Hlavní obsah

Usnadněte si zpracování dřeva pomocí štípačky

Foto: Thomas-Soellner; Shutterstock.com

Foto: Thomas-Soellner; Shutterstock.com

Reklama

Štípání dřeva většinou nepatří k nejoblíbenějším činnostem, zvláště musíte-li si poradit s velkým množstvím silných polen. Naštěstí nemusíte být odkázáni jen na sekeru a vlastní sílu! Práci vám usnadní štípačka dřeva. Jaká bude pro vás nejvhodnější?

Článek

Před nákupem štípačky je nutné ujasnit si, k čemu ji budete používat. Potřebujete naštípat malá polínka z měkkého dřeva, jimiž například topíte v kamnech? Pak vám dostatečně poslouží štípačka horizontální („ležatá“). Jestliže zpracováváte velké kusy dřeva a často i dřevo velmi tvrdé, vyplatí se vám investovat do štípačky vertikální („stojatá“).

Horizontální versus vertikální

Jestliže většinou zpracováváte polena o průměru menším než 30 centimetrů a délce nepřesahující půl metru, pak je horizontální štípačka právě pro vás. Snadno si poradí především s měkkým dřevem, které nemá příliš suků. Na dřevo vyvíjejí tyto štípačky tlak přibližně 4 až 6 tun a většinou mají elektrický pohon (na klasickou zásuvku). Jejich výhodou je skladnost a poměrně snadná manipulace (menší rozměry a nižší hmotnost než u štípaček vertikálních). Náklady na pořízení horizontálního typu štípačky začínají na přibližně 5 000 korunách. Pro běžné užívání například na chatě či chalupě ji jistě oceníte.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Hecht, štípačka s podstavcem 656, 5 990 Kč

2. VeGa, štípačka na dřevo LS6, 6 990 Kč

3. Sharks, štípačka na dřevo SH 5 t, 5 799 Kč

4. Scheppach, štípačka na dřevo HL 650, 5 999 Kč

Vertikální štípačky si ve srovnání s těmi horizontálními poradí s mnohem většími poleny, včetně těmi z tvrdého dřeva. Mají masivní rám a dokáží vyvinout tlak až 13 tun (profesionální modely i 25 tun). Pokud jsou na elektřinu, budete je často muset zapojit do třífázové zásuvky. Cena vertikálních štípaček začíná přibližně na 15 tisících korunách. Investice do tohoto druhu štípačky se vyplatí především profesionálům či lidem, kteří dřevem vytápějí své domovy, a tak jej zpracovávají často ve velkém množství.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Scheppach, štípačka na dřevo HL 850, 13 999 Kč

2. VeGA, štípačka na dřevo LS8, 12 790 Kč

3. Lumag, štípačka na dřevo HOS 9A, 12 090 Kč

4. Sharks, štípačka na dřevo SH 8 t, 13 599 Kč

Pohon štípaček

Štípačky mohou mít buď elektrický, nebo benzínový pohon. Ty elektrické jsou nenáročné na údržbu, ale jejich uživatel je samozřejmě omezen přístupem ke zdroji elektrické energie.

Štípačky s benzínovým motorem se hodí, potřebujete-li výkonnější stroj a především máte-li v úmyslu používat jej i na místech bez přívodu elektrické energie (např. přímo v lese či na zahradách bez dosahu zásuvky). U benzínových štípaček musíte nicméně počítat s vyššími pořizovacími náklady.

Některé štípačky nemají vlastní agregát a jsou určeny k napojení na hřídel traktoru (pohon štípačky je tak zajištěn motorem traktoru). Tento typ štípaček používají především profesionálové při zpracovávání dřeva přímo v lese.

Podle čeho dále vybírat

Pozornost při nákupu věnujte také rámu štípačky – zda je nastaven tak, aby vám při práci zajistil maximální pohodlí a nemuseli jste se ke stroji nepřirozeně shýbat. Zkontrolujte také ovládací prvky a pohodlí při jejich užívání.

Součástí stroje by měl být rovněž klín, který dřevo štípe. Pro urychlení práce můžete dokoupit i klín křížový, který poleno rozdělí na 4 části.

Nepodceňujte ani bezpečnostní prvky vybraného přístroje. Především vertikální štípačky určené pro poloprofesionální a profesionální využití jsou vybaveny řadou ochranných prvků, jež brání nejrůznějším zraněním, ke kterým by mohlo při neodborné manipulaci se štípačkou či dřevem dojít. U štípaček s elektrickým pohonem pak vždy zkontrolujte napojení přívodního kabelu, který by neměl být umístěn v blízkosti štípací oblasti.

Reklama

Načítám