vody pod oknem, proto se postarejte, aby měla voda do čeho vsáknout a nezacákala například nábytek, zeď nebo koberec.

Foto: Alex Brylov, Shutterstock.com

Dobrým pomocníkem jsou různé čističe žaluzií – mohou otírat jednu i pět lamel současněFoto: Alex Brylov, Shutterstock.com

Pozor na škody

I když pomineme, že je čištění žaluzií činnost namáhavá na čas a nervy, pak při ní někdy riskujete i další škody. Problém nastává ve chvíli, kdy se vám sice podařilo umýt lamely, ale viditelně jste zašpinili provázky v nich. Pak vám asi nezbude než žaluzie sundat a opravdu dobře osprchovat, aby se nečistoty z provázků vypraly.

Horší je poškození jednotlivých lamel, tedy pokroucení či zmačkání. Většinou s tím nejde nic dělat a musíte zavolat odborníka, aby lamely či celý kus vyměnil – která varianta to bude, to vám musí říct právě on.

Jak čistíte žaluzie vy? Poraďte ostatním!

Reklama

Načítám