Hlavní obsah

Miluje mobil víc než vás? Víme, jak ho této závislosti zbavit!

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobil je jako zákeřný virus. Nakazíte se náhle, přičemž prvotní příznaky bývají nespecifické. Za pár týdnů již s partnerem sedíte naproti sobě a jeden z vás (či oba) neustále kontrolujete svůj chytrý telefon. Nebo jste už ve fázi, kdy má mobil radši než vás?

Článek

„Wi-Fi nemáme, zkuste mluvit spolu.“ Vtipná hláška, kterou s oblibou používají mnohé restaurace, se stala smutným fenoménem. Chytré telefony ničí vztahy, což je patrné nejen v oněch restauračních zařízeních. I výzkum texaské univerzity Baylor potvrdil, že jejich používání zabíjí romantiku a prohlubuje deprese. A není divu…

„Opomíjený partner se necítí dobře a hlásí nižší úroveň uspokojení ve vztahu,“ uvedl profesor James Roberts pro odborný magazín Počítače v lidském chování s tím, že 46,3 procent ze 453 respondentů přiznává, že si v přítomnosti druhého nemohou pomoci a neustále na svém mobilu „visí“ aspoň očima. Vede to k odcizení. Co si počít s tímto jevem, který dostal název „phubbing“?

Nikdo není dokonalý, ale…

Vztahová a rodinná terapeutka Vanessa Marin ze San Franciska na svém blogu uvádí, že prvotně je nutné si uvědomit, že phubbing znamená to, když kvůli telefonu ignorujete svého partnera nebo si on vůbec nevšímá vás. „Je to něco jako pohrdání partnerstvím,“ shrnuje odbornice a dodává, že průměrný člověk kontroluje svůj mobil každých šest minut, což je asi 150krát za den! Není divu, že jedinec, který není infikovaný mobilním virem, je vedle „nakaženého“ otrávený!

Osamělost, nedostatek respektu, špatně strávený čas, nuda. Tohle všechno můžete vy či on cítit, pokud jeden z vás často drží přístroj v ruce a nemíní ho jen tak odložit. Pokud se rozhodnete, že s tím chcete skoncovat, zkuste následující finty.

Jděte partnerovi příkladem

Je těžké někoho na něco upozorňovat, když sami nedodržujete pravidla. Začněte tím, že půjdete příkladem. V jeho společnosti automaticky vypínejte zvuk (zvonění). Zvlášť, když se bude jednat o intimnější chvíle typu společná večeře nebo procházka.

„Pokud spolu o něčem debatujete, vždy se zeptejte, zda váš rozhovor už skončil. Pokud odpoví, že ano, můžete si dovolit třeba přijmout hovor,“ podotýká Vanessa Marin. Podobným způsobem se to snažte „nastavit“ i druhé straně.

„Pořád něco hledáš v mobilu. Mohl bys ho, prosím, odložit a věnovat mi pozornost?“ Vždy jde o to omezit phubbing v situacích, kdy spolu jako pár kvalitně trávíte čas (sledování televize se mezi to nepočítá). Pěstujte svoje návyky a ukazujte druhému, že to jde i bez mobilu. Rozhodně si ho nenoste do ložnice a milence požádejte o to samé.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Jak dostat partnera od mobilu? Někdy je to velmi těžkéFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Ukažte mu i jiný život

„Pokud se vymlouváte na to, že si potřebujete nařídit budík, a proto máte mobil stále i na nočním stolku, jste pořád v pokušení,“ dodává Vanessa Marin. To se ovšem dá vyřešit. Budík si pořiďte manuální a navažte tam, kde jste před měsíci, nebo dokonce lety přestali. Tulte se k sobě, navzájem si masírujte záda nebo si vyprávějte, co jste přes den zažili. Jakýkoli druh kontaktu, který nezahrnuje telefon, je skvělý!

„Dejte si za cíl, že ráno či dopoledne si vzájemně věnujete alespoň pět minut, kdy mobil nebudete mít na očích ani na dosah. Popřejte si třeba hodně štěstí v zaměstnání, zaveďte řeč na to, co budete dělat večer,“ doporučuje terapeutka. Přibližně po týdnu dodržování tohoto jednoduchého pravidla společně zhodnoťte, jaký dopad na váš vztah tento experiment měl.

Změnilo se něco v ložnici a mimo ni? Proberte pozitiva a jako „udržující terapii“ navrhněte dny bez mobilu. Co třeba každou středu a pak ještě pátek? Za každé porušení pravidel může být partner „potrestán“ třeba pokutou do společné kasy. „I malé změny v telefonní etiketě mohou způsobit obrovské změny ve vztazích,“ uzavírá Vanessa Marin. V případě, že druhý není ochoten přistoupit na kompromisy, je na místě zamyslet se, proč je pro něj telefon důležitější než vy. A zda to hodláte akceptovat.

Vadí vám, když se partner věnuje víc svému mobilu než vám?

Reklama

Načítám