Hlavní obsah

Uštvaná matka: Je snazší vychovávat dceru, nebo syna?

Foto: Marie Bartošová

Také máte doma malou ženu a malého muže? Pak asi víte, o čem dnes píšu!Foto: Marie Bartošová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem byla těhotná, nezáleželo mi na tom, zda budu mít kluka nebo holku. Muži si většinou přejí chlapce a naopak ženy si většinou přejí děvčátka. Většinou když nevědí, do čeho se ženou.

Článek

Jsem majitelkou samečka i samičky a jisté rozdíly v pohlaví potomků začínám pozorovat. Malé holčičky a malí chlapečci se moc neliší svými povahovými rysy od těch velkých žen a mužů. Do jejich vlastností se připlétají i jiné faktory, jako jsou například geny, dědičnost a také fakt, že jablko nepadá daleko od stromu. V jádru pudla je však malé děvčátko čistou odnoží ženy a malý chlapec je ryzí kopií muže.

Již v tak útlém věku, v jakém jsou například mé děti, vidím znaky do očí bijících rozdílů pramenících z jejich pohlaví. Dorozumět se s „malou“ ženou a zjistit, co skutečně chce, přestože tvrdí, že nic, je stejně složité jako se ženou „velkou“. Přijít na to, co se odehrává uvnitř krabice s názvem můj svět u „malého“ muže je stejně nemožné, jako u muže „velkého“.

Číslo jedna je jako správná zástupkyně rodu ženského dost vybíravá, tvrdohlavá, umanutá a přecitlivělá. V konfliktní situaci je značně emočně pružný jedinec. Zprvu se rozčiluje, křičí a nadává, sem tam hodí nějakým předmětem (buď volně do prostoru, nebo po někom), poté se urazí, třískne dveřmi, nekomunikuje a nakonec se rozpláče. Jediné, co ji ukonejší, je nechat ji se vytrucovat, a pak nabídnout náruč. Ale pozor! Nesmí se nechat trucovat příliš dlouho, protože pak by se celý proces opakoval od rozčilení až po ten pláč.

Číslo dvě je protipólem čísla jedna. Je to také správný zástupce svého rodu, z čehož vyplývá, že se rádo předvádí, je rádo obdivováno a chce dělat velký dojem. Touží po uznání a dráždí ho nespravedlnost. V konfliktní situaci se uzavírá do sebe, naštve se a cítí se ukřivděno, i kdyby se v těch údajných křivdách zrcadlila stoprocentní pravda. Neuzná svou chybu, ignoruje názor protivníka a nakonec s ním přestává komunikovat. Strategicky vyčkává na usmíření, které jen málokdy přichází z jeho iniciativy. Ale pozor! Při usmiřování se to nesmí přehnat, protože bude ještě pěkně dlouhou dobu dávat najevo, že mu bylo křivděno.

Je vám to povědomé? Pak máte doma malého muže či malou ženu. Stejně jako já. Jen nám nikdo neporadí, jak s nimi zacházet, a já si netroufnu tvrdit, zda se mi chlapec vychovává lépe než dívka. Číslo dvě je méně konfliktní, ale na druhé straně je dost uzavřené. Číslo jedna se konfliktu nebojí, dá se říct, že ho takřka vyhledává, ale z druhé strany hned víte, na čem jste.

Občas si rozumíme a občas tápeme. Občas spolu bojujeme, a přesto se milujeme. Ale tak to přece chodí ve všech vztazích. Nebo ne?

Reklama

Načítám