Hlavní obsah

Typologie mužů, se kterými se můžete seznámit

Foto: thinkstock

To, do koho se zamilujete, nelze moc plánovat. Je ale dobré vědět, co od různých mužů můžete čekatFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska si nevybírá, zamilovat se můžete do kohokoli. Do vdovce, rozvedeného muže nebo starého mládence. Je ale dobré vědět, co od nich můžete čekat. Tady je typologie mužů, které můžete potkat.

Článek

Každý má za sebou nějakou minulost, která o něm leccos vypovídá a formuje ho. Stejně tak důležité je, jak daný člověk žije právě teď. Tohle je pět typů mužů, kteří vám mohou vstoupit do života. Zjistěte, na co si u nich dát pozor, a naopak čím vás mohou potěšit.

1. Svobodný a samostatný

Nikdy nebyl ženatý, nemá žádné děti, žije ve vlastním či pronajatém bytě, je zvyklý starat se sám o sebe. Dalo by se říct, že je to ideální partie!

Výhody:

  • Nemá závazky z minulosti, váš vztah tak nebudou komplikovat žádné exmanželky či děti z předešlého vztahu
  • Umí se postarat sám o sebe, tudíž hledá nejspíš parťáka pro život, nikoli hospodyni
  • Pokud takto sám žije delší dobu, bude si vztahu s vámi pravděpodobně vážit

Na tohle pozor: „Dlouho svobodní muži mohou mít problém sžít se najednou s někým novým, přizpůsobovat se. Proto je dobré začít pomalu, randit a jezdit na dovolené, kde se společně bydlí krátkodobě, prostě vše postupně zkoušet,“ radí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Foto: thinkstock

Svobodný muž, který žije sám a je zvyklý se o sebe starat, se zdá jako dokonalá partieFoto: thinkstock

2. Svobodný a žijící u rodičů

Má sice svou práci, přesto z nějakého důvodu stále bydlí s rodiči. Může to být jen dočasné, protože zatím nenašel vhodné bydlení pro sebe, nebo si nejdřív potřebuje našetřit peníze, ale také to může být pohodlnost.

Výhody:

  • Ani on nemá žádné závazky z minulosti, tudíž žádné komplikace
  • Pokud to myslí vážně a chce se opravdu osamostatnit, nejspíš se bude maximálně snažit budovat si nový život s vámi
  • Je zvyklý žít s někým, neměl by mít problém s přizpůsobováním se druhému (tedy pokud nežil v mamahotelu, kde se vše přizpůsobovalo jen jemu)

Na tohle pozor: „Pokud muž dlouho žije u rodičů, značí to i určitou vztahovou a emoční nedospělost. Jestliže putuje od maminky přímo k vám, je zde riziko, že bude v těch rutinních běžných činnostech nezkušený, bude od vás vyžadovat podobný servis jako od své matky,“ varuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

3. Vdovec

Byl ženatý, možná má děti, vše fungovalo, byli šťastná rodina. Jenže pak nějakou nešťastnou událostí přišel o ženu. Jeho minulost je hodně bolestná.

Výhody: „Ví, jak vypadá život ve fungujícím vztahu, proto má partnerství na vysoké příčce životních hodnot. Může to být velmi pečující, pozorný a starostlivý manžel, protože si dokáže vážit toho, co má,“ vysvětluje Lenka Černá.

Na tohle pozor:

  • Pořád v sobě může mít bolest ze ztráty partnerky, nemusel se s její smrtí ještě vyrovnat
  • Nemusí se chtít emočně příliš angažovat, protože se bojí dalšího zklamání a bolesti
  • Jeho zesnulá žena bude stále s vámi. Hrozí, že v jeho očích bude vždy ta první, nenahraditelná, nejlepší
Foto: thinkstock

Vdovec si na jedné straně dokáže lásky a vztahu vážit, zároveň tu ale je riziko, že ho stále trápí minulostFoto: thinkstock

4. Rozvedený

Na rozvedeném muži není nic špatného, ale je potřeba zjistit, na čem jeho manželství ztroskotalo.

Výhody: „Má za sebou nepovedený vztah, zkušenost, díky které už ví, co chce a naopak nechce. Z předešlého vztahu si nejspíš nese nějaké ponaučení,“ tvrdí Aleš Kalina.

Na tohle pozor:

  • Možná už se nebude chtít vázat a obzvlášť pokud už má děti, další třeba chtít nebude. Pokud jste na tom stejně, je to v pořádku, pokud máte jiné představy, nejspíš vám to nevyjde
  • Může jít o notorického sukničkáře, případně muže, který není vztahově vyspělý, v páru žít neumí, takže to, co se stalo jeho první ženě, se může stát i vám

S jakým typem mužů máte zkušenosti vy? Kdo zamotal hlavu vám?

Reklama

Související témata:

Načítám