Hlavní obsah

Umyvadlo: dvě jsou lepší než jedno

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Umyvadlo s odkládací plochou je praktickéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Ranní fronty na umyvadlo, kdy se zde musí vystřídat během hodiny všichni členové rodiny, patří v mnohých domácnostech téměř k rituálům. A velmi nepříjemným. Přitom řešení - pokud tedy nebydlíme v garsonce - je jednoduché. Stač si pořídit umyvadla dvě.

Článek

V rodinných domech, kde zpravidla nebývá nouze o místo, se vyplatí rovnou pořídit dvě koupelny. Jedna z nich většinou bývá určená pro dospělé, druhá pro děti. V bytech je pak dobré zvolit aspoň dvě umyvadla. Ta se běžně kupují, ale vytvořit je lze i pomocí odkládacích desek.

Bez místa to nejde

Pokud uvažujeme o dvou umyvadlech v koupelně, je samozřejmě třeba mít tady dost místa. Podle odborníků potřebujeme v tomto případě volný prostor široký aspoň 130 centimetrů, v koupelnových studiích si sice můžeme koupit i dvojumyvadla o 10 až 15 centimetrů užší, ale tato kratší míra jde na úkor pohodlí. Naopak přejeme-li si dvojumyvadlo a k němu ještě odkládací plochu, potřebujeme k tomu metr a půl místa.

Foto: dobra-koupelna.cz

Sklo dodá umyvadlu jinou dimenziFoto: dobra-koupelna.cz

Z čeho vybíráme?

Na trhu se objevují klasická dvojumyvadla, která mohou mít odkládací plochu, nebo také ne. Pokud si je koupíme, máme oproti dalším řešením velkou výhodu. Jde vlastně o jeden „kus nábytku", který nemá nikde žádné spoje a švy, kde by se usazovala špína. Hladký povrch setřeme či spláchneme velmi snadno.

Přitom některá umyvadla nejsou kolmo na stěnu, ale mírně otočená od sebe. To rozhodně není výrobní vada, ale promyšlené řešení - pootočením umyvadla se musejí pootočit ti, kteří u něj stojí. A díky tomu do sebe při mytí, česání, holení či malování nenaráží.

Dvojumyvadlo si lze vytvořit i tak, že osadíme dvě samostatná na desku nebo zapustíme pod ní. Je to sice náročnější na instalaci, ale zase získáme dostatek odkládací plochy a desítky různých variant - vybírat můžeme nejen z různých tvarů, typů a velikostí umyvadel, ale také se rozhodnout, zda si dáme do koupelny odkládací desku dřevěnou, imitující dřevo, skleněnou, kamennou a podobně.

Při osazení na odkládací desku si také výborně poradíme se situací, kdy menší děti na umyvadlo ještě nedosáhnou, nebo když partnery dělí třiceticentimetrový i větší výškový rozdíl a každý z nich by potřeboval také jinak vysoké umyvadlo. V takovém případě lze totiž jedno umyvadlo do desky zapustit a druhé na ní posadit, a díky tomu bude druhé vyšší. Samozřejmě v tomto případě je důležité správně zvolit výšku desky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Moderní design pozvedne vaši koupelnuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pomůže i malé umývátko

Že se vám může o dvou umyvadlech tak akorát vzdát? Pak je tady ještě jedno řešení, které také pomůže. Máme-li samostatnou toaletu, umístíme malé umývátko sem.

Samozřejmě si u něj nikdo nebude čistit zuby, ale stačí si spočítat, kolikrát nás někdo z rodiny během česání a malování vyruší se slovy: promiň, jenom vteřinku na umytí rukou po záchodě. Stejně si tady lze navlhčit hadr na odstranění chlupů a vlasů z kabátu či vyleštění bot. V obchodech koupíme pro tyto účely speciálně vyrobená malá umývátka, široká méně než 40 centimetrů, která do prostoru zabírají zhruba 25 centimetrů. Pokud se nám zdá i tento rozměr příliš velký, je možné sem pořídit rohová umývátka s délkou stran 35 centimetrů, která do rohu prostoru nezabírají více než 38 centimetrů.

Stále přemýšlíte o tom, jestli se vám doma dvě umyvadla vyplatí? Jen si vzpomeňte, kdy jste naposledy odcházely do práce, koukly se na svůj účes a make-up se slovy: mohlo by to být lepší, ale nebyl čas. A dvě umyvadla ho ušetří víc, než si dokážeme představit!

Reklama

Související témata:

Načítám