Hlavní obsah

Čeká vás jarní úklid? Máme pro vás tipy, jak vyčistit žaluzie i zašlé spáry

Foto: Budimir Jevtic, shutterstock.com

I zašlá špína se dá vyčistit. Důležité je vědět, jak na ni. A k tomu by vám mohly pomoci naše dnešní radyFoto: Budimir Jevtic, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spáry mezi kachličkami, zašlá vana či klávesnice od počítače… I když je pravidelný úklid ve vaší domácnosti samozřejmostí, některé „libůstky“ si žádají trochu více péče, aby opět zářily čistotou.

Článek

Máte je denně na očích, ale ne vždy se při klasickém „sobotním“ úklidu dostanou na řadu. Řeč je o některých kritických místech každé domácnosti – obvykle jde o nečistoty usazené mezi jednotlivými kostičkami počítačové klávesnice, spáry mezi obkladačkami, ale také třeba o odolný vodní kámen ve vaně či v rychlovarné konvici. S hrůzou pak přemýšlíte, kde se to tam vzalo?

„První a základní pravidlo zní, že prevence je lepší než řešení následků, což platí ve všech oblastech našeho života. A platí to i pro úklid,“ říká profesionální školitelka v úklidové firmě Lidská síla Marie Zamazalová. Jenže, co když už je na prevenci pozdě a nečistoty jsou zde? Jak na ně? Máme pro vás zaručené tipy.

Opět čistá klávesnice

Na čištění klávesnice budete potřebovat kosmetické tyčinky a čistý alkohol. „Navlhčenými tyčinkami se dostanete mezi klávesy. Alkohol zajistí odmaštění a očištění usazených nečistot,“ vysvětluje Marie Zamazalová. Pracujte vždy jen s vypojenou klávesnicí.

Pořídit si můžete i takzvané mřížky na čištění klávesnic. Pokud ale nejste příznivci hromadění věcí, tyčinky s alkoholem vám udělají dobrou sužbu. „Jako prevenci doporučuji klávesnici přikrývat v době, kdy s ní nepracujete. Prach sedá, i když vy spíte,“ radí Marie Zamazalová.

Foto: Simon Kadula, Shutterstock.com

Při čištění žaluzií záleží na tom, čím začnete a čím budete končitFoto: Simon Kadula, Shutterstock.com

Už žádný prach na žaluziích

Žaluzie nejdříve sklopte spodní stranou k sobě, rozprašovačem aplikujte alkoholový čisticí prostředek a opatrně otřete vlhkým hadříkem z mikrovlákna, poté sklopte horní stranou k sobě a postup opakujte. Horní strana je samozřejmě zaprášená více, proto je čištění náročnější.

„V žádném případě nepoužívejte prostředky na nádobí. Prach na jarem omytých površích lépe drží a příští čištění bude o to náročnější.

Varná konvice i žehlička bez vodního kamene

Konvice bude jako nová, když ji vyvaříte octovou vodou. Zvenku je nejúčinnější alkoholový čistič. Mimochodem, ocet lze využít i proti vodnímu kameni v pračce. Je to výborná prevence proti zanesení. Stačí pravidelně trošku nalít k prádlu, například jednu deci. Nemusíte se bát, že by pak prádlo bylo octem cítit, o to se již postará přímo prášek na praní či aviváž.

Na žehličku použijte směs 1 : 1 octa a vařící vody. „Nalejte do nádržky a počkejte, až se zcela odpaří, propláchněte čistou vodou, kterou nechte prokapat parními otvory,“ uvádí Dagmar Hoch Jelínková, majitelka úklidové firmy Bedenika.

Foto: Diego Cervo, shutterstock.com

Poškrábaná sanitární keramika vyžaduje speciální čistič, nikdy se o zářivý lesk nepokoušejte prostředkem na nádobíFoto: Diego Cervo, shutterstock.com

Proč je vana zašlá?

Pokud se vaše vana neleskne, může to znamenat, že je na ní usazený vodní kámen. V tom případě stačí opakovaně aplikovat prostředek s obsahem kyseliny. Je třeba být trpěliví, ale časem se to povede.

„Jestliže jste ovšem čistili vanu, byť jen jednou, abrazivním prostředkem, je možné, že došlo k porušení povrchu a do mikroskopických škrábanců se teď dostala špína. V tom případě mohu doporučit speciální cídiče povrchů, které dostanete v drogeriích. Od vodního kamene jimi můžete vycídit i vodovodní baterie,“ radí Marie Zamazalová.

Spáry mezi kachličkami

Usazeniny nečistot nejlépe odstraníte spárovým kartáčem. Pokud spáry potřebujete vybělit, mohla by pomoci jedlá soda, ta bělí přírodní materiály.

„Pakliže se ovšem jedná o skvrny plísně, je potřeba odstranit příčinu – tou často bývá nedostatečné odvětrávání a přemíra vlhkosti, skvrny jsou následek. Prostředky proti plísni mají krátkodobý dezinfekční účinek, ale pak opět začnou vzduchem vířit spory plísní a prostředí je zdraví škodlivé. Časté používání dezinfekce nabourává imunitu člověka,“ dodává Marie Zamazalová.

Máte nějaké další vychytávky, jak na čistou domácnost?

Reklama

Načítám