Hlavní obsah

Utopený mobil? Tyhle finty vám ho můžou zachránit!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedáte bez něj ani ránu, máte v něm kontakty na všechny blízké, je vaším spojením se světem… Telefon. Co když se nedobrovolně vykoupe? Nepanikařte, existuje pár fintiček, jak mu dát umělé dýchání. Ne vždy pomůžou, ale šance tu je…

Článek

Situací, kdy se mobil dostane do intenzivního kontaktu s vodou, může být nespočet. Dáte si ho do zadní kapsy džín, sundáváte si kalhoty na záchodě… A šup, už se topí. Ležíte ve vaně a někdo zavolá. Osušíte si ruce, ale stejně nějak vyklouzne. Nebo ho prostě jen máte v kabelce spolu s lahví vody, uzávěr netěsní a najednou vám z tašky něco kape.

Samozřejmě vás v tu chvíli poleje horko, loučíte se s celým obsahem, přemítáte, kolik tisíc vám uplavalo. Nezoufejte – nemusí to být úplný konec! Někdy se přístroj zachránit dá, nebo alespoň částečně. V prvé řadě záleží, jak dlouho a jak intenzivně byl v kontaktu s vodou. Jestli jste jen zmokli v průtrži mračen, je to určitě jiné, než když ho lovíte ze dna rybníka. Samozřejmě záleží na značce: některé jsou díky své konstrukci odolné více, jiné méně.

Někdy nečekanou „koupačku“ odnese „jen“ displej, který stojí v řádech jednotek tisíc. Ale to zjistí až v servisu – a tam stejně budete muset dojít, pokud nezabere žádný z níže vyjmenovaných tipů.

Jednejte rychle!

Foto: Jakub Jurdič

Většina telefonů půjde rozebrat na prvočleny, některým bude muset trochu pomoct odborník Foto: Jakub Jurdič

Mobil vypněte a znovu nezapínejte. Možná to ani nepůjde a vy navlhlé zařízení jen zbytečně potrápíte. Lamentování na pohromu světa vám taky nepomůže, takže: okamžitě zakročte! Jste-li doma, máte výhodu, ale ani v terénu nepanikařte a „chladnokrevně“ přístroj osušte, vyndejte akumulátor a SIM kartu. V případě, že to konstrukce telefonu nedovoluje, vyhledejte odborný servis, který si pomocí speciálního nářadí s rozebráním poradí (výjimečně to zvládne i nadšený ajťák).

Domácí první pomoc

Foto: Jakub Jurdič

Vysavač ANO, fén ROZHODNĚ NE Foto: Jakub Jurdič

Nechcete nešťastně běhat po všech čertech? Vytáhněte domácí zbraně. Nasaďte na vysavač úzkou hubici a vyluxujte vnitřek telefonu. Zapomeňte na fén, ten by jen zahnal vodu hlouběji dovnitř. Rozpálené topení či mikrovlnka taky nepomohou.

Kočičí stelivo vážně pomůže? Ano, nejlépe!

Foto: Jakub Jurdič

Nezapomeňte na víko, aby granule zbytečně nenasávaly vlhkost z okolíFoto: Jakub Jurdič

Jste-li doma, běžte si do supermarketu koupit silikagel neboli kočičí stelivo na bázi oxidu křemičitého. Nejlépe a hlavně nejrychleji pohlcuje vlhkost. Zhruba dvoukilové balení přijde na něco málo přes stovku. (S tímto zázračným vysoušedlem jste se mohli setkat i v článku, kde jsme vám radili, jak uchovávat růže.)

Bílo-modré granule nasypte do krabičky, ponořte do nich telefon a neprodyšně uzavřete. Nechte alespoň přes noc, ale lépe 24 hodin a pak nastartujte.

Kuchyňský trik

Foto: Jakub Jurdič

Zvolte jakoukoli nádobu s víkem, může být i zipový sáčekFoto: Jakub Jurdič

Pomalejší a méně spolehlivý pohlcovač vlhkosti je rýže. Používá se stejně jako silikagel: telefon do ní ponořte, zasypejte po okraj a přiklopte. Tentokrát to však bude vyžadovat dva až tři dny.

Prevence především!

Foto: Jakub Jurdič

Jak prosté, ale účinné opatření…Foto: Jakub Jurdič

Ne všem nehodám se dá předcházet, ale některým přece. Než si napustíte vanu, přineste si do koupelny hladký zipový sáček (koupíte v drogerii) a svého telefonního miláčka si do něj schovejte. Na volání to asi úplně nebude, ale fotky a sociální sítě budete moct přes fólii ovládat jako vždycky.

Utopili jste někdy telefon? A podařilo se vám ho uvést do provozu?

Reklama

Související témata:

Načítám