Hlavní obsah

Trpíte na ekzémy? Upravte jídelníček a srovnejte se psychicky!

Foto: Profimedia

Spouštěče ekzémů mohou být různé. Patří mezi ně i nevhodná strava a stresFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svědění, které je někdy horší než bolest. Nenechá vás spát, nutí vás škrábat se do krve a nevypadá to vůbec hezky. Lékaři ekzém často nazývají civilizační nemocí. Úplně vyléčit nejde, ale dá se značně utlumit.

Článek

Před lety býval atopický ekzém považován za nemoc týkající se téměř výhradně malých dětí. Situace se ale mění. Počty nemocných přibývají a stále častěji se s ním potýkají dospělí lidé.

„Ekzém pro zhruba 10 procent obyvatel Česka znamená doslova noční můru. Projevuje se suchou pokožkou, vyrážkami a podrážděním, které obvykle velmi svědí. Objevit se může v jakémkoli věku a různým způsobem,“ uvádí dermatoložka MUDr. Květa Gazdíková spolupracující s kosmetikou Minus 417.

Ekzém není alergie

Atopický ekzém bývá mylně zaměňován s alergií nebo označován za její důsledek. Je sice pravda, že velmi často jde alergie na pyly a potraviny, senná rýma i astma ruku v ruce právě s ekzémem, určitě to ale není pravidlo. Jedná se o samostatnou chorobu, jejíž základ tvoří geneticky daná odchylka ve stavbě kůže.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tělový zábal Minus 417 obsahuje čisté bahno z Mrtvého moře, které napomáhá při obnovování kožních tkání, cena 350 Kč, a bílá toaletní vazelína Aromatica k promaštění a změkčení suché kůže, cena 51 KčFoto: Archiv firem

„Atopická dermatitida je zánětlivé onemocnění kůže, které se obvykle projevuje od raného dětství a mívá dlouhodobý průběh s opakovanými novými záněty,“ říká Květa Gazdíková.

Spoustu lidí trápí ekzémy jen v dětských letech a s dospíváním vymizí. Je ovšem stále běžnější, že problémy zůstávají i v dospělosti a výjimkou nejsou ani případy, kdy se ekzém poprvé projeví až v dospělém věku.

Spouštěčem může být dráždivé jídlo i psychika

U atopiků může přetrvávat dlouhé období zcela bez příznaků, pak ovšem přijde nějaký spouštěč, a vyrážka a svědění je tu zas. Takovýchto rizikových faktorů může být celá řada.

„Na vině může být infekce, chřipka, stres, vyčerpání, dramatická hádka, úlek a podobně. Pro zdárné léčení je pak velmi důležité, aby se zjistilo, co prvním projevům ekzému předcházelo a aby se pokud možno pracovalo i s psychickou stránkou nemocného,“ popisuje Květa Gazdíková.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Heřmánkový krém Calm Skin Éminence pokožku hydratuje a hojí, cena 1610 Kč, a sprchový gel od Dedra s konopným olejem, jenž uklidňuje projevy lupénky, ekzémů i akné, cena 99 KčFoto: Archiv firem

Alergická reakce se může také spustit po použití nevhodné, například parfemované kosmetiky, také kvůli konzumaci určitých potravin, ale i pouze v souvislosti s kontaktem s některými látkami. „Z potravin jsou problematické ořechy, kořeněná jídla, ovoce, vejce, mléčné výrobky. Reakci kůže ale může vyvolat i kontakt se saponáty, vlněnými látkami, prachem, zvířecí srstí nebo pylem z rostlin,“ jmenuje dermatoložka.

Ekzém je nevyléčitelný, ale dá se hodně zmírnit

Atopický ekzém je zkrátka vrozené onemocnění, které se jen tak neztratí. Jeho projevy se díky dodržování doporučených opatření dají ale dlouhodobě utlumit.

„Život atopika a s atopikem vyžaduje úpravu životního stylu a celou řadu režimových opatřeních, která ale výrazně pomáhají a vedou ke zmírnění až vymizení projevů na kůži a svědění,“ říká MUDr. Naděžda Vojáčková, dermatoložka z Laserového centra Anděl.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tělové mléko Vivaco s mléčnými proteiny z kozího mléka má hypoalergenní účinky, cena 99 Kč, a Eucerin Acute krém AtopiControl je možno používat jako doplňkovou péči i v akutní fázi atopického ekzému, cena 335 KčFoto: Archiv firem

Osm nejdůležitějších zásad prevence

V případě, že se potýkáte s atopickým ekzémem, určitě akutní projevy konzultujte s odborníkem. Podle příčiny se pak stanoví vhodná opatření. Podle lékařky Květy Gazdíkové mezi základní prevenci patří zejména tato pravidla:

• Kůži pravidelně a pečlivě promazávejte, klidně několikrát denně

• Oblékejte především bavlněné a hedvábné tkaniny, nepoužívejte oděvy ze syntetických materiálů a vlny

• Dávejte si pozor na čisticí prostředky

• Vyhýbejte se dlouhé koupeli, vždy se jen rychle osprchujte vlažnou vodou

• Eliminujte plavání a aktivity, u kterých se velmi potíte, jako je například saunování nebo cvičení bikram jógy

• Vytvořte si doma bezprašné prostředí – odstraňte koberce, závěsy, pyl z rostlin

• Maximálně omezte pití alkoholu, kouření, konzumaci smažených jídel, ale často také mléčných výrobků a kofeinových výrobků

• V případě, že je to nutné, noste na noc rukavice nebo různé návleky, aby se zabránilo rozškrábání pokožky

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bylinná mast Vivaco s konopným olejem působí proti nepříjemnému svědění, cena 89 Kč, a neparfemovaný mandlový pleťový krém Weleda je výživná denní i noční péče pro velmi citlivou pokožku, cena 349 KčFoto: Archiv firem

Máte s atopickým ekzémem osobní zkušenost?

Reklama

Načítám