Hlavní obsah

Fígle na mytí oken bez šmouh. Jak správně postupovat?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Pusťte se do mytí oken už teď, ať to stihnete dřív, než začne přes den mrznout. Uvidíte, že vám to díky našim fíglům půjde rychle od ruky. A to se týká nejen čistých oken, ale i parapetů a žaluzií.

Článek

Už zase se to blíží: otravný předvánoční úklid. Pokud se rozhodnete, že tuto nepopulární činnost nebudete ignorovat, tak si ji alespoň rozfázujte. Vždyť kde je psáno, že musíte všechno leštit na poslední chvíli? A mýt okna v mrazu není zrovna žádná lahůdka. Tak proč si neudělat trochu náskok a umýt je už třeba tento víkend?

Důležité je dobré počasí a správné přípravky

Také jste dosud nepodlehli reklamám na zázračné přístroje na mytí oken a stále ještě myjete okna ručně? V tom případě asi nejčastěji bojujete se všudypřítomnými šmouhami na okenních sklech. Kdo by to neznal! Ať se podíváte z kterékoli strany, vždycky se tam nějaká objeví. Ptáte se, jak jim dá zamezit? Je to docela snadné. Především myjte okna, když je pod mrakem. Okna budou schnout pomaleji, a vznikne tak méně šmouh. Pro dokonalý úspěch jsou samozřejmě důležité také správné pomůcky a přípravky. Možná budete překvapeni, že ty naše nejsou ani příliš drahé, ani pro ně nemusíte do specializovaných prodejen.

Začněte žaluziemi

Dříve, než se pustíte do mytí okenních skel a parapetů, vyčistěte žaluzie. Ať už máte doma látkové, plastové nebo dřevěné, nejdříve je potřeba důkladně je zbavit prachu. Prostě je musíte pořádně vyluxovat. Péče o látkové žaluzie tím končí, plastové nebo dřevěné ještě umyjte. Jedná se totiž většinou o žaluzie vertikální, a proto se na nich snadno usazují nečistoty.

Stačí vám k tomu čistá bavlněná rukavice (například zahradnická) a malá miska aviváže na prádlo. Prsty v rukavici namáčejte do aviváže a postupně jimi přejíždějte lamely po obou stranách. Aviváž nejen dobře čistí, ale navíc odpuzuje prach.

Můžete si také namíchat domácí přípravek, a to ze stejných dílů octa a vody. Také tento prostředek je nejlepší aplikovat pomocí rukavice.

Foto: jalousie, Shutterstock.com

Žaluzie dobře vyčistíte pomocí bavlněné rukaviceFoto: jalousie, Shutterstock.com

Pak se vrhněte na rámy a parapety

Okenní rámy i parapety doslova prokouknou, když je vyčistíte speciálním přípravkem, který si připravíte smícháním jedlé sody (sody bicarbony) a peroxidu vodíku v poměru 3 : 1. Touto směsí  pomalými, krouživými pohyby potírejte rámy a parapety. Pak je ještě omyjte vlažnou vodou.

Pokud jste zvyklí často větrat, máte možná nejen vnější, ale i vnitřní parapety plné prachu a špíny. Abyste je měli příště vyčištěné cobydup, musíte jim tentokrát věnovat zvýšenou péči. Nejdříve ze všech spár vyluxujte prach, pak je důkladně umyjte vodou s použitím běžného saponátu (na plastové můžete použít i trochu abrazivního prostředku) nebo výše uvedenou čisticí směsí a nechte je pořádně oschnout. Potom je postříkejte čirým, tekutým voskem na podlahy, který si nalijete do láhve s rozprašovačem. Příště už se špína do spár nedostane a bude stačit, když je jen zlehka otřete vlhkým hadříkem.

Na okna sodovku nebo francovku

Možná tomu nebudete věřit, ale jeden z nejúčinnějších čisticích prostředků na okna je sodovka. Ta totiž uschne, aniž by na skle po sobě zanechala šmouhy. Naplňte jí láhev s rozprašovačem, nastříkejte na okno, a to pak vyleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna. Nevýhodou tohoto tipu je, že se hodí spíše na mytí oken vedoucích do zahrady nebo na méně rušnou ulici. Tam, kde jezdí v jednom kuse auta, jsou okna hodně špinavá a mastná a obyčejná sodovka bohužel nepomůže.

Na to je lepší použít speciální roztok. Připravíte si ho smícháním francovky a vody v poměru 1 : 2. Namočte do něj měkký hadřík a špína půjde snadno dolů.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Prostředky, které vám dokonale vyčistí okna, si můžete namíchat samiFoto: Voyagerix, Shutterstock.com

Máte-li víc času, roztok vylepšete

Chcete si doma vyrobit skutečně zázračný prostředek na mytí oken? Pak vyzkoušejte následující tip. Ve třech litrech teplé vody rozmíchejte 10 g kukuřičného škrobu, 100 ml francovky a 100 ml bílého octa. Pokud vám vznikne bílá tekutina připomínající mléko, postupovali jste správně. Pořádně roztok promíchejte a nalijte ho do rozprašovače. Přípravek nastříkejte na sklo, nechte chvíli působit, a potom ho setřete hadříkem namočeným v teplé vodě.

Nakonec sklo přeleštěte papírovou utěrkou nebo měkkým hadříkem, který nepouští chloupky. Uvidíte, že okna budou jen zářit.

 Tak co říkáte, vyzkoušíte to?

Reklama

Načítám