Hlavní obsah

Ukázkové nohy? Zbavte je celulitidy i křečových žil!

Foto: Thinkstock

Všechno má své řešení, i nevzhledné křečové žíly nebo celulitida. Víme, jak na ně!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že byste chtěly mít nohy jako modelky? Bez celulitidy, křečových žil a metliček? Co na tyto potíže funguje a jak se jich zbavit? Víme!

Článek

Většina z vás se chce podobat kráskám z obálek módních časopisů. „Ženy si ale často neuvědomují, že to, co vidí na fotografii, není ve skutečnosti úplně pravda,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička. Většinou jde totiž o retuš fotky.

„Nejběžnějšími kosmetickými vadami dolních končetin, které mohou přerůst i ve vážný zdravotní problém, jsou metličky, křečové žíly a nenáviděná celulitida,“ uvádí žilní specialista MUDr. Oto Schütz z pražské Žilní kliniky. Co lze tedy udělat pro to, aby vás netrápily?

Na metličky laser

Tyhle tenké žilky neboli mikrovarixy obtěžují každou druhou ženu. Kromě toho, že nevypadají hezky, upozorňují vás, že žilní stěny ztrácejí svojí elasticitu a jsou tak náchylnější ke vzniku větších křečových žil a žilní nedostatečnosti. Nejčastěji je naleznete na vnější straně stehen a bérců v podobě menších žilek o průměru 1 až 1,5 milimetru či drobných pavučinek.

Metliček se lze zbavit pomocí sklerotizace či laseru. „Při sklerotizaci se do metliček vstříkne speciální jehličkou roztok, čímž se zničí vnitřní žilní výstelka. Při současné kompresi přestane v takto ošetřené žilce proudit krev, cévní stěny se slepí a do šesti týdnů se žilky samy vstřebají,“ vysvětluje specialista Ota Schütz a dodává. „Je to metoda ve většině případů hrazená z prostředků všeobecného zdravotního pojištění."

Další metoda se provádí pomocí barvivových laserů, jejichž paprsky se dokážou dostat až do cévy, aniž by porušily kůži, což je vhodnější pro nejmenší žilky až pavoučí sítě. Tato metoda hrazena pojišťovnami není.

Foto: Thinkstock

Některé zákroky probíhají takhle bezbolestně. Jiné jsou o něco náročnějšíFoto: Thinkstock

Křečové žíly odstraníte operací

U rozšířenějších křečových žil se pak již musí postupovat operačně. „Křečové žíly jsou obvykle patrné na první pohled. Prozradí je prosvítající modré až fialové rozšířené vinuté žíly o průměru dvou a více milimetrů. Lidé si nejčastěji stěžují na pocit napětí a tíže v dolních končetinách,“ vysvětluje Ota Schütz. Čím dříve začnete problém řešit, tím méně náročná, rychlejší a příjemnější bude léčba.

Nejlepší prevencí je pohyb, například plavání či jízda na kole. „Předcházet křečovým žilám lze i zdravým životním stylem, správným jídelníčkem či dostatečným pitným režimem,“ uvádí lékař Jan Hlusička. Podle něj by se ženy měly vyvarovat kombinování kouření a hormonální antikoncepce s estrogeny.

Léčba pokročilého stavu křečových žil může být různá. „Patří k ní katetrizační laserové a radiofrekvenční metody, sklerotizace či populární flebektomie – tedy odstranění jen poškozených částí žíly, nikoli celé, jako je tomu při klasické operaci varixů. Zákrok je ambulantní, takže v den operace může klient odejít domů,“ podotýká lékař Ota Schütz. Chirurgická léčba je hrazena jen některými pojišťovnami. Pokud si ji pacient platí, cena je od 8 do 27 tisíc Kč.

Foto: Thinkstock

Pomerančová kůže není nic pěkného. Ale lze proti ní bojovat.Foto: Thinkstock

Celulitidu nepodceňujte

Pomerančová kůže má od ostatních dvou neduhů odlišné projevy: „Způsobuje ji nedostatečnost pojivové tkáně. Podkožní prostor se přeplňuje tukovými buňkami, a tím dochází ke kompresi drobných cévek. Zůstává-li tento tlak dlouho, přestává v cévách proudit krev a brzy se začne objevovat celulitida,“ říká lékař Ota Schütz.

Vyskytuje se v partiích těla, jako jsou boky, stehna, hýždě, ale i paže. Celulitida má čtyři stadia, v těch nejtěžších jde již o nemoc, a proto byste ji tak měly vnímat. Podle lékaře funguje ruční i přístrojová masáž, obě však musí být prováděny zkušeným terapeutem.

Ruční lymfatické masáže by měly být prováděny plošnými kruhovitými a spirálovitými hmaty s pomalou frekvencí a malým tlakem. Stejně jako přístrojové, kde je potřeba zase správné nastavení tlaku. Obě jsou pro výrazné účinky potřeba absolvovat coby kúru, což je 10 návštěv. Platíte si je samy.

Vedle speciálních lymfatických masáží je dobré odlehčit jídelníček, pravidelně (2- až 3x týdně) cvičit, nejlépe zpevňovací druhy cvičení. Více jsme psali v článku Udělejte si jasno v celulitidě.

Tak co, jaké v létě ukážete nohy vy?

Reklama

Načítám