Hlavní obsah

Úklid pomocí nanotechnologií: Jak vlastně funguje?

Foto: Thinkstock

Nejen předvánoční úklid vám mohou velmi usnadnit nejmodernější technologieFoto: Thinkstock

Reklama

Okna a zrcadla, která se nezamlží. Vodovodní baterie, na nichž se vodní kámen neudrží a podlaha, kterou stačí lehce setřít vodou, a špína je pryč. Tak tohle všechno můžete mít i vy s pomocí nanotechnologií.

Článek

Nanotechnologie možná není zatím slovo, které byste spojovali s úklidem, ale přináší takové výhody, že byste měli začít.

Díky prostředkům s nanotechnologií dojde k potažení povrchu ultratenkým oxidem křemičitým, tedy mikroskopickou vrstvičkou skla v podobě miniaturních nano – částic. Povrchy ošetřené prostředky s touto technologií lze snadno omýt vodou, mají samočisticí efekt, chrání proti následnému znečištění, vytváří hygienický povrch.

„Svými účinky chrání ošetřený povrch od vody, vodního kamene, zamlžování skel, špíny, znečištění a díky hydrofobnímu a antistatickému účinku velmi usnadňují další čištění bez nutnosti používání nebezpečných chemikálií. Takové přípravky mají vysokou čisticí schopnost, vysokou koncentraci a snadno se ředí," vysvětluje říká David Ryba, DiS., ředitel vývoje a výroby BestClean spol. s r. o.

Nano přípravky se hodí k ošetření podlahových krytin – dlažby, kamene, dřeva, PVC, linolea i plovoucí podlahy, skleněných povrchů zrcadel, oken, nábytku, lakovaného dřeva, koženky, plastů všeho druhu. Těmito prostředky lze odstranit rez, vodní kámen a další. Vytvoří na materiálech povrch, který odpudí špínu, ochrání proti plísním a bakteriím.

Jaké přípravky najdete na trhu?

Co z přípravků, využívajících nanotechnologie, můžete najít na trhu? Podívali jsme se za vás a tady je pár tipů.

Foto: archiv firem

BestFloor BestClean s leskem, 1 l za 88 Kč na všechny druhy podlah. Nanotec na mytí podlah s nanovosky a nanočástečkami stříbra. 1 l za 78 Kč. Sidolux Windows nano code na skla a okna. 500 ml za 32 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Supreme Krbové sklo ochrání před žárem, sazemi, smolou a zakouřením. Cena 335 Kč. NanoStar kov čistič vodovodních baterií, koupelnových doplňků chrání proti vodnímu kameni i plísni. Cena balení 490 Kč. Supraperl na sklo a keramiku, známý jako tekuté stěrače. Cena za balení po 25 ml 148 KčFoto: archiv firem

Jak to funguje?

Už jste možná někdy slyšeli pojem „lotosový efekt“. Pokud totiž v přírodě pozorujete lotos, zjistíte, že je stále čistý – voda se na něm neudrží, stéká a bere s sebou i všechnu případnou špínu. A přesně tak se budou chovat materiály ošetřené přípravky s nanotechnologií.

Povrch je i po nanesení této vrstvy paropropustný, protože nedrží na povrchu pomocí nějakého pojiva, ale na základě chemických vazeb a magnetických sil. Díky tomu je výsledná ochrana odolná proti působení mrazu a vlhkosti, neovlivní ji ani časté střídání teplot nebo působení chemických látek.

Ochranný film zaniká pouze mechanickým opotřebením nebo postupným zvětráváním, takže je potřeba tuto vrstvu za čas obnovit. Ani nanotechnologie tedy nezaručí, že jsou povrchy zcela odolné proti znečištění, ale rozhodně podstatně prodlouží interval potřebný na jejich údržbu a tu zrychlí a usnadní. Navíc i zlevní, protože k odstranění nečistot pak stačí obyčejná voda.

Jak se s nimi pracuje?

Možná jste také lehce nedůvěřiví a ptáte se, zda tyhle přípravky potřebují nějaké speciální zacházení. Jak jsme si ale mohli vyzkoušet, rozdíl nepoznáte. Prostě klasicky nalejete přípravek do kbelíku, a pak mopem vytřete podlahu – jen pozor na doporučené dávkování, většinou jde o silnější koncentráty. Je pravda, že podlaha odolávala zašpinění a vzniku šmouh o poznání déle, leskla se a stačilo ji jen zamést.

Vyzkoušeli jste někdy přípravek využívající tyto moderní technologie? Napište nám, jak fungoval!

Reklama

Načítám