Hlavní obsah

Místo plevele zelenina! Co ještě stihnete vypěstovat?

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

První sklizeň vytáhla z půdy saláty, kedlubny i špenát. Místo na záhonech postupně uvolní karotka a některé bylinky. Nenechávejte prostor plevelu a znovu zasejte. Ukážeme vám, co ještě vypěstovat.

Článek

Během července na zahradě sklízíte čím dál více plodů své práce. Což znamená, že přibývá prázdných míst. Pokud je včas nezaplníte novými semínky nebo sazenicemi, zarostou plevelem.

Příprava na letní výsev

Ještě než se pustíte do výsevu letní zeleniny, nezapomeňte, že na stejném místě by dvakrát po sobě neměly růst ty samé plodiny. Z půdy by totiž jednostranně odčerpaly živiny. Tam, kde rostly kedlubny, nevysazujte ani je, ani jim podobné odrůdy, například ředkve. Místo toho zvolte třeba saláty nebo jednoleté byliny.

Před výsevem zbavte záhon zbytků kořenů a oddenků, které mohly v zemině zůstat. Půdu načechrejte hráběmi nebo rycími vidlemi, rýt nemusíte. Pokud budete pěstovat zeleninu náročnější na živiny, přidejte uleželý kompost.

Možná, že máte jen kousek místa mezi dvěma záhony, kde jste pěstovali salát. Využijte sebemenší kousek půdy, i kdyby to mělo znamenat, že zasadíte jen jednu sazenici nebo vysejete jen pár semínek. Nebojte se kombinovat a pěstovat různé druhy zeleniny i bylinek pohromadě.

Foto: Master-L, Shutterstock.com

Využijte každou plochu, i kdyby byla sebemenší a znamenalo to zasadit jen jednu sazeniciFoto: Master-L, Shutterstock.com

Pěstujte zeleninu společně

Skvělou plodinou je v tomto směru cibule, která se snese téměř s každou zeleninou kromě fazolí a petržele. Pokud máte místo po salátech nebo listové zelenině a zbyly vám sazenice cibule, vysaďte je do volného prostoru.

Ještě pořád můžete vysévat mrkev, která začne poměrně rychle růst a na podzim bude připravená ke sklizni. Červenec i začátek srpna přejí i výsevu ředkví, hlavně červená řepa je nenáročná plodina, také vyroste do podzimní sklizně.

Krátkou vegetační dobu mají ředkvičky. Prudké letní počasí jim příliš nesvědčí, počkejte s jejich výsevem až na babí léto. Pokud vám chybí, zvolte odrůdy vyšlechtěné speciálně pro letní pěstování, které se „neženou“ do květu. Patří k nim například „Kvinta“ vhodná téměř pro celoroční pěstování.

Znovu si můžete vypěstovat kedlubny. Pro červencový nebo srpnový výsev zvolte takové, jež nejsou náchylné k praskání a dřevnatění. Z modrých je to například odrůda „Azur“, z bílých vyzkoušejte „Lunu“.

Plné hrsti listové zeleniny

Velmi vděčnou plodinou je rukola nebo rukota. Nenáročná listová zelenina potřebuje jen jednou, dvakrát okopat a pravidelně zalévat. Vysévat ji můžete jako meziplodinu. Protože roste rychle a v létě může vybíhat do květu, vysejte vždy jen kousek a další zase za čtrnáct dní. Připravíte si tak postupnou sklizeň a budete mít zelené listy do rizota, těstovin i salátů.

Léto je čas, kdy můžete vysévat pekingské zelí. Má jemné a křehké listy a používá se hlavně do salátů. Pokud ho vysejete koncem července, sklízet budete asi v polovině října.

Foto: TippaPatt, Shutterstock.com

Když pekingské zelí vysejete teď, sklidíte v polovině říjnaFoto: TippaPatt, Shutterstock.com

Kopr, koriandr i měsíček

Prázdná místa můžete zaplnit i bylinkami. Koriandr je velmi nenáročný a roste poměrně rychle. Vysévat ho můžete mezi košťáloviny i okurky, svědčí mu také pěstování s červenou řepou.

Pokud jste si oblíbili kopr, zaplňte jím prázdná místa na záhonech. Můžete ho nechat dozrát a sebrat si semínka na výsev pro příští rok. S výsevem si nelamte hlavu – jednoduše rozhoďte semínka kopru mezi zeleninu, například do mrkvového záhonu nebo k červené řepě.

Když už jste se nabažili zeleniny, a přesto chcete záhony smysluplně zaplnit, vysejte měsíček lékařský. Ještě zvládne vykvést sytě oranžovými nebo žlutými květy. Měsíček se sám vysemeňuje, proto se používá v aktuálně moderních permakulturách.

Co v polovině léta vyséváte a vysazujete vy?

Reklama