Hlavní obsah

Trpí vaše zahrada suchem? 5 vychytávek, jak se mu bránit

Foto: Atelier211, Shutterstock.com

Foto: Atelier211, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze všech stran k nám přichází zprávy o největším suchu za několik desítek let a nezdá se, že by se situace měla obrátit k lepšímu. Jak se na něj do budoucna připravit, a co s ním teď?

Článek

Naše domovy sucho zatím příliš neovlivní, ale zahrady i malé dvorky jím trpí. Vysušená půda praská, ohrožené jsou květiny, keře i některá zelenina. Naštěstí se na tuto situaci dá alespoň trochu připravit. A my víme, jak na to!

1. Šetřete s vodou i doma

Základním pravidlem prevence i chování během sucha je šetření s vodou, a to nejen venku, ale i doma. Zkontrolujte, zda vám dobře těsní všechny baterie, a pokud možno si nainstalujte pákové, které jsou ekonomičtější. Značná část vody se zbytečně vyplýtvá při praní, proto dbejte na to, aby pračka byla při každém praní co nejvíc plná. V kuchyni je nejúspornějším řešením myčka.

Velké procento spotřeby vody má na svědomí toaleta. Zvažte pořízení toalety s duálním systémem splachování, díky němuž ušetříte až několik litrů během jednoho spláchnutí. I zde samozřejmě nezapomeňte na kontrolu správného těsnění splachovací nádoby.

V neposlední řadě omezte koupele a raději se sprchujte. Ušetříte tím až dvě třetiny spotřeby vody.

Foto: science photo, Shutterstock.com

Pákové kohoutky jsou oproti klasickým ekonomičtější. Nezapomeňte ale zkontrolovat jejich správné těsněníFoto: science photo, Shutterstock.com

2. Sbírejte dešťovou vodu

V rámci přípravy na období sucha je dobré sbírat vodu celoročně. Nejen, že je sběr dešťové vody úsporný, prospívá i samotným rostlinám – dešťovka neobsahuje chlór a je měkká. V nejhorších případech se dá navíc využít i v domácnosti, například ke splachování toalety.

Bojíte se přílišného rozmnožení komárů? Umístěte skladovanou vodu pod povrch, nádoby dobře uzavřete nebo překryjte. Do zahradních jezírek si pořiďte ryby, které si hravě poradí nejen s larvami ve vodě, ale dokážou se postarat i o hmyz na hladině. Nezapomeňte ale na to, že rybám musíte zajistit možnost přezimování.

Foto: AjayTvm, Shutterstock.com

Dešťovou vodu se vyplatí sbírat celoročně. V období sucha se dá využít nejen pro zalévání zahrady, ale i v domácnostiFoto: AjayTvm, Shutterstock.com

3. Pořiďte si konev

I během zalévání se dá poměrně snadno šetřit. V první řadě zkontrolujte těsnost hadic a kohoutků. Používání hadic k samotnému zalévání se ale snažte vyhnout a sáhněte raději po kropících konvích, u kterých se snadněji kontroluje množství spotřebované vody. Stále oblíbenější jsou samozavlažovací květináče a truhlíky, které rostlinám dodávají závlahu postupně podle potřeby a zabraňují tak přelití. Rostliny zalévejte ideálně později večer, kdy se snižuje množství výparů. Vhodným řešením je pořízení automatické závlahy. Může pracovat i v nočních hodinách, kdy jsou výpary nejnižší a vy tím ušetříte až třetinu potřebné vody.

Foto: Nenov Brothers Images, Shutterstock.com

Díky automatické závlaze ušetříte až třetinu spotřebované vody – může pracovat i v noci, kdy jsou výpary nejnižší a zavlažování je nejefektivnějšíFoto: Nenov Brothers Images, Shutterstock.com

4. Udržujte v půdě vlhkost – mulčujte!

Množství odpařené vody ovlivňuje hlavně teplota a vlhkost půdy. Nejefektivnějším způsobem udržení správné vlhkosti je mulčování. Půdě prospívá ale i v mnoha dalších ohledech – v létě chrání kořeny před horkem a v zimě před mrazem, zabraňuje plevelu v růstu, dovoluje vodě, aby se do půdy lépe vsákla a zvyšuje obsah humusu.

Vrstva mulče by měla být dostatečně vysoká. Nedávejte méně než pět centimetrů, doporučuje se přibližně deset centimetrů.

Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz, Shutterstock.com

Mulčování udržuje v půdě vlhkost a reguluje teplotu. Ideální je přibližně deseticentimetrová vrstvaFoto: Miriam Doerr Martin Frommherz, Shutterstock.com

5. Zalévejte správně!

Suchem nejvíc trpí rostliny v nádobách, trvalky a popínavky. Ze zeleniny jsou nejnáchylnější petržel, mrkev, brukvovité odrůdy a nejvíc pak celer. Větší pozornost si zaslouží i keře a stromy mladší dvou let, které ještě nemají dostatečně rozprostřené kořeny.

Více než letmé povrchové kropení ocení rostliny vydatnou zálivku ke kořenům. Pouhé pokropení nevadí jen některým rostlinám (kořenová zelenina či brambory), zatímco jiným odrůdám (například rajčata, cukety nebo okurky) může přivodit nejrůznější choroby.

Zálivku potřebuje i trávník. Pro ten je nejvhodnější samozavlažovací systém. Při sekání nechte traviny o něco vyšší než obvykle – lépe si tak udržují vlhkost a snižují množství potřebné závlahy.

Foto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

Na povrchové kropení raději zapomeňte a dopřejte rostlinám vydatnou zálivku ke kořenům. Kropení nevadí jen některým druhům, například bramborám a kořenové zeleniněFoto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

Jak bojujete se suchem vy?

Reklama

Související témata:

Načítám