Hlavní obsah

Udržte si krásnou postavu!

Foto: Thinkstock

Svou váhu si v udržovacím režimu musíte hlídatFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně se vám stejně jako mně podařilo zhubnout, ale strašně se bojíte, že si svou pracně vydobytou váhu nedokážete udržet? Zkuste naše rady a už nikdy nebudete muset hlídat své křivky!

Článek

Změna myšlení v první řadě!

I když jste až sem ušly obtížnou cestu, ta strmější a krkolomnější na vás ještě čeká. Stejně jako u hubnutí je potřeba hodit se do klidu a žít spokojeně a zdravě! Zprvu to sice mohou být omezení a jisté hrbolky, přes které násilím budete zvedat nohy, abyste neklopýtly, ale pak už to bude brnkačka, protože i tady díky bohu funguje heslo: Zvyk je železná košile. Je potřeba se ovšem smířit s tím, že to, co jste dosud dokázaly, je jen část celoživotní poutě, na kterou jste se se mnou vydaly. Už dávno jste přece zjistily, že krátkodobé cíle jsou na nic a nemají dlouhé trvání.

Kolik potřebujete přijímat energie?

Než polemizovat, je lepší si dát čísla na papír. Pokud si počítáte kalorie, měla byste vědět, že v udržovacím režimu se musí přidat na výživě. Dělá se to postupně. Jakým způsobem, to se můžete dočíst v článku Udržte si váhu: Jídelníček na 7 dní. Zatímco některé stačí 6000 kJ, jiná si klidně může v udržovacím režimu dovolit i 8000 kJ.

Ovlivňuje to řada faktorů jako výška, sportovní vytíženost, genetické dispozice, fyzická konstituce, předchozí zkušenost s dietami apod. Budeme-li brát odhadem 6000 kJ na den jako startovní metu, pak v případě, že jste vyšší postavy, nemáte sedavé zaměstnání a pravidelně sportujete, přidejte minimálně 1000 kJ. Hodně sportovně založené ženy si mohou dovolit i horní hranici. Zjišťujte to opatrně a velmi disciplinovaně, jak se píše v článku, na který jsem odkazovala. Stále ovšem platí minimálně 5 jídel denně, a to i v těchto vedrech. Ideální je stále se držet kolem zmíněných 6000 kJ. Nikdy však nedopusťte, aby byl váš denní příjem pod 4000 kJ.

Bez sportu to nepůjde

I fyzická aktivita by měla zůstat. Pokud už jste si na ni zvykly při hubnutí, jedině dobře. Pro udržovací režim je dobré jak aerobní cvičení, tak posilovací, a to minimálně v intenzitě 2krát týdně. Stále se počítá každá činnost, takže pokud pracujete na zahrádce a nemáte na cvičení ten den čas, nemusíte z toho být nervózní. Nejlepší je ovšem frekvence 3krát týdně, střídavé aktivity, cca po 45 minutách.

Spolu si váhu udržíme!

Přestože obchodníci s dietami slibují doslova zázraky, jen málokdo se chce zabývat tím, jak si následnou váhu udržet. Přesto, když byste pocítily, že začínáte sklouzávat do „starých kolejí“, můžete se poohlédnout po speciálním kurzu, ve kterém se vám dostane odborné pomoci. Je to lepší, než se opět začít trápit a rozjíždět hubnoucí kolotoč od začátku. I obecné statistiky nasvědčují tomu, že udržení váhy není lehký úkol. Bylo prokázáno, že zhruba polovina lidí je schopna při přechodu na zdravý režim zhubnout asi deset procent své váhy (často to bývá 4 až 7 kg). Už jen polovina z nich si je svou novou váhu schopna udržet. Ta druhá polovina se vrátí ke svým špatným stravovacím návykům. Snažte se proto, abyste nepatřily do té druhé nechvalné skupiny.

Foto: Thinkstock

Nezapomeňte na správnou skladbu jídlaFoto: Thinkstock

Největší nástrahy při udržování

1. Špatná skladba jídla během dne

Stále se bohužel podceňuje rozložení jídla během dne. Nestačí dodržovat oněch 5 až 7 porcí jídla denně. Snídaně by měla být bohatá na tuky, vlákninu a cukry, ovoce spíše dopoledne, zelenina co nejčastěji, poslední jídlo cca 2 hodiny před spaním, večeře spíše lehčí. Jíst každé 2 až 3 hodiny a nikdy nevynechávat snídani.

2. Stres!

Pokud jste hubly v klidu, pomalu a svědomitě, máte rozhodně větší šanci si svou váhu udržet. Riziko v podobě stresu však stále hrozí. Dejte si proto pozor na vypjaté situace, např. zkouškové období, nárazový stres v práci apod. Se stresem vám může významně pomoci sportovní aktivita. A proto máte-li takové období, choďte se často vybouřit třeba na zumbu, aerobik, kick box, brusle apod. a pak se následně zklidnit třeba na jógu či strečink.

3. Nepřestávejte se odměňovat!

Stejně jako doposud, kdy jsem vám radila, abyste se odměňovaly za každý svůj úspěch, odměňujte se nadále. Každý měsíc, který si dokážete užít se svou „dokonalou“ váhou, je přece také skvělý. Takže se opět můžete těšit na pěkné hadříky, dovolenou u moře, báječnou zdravou večeři, kousek čokolády apod. Nikdo jiný vás totiž nepochválí. Dokud jste hubly, bylo okolí nadšené. Když máte režim na volnoběh, nikoho to zpravidla nezajímá.

4. Dejte si pauzu

V jednom z dílů seriálu jsem psala o tom, že když se vám podaří zhubnout oněch 10 % váhy, je třeba si udělat pauzu, i když ještě nejste se svou váhou zcela spokojené. Udělejte to! Vyplatí se to. Postačí 3 měsíce na udržovacím režimu a pak se zase směle můžete vrhnout do boje. Hlavně buďte trpělivé, nepůjde to zrovna jako po másle.

5. Poslechněte varovný signál

Kilo sem kilo tam, kdy se ale začít zase obávat? Když zjistíte, že se váha pomalu vyšplhala o dvě kila výš a už se dolů nevrací. To je chvíle, kdy si znovu začněte psát své denní činnosti, množství jídla, které sníte, i jeho kvalitu a přidejte sportovní aktivitu. Po pečlivé analýze, kterou může udělat i odborník, přijdete na to, v čem jste udělaly chybu. Pokud odborníka neznáte, obraťte se na naši dietoložku Mgr. Janu Divokou ZDE. Se sportovní aktivitou vám pomůže Petra Weigeltová ZDE.

Všem bojovnicím, které zhubly, gratuluji. Těm, které ještě bojují, přeji hodně štěstí, pevnou vůli a aby vám to okolí příliš neztěžovalo. Věřím, že většina z nás to nakonec dotáhne ke zdárnému konci. Hlavně myslete na to, že není důležité mít velikost 36, ale být spokojené a zdravé! A když se vám nebude dařit, přijďte to probrat s ostatními v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám