Hlavní obsah

Trouba: Která umí péct nejlépe?

Foto: Electrolux

V závěru roku se peče nejvíceFoto: Electrolux

Reklama

Máte s kamarádkou stejný recept na vánoční pečivo, nakoupily jste stejné ingredience, a to její cukroví je stále lepší, křehčí a chutnější? Rozhodně se netrapte, že jste horší kuchařka. Určitě za to může trouba! Tedy ta pečicí, samozřejmě.

Článek

Pokud vybíráte novou troubu, anebo se připravujete na vánoční pečení, zkuste si prolistovat návod k přístroji a podívat se, jaké programy umí. Velmi často jsou totiž tyto spotřebiče vybavené speciálními funkcemi na pečení právě drobného cukroví. Pokud zjistíte, že máte horkovzdušnou troubu, můžete péct až třikrát rychleji a také levněji. Program hydrobaking dodá vašemu cukroví na vláčnosti a s automatickými funkcemi nic nezkazí ani úplný trouba nebo začátečník.

Horký vzduch pečení zrychluje

Většina domácností má přitom výborné předpoklady, aby se vánoční cukroví povedlo. A to díky horkovzdušným troubám, které už dneska patří ke standardu, „obyčejnější“ jen s horním a dolním pečením seženete už je výjimečně. V čem jsou horkovzdušné lepší?

„U horkovzdušných trub se využívá ventilátor, který zajišťuje aktivní distribuci horkého vzduchu po celém vnitřním prostoru trouby. Přísun tepla k potravinám je tedy lepší, než když přichází pouze z horního a spodního tělesa při klasickém pečení. Proto při použití horkovzdušného ohřevu můžete úspěšně péct cukroví až na třech plechách najednou,“ popisuje Milan Landa ze společnosti Electrolux a dodává. „U klasického ohřevu by si plechy vzájemně ,stínily' v přísunu tepla a cukroví by tak nebylo udělané naráz a rovnoměrně.“

Pečeme krok za krokem

Aby bylo vaše cukroví dokonalé, je dobré nejprve troubu předehřát. Čas pečení tím zkrátíte zhruba o dvacet procent, a navíc v horkovzdušné troubě nastavujete teploty zhruba o dvacet stupňů nižší, než jsou v receptu uvedené pro obyčejnou troubu. Díky tomu máte nižší spotřebu energie a šetříte peníze, ale také tuk obsažený v těstě tolik neprská a snadněji tak troubu vyčistíte.

Hydrobaking nevysušuje

Setkat se můžete i s dokonalejší funkcí, takzvaným 3D horkým vzduchem, někde ještě doplněným funkcí hydrobaking. Takto vybavené trouby přijdou zhruba na dvacet tisíc korun. „Tato funkce je ideální na všechna kynutá těsta, chléb i koláče, protože vlhkost, která se z nich odpařuje, neodchází z trouby ven, ale zůstává uvnitř ve formě svodní páry. V takovém prostředí se pečivo nevysuší, ale zůstává vláčné a křehké,“ nabízí tip pro milovnice sladkého Jan Meyer ze společnosti BSH – Bosch Siemens domácí spotřebiče.

Když to trouba dokáže sama

S klesajícími cenami – pořídíte je už od 25 tisíc korun – si stále více lidí pořizuje přístroje s takzvanou automatikou. Ty jsou unikátní v tom, že disponují přednastavenými programy pro vybrané pokrmy, u těch dražších jich mohou být až tři stovky.

S takovými spotřebiči nemůžete udělat při pečení chybu, vyberete si jen z nabídky, že chcete péct cukroví, a zmáčknete tlačítko start. O nic jiného se nestaráte. „Trouba si sama dokáže změřit velikost připravovaného pokrmu pomocí elektroniky a měření rychlosti nárůstu teploty uvnitř. V sobě má pak předprogramováno, jaký druh ohřevu zvolit, s jakou teplotou pracovat a jak dlouho. Přitom dokáže kombinovat i několik způsobů ohřevu tak, aby výsledek byl co nejdokonalejší,“ říká Milan Landa.

Ale pozor, že byste zde měly speciální program na vanilkové rohlíčky a speciální na linecké, to nečekejte. Nemusíte ale ani tyto spotřebiče zatracovat, když máte nějaký speciální rodinný recept, který nikdo jiný nezná a tudíž ho nenajdete ani mezi automatickými programy.

I v těchto dokonalých troubách lze totiž péct „postaru“. Nic vám tak nebrání si ručně nastavit teplotu, čas i druh ohřevu, jak jste zvyklé od starších typů a jak se vám osvědčilo.

I když i v takových případech trouba pomůže. Máte při třetí várce dokonale „zmáknuté“ pracny? Způsob přípravy si lze uložit do paměti a trouba stejným způsobem udělá i další plechy. Nestane se vám tak, že zbytek bude nedodělaný nebo naopak něco připálíte.

Řekněte, není pak pečení radost, když víte, že nic nezkazíte a vše se povede?

Reklama

Související témata:

Načítám