Hlavní obsah

Co s kyticí růží? Usušit, zmrazit, nebo navoskovat

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Jsou nejčastější svatební i narozeninovou kytkou, ženy je milují… A mnohdy se s nimi prostě nedokážou rozloučit. Co s růžemi, aby vydržely jako stálá dekorace? Máte několik možností.

Článek

Ať už si vyberete jakoukoli z variant, je nutné myslet s předstihem na to, že je budete chtít uchovat. Nenechte je ve váze chřadnout, aby hlavičky uvadly nebo opadaly lístky. Libovolně upravené růže nakonec nastříkejte obyčejným lakem na vlasy, aby se daly lépe oprašovat. Tím i trochu zvýrazníte jejich postupně mizející barvu.

Zachování odstínu

Foto: Aleš Otýpka

Žlutá opravdu zůstane žlutou, jen je více vidět žilkování okvětních lístkůFoto: Aleš Otýpka

První varianta je nejnáročnější, ovšem nejefektnější. Základem je silikagel, tedy granulát, který nasává vlhkost. Dá se koupit ve specializovaných květinářstvích nebo na internetu. My jsme objevili a vyzkoušeli levnější, a hlavně dostupnější řešení: kočičí stelivo na stejné bázi. Má dokonce v názvu „silica“ a tříkilové balení koupíte v obchodním centru zhruba za stovku.

Vysoušení silikagelem má jednu nevýhodu: lze použít jen samotné květy. Budete je totiž na několik dní ukládat zasypané granulátem do dobře uzavíratelné nádoby. Granule nasypte i mezi okvětní lístky. Už po třech dnech můžete květy vyndat a buď pomocí špendlíku napojit zpět na stonky, nebo zapíchnout do polystyrenové koule a použít jako dekoraci.

Takto upravené růže si zachovají barvu a zvýrazní se jejich struktura. Podobně si můžete nechat kytici, nejčastěji svatební, upravit profesionálně, ovšem připravte se na vysoké náklady. Lyofilizace jedné růže vyjde na dvě stě korun. Výsledek však nerozeznáte od čerstvého originálu.

Stará známá technika

Foto: Aleš Otýpka

Nejlépe vypadají hodně rozvité květyFoto: Aleš Otýpka

Pamatujete na školní herbáře? Nasbírané květinky putovaly mezi listy tlustých slovníků a po čase z nich byly jemné „placky“. Tak přesně tuhle metodu můžete použít u výrazně rozkvetlých růží. Do knihy je vložte mezi dvě vrstvy pečicího papíru a už po třech dnech „sklízíte“. Výsledek bude hezky vypadat například mezi dvěma skly v rámečku.

Použití v kuchyni

Foto: Aleš Otýpka

Kouzelnou ozdobu dortů máte vyrobenou raz dvaFoto: Aleš Otýpka

Růže jsou jedlé! Ovšem je to jako s houbami: ne všechny! Pro cukrářské účely se hodí jen ty, které jste si sami vypěstovali nebo ty v bio kvalitě. Standardně koupené jsou plné chemikálií!

Okvětní plátky otrhejte, namočte do lehce rozšlehaného bílku nebo medu a obalte v krupicovém cukru. V této podobě už mohou putovat na dort jako jedlá stylová ozdoba.

Šup do mrazáku

Foto: Aleš Otýpka

Barvy sice trochu vyblednou, ale zachová se pohromadě celá květinaFoto: Aleš Otýpka

Usušení zmrazením je na půl cesty mezi klasickým sušením na vzduchu a v silikagelu. Růže nebudou mít zářivou barvu, ale stále zůstane zřetelné tvarování květu. Stačí je dát volně rozložené na několik dní doslova k ledu.

Ze živé ve vteřině umělá

Foto: Aleš Otýpka

Změna je zásadní, ale jako dekorace ideálníFoto: Aleš Otýpka

Postupně zahřejte několik velkých čajových svíček, třeba na toustovači, a slejte je do širší nádoby, například do kelímku. Vyčkejte minutu, aby vosk nebyl úplně rozpálený, a ponořte do něj květ na pár vteřin. Nechte okapat květem vzhůru. Je to efektní změna. Nemá ambici tvářit se jako živá, ale naopak dodá růži umělý vzhled. Výhodou je, že se zachová tvar i pravidelné uložení lístků.

Suchá, svraštělá, ale svá

Foto: Aleš Otýpka

Pověste je jednotlivě na nitě, ať mají dost místa, jinak začnou hnít Foto: Aleš Otýpka

Nechat růže přirozeně uschnout můžete dvěma způsoby. Buď hlavičkami dolů, vždy odděleně a ve tmě (uchovají si barvu), nebo paradoxně ve vodě. Prostě necháte květy ve váze jen asi se dvěma centimetry vody pomalu usychat. Pokleslé hlavičky zafixujte špendlíkem. Nevýhodou je, že zkřehnou, ale hlavně ztratí barvy a tvar.

Královny květin se prodávají v nespočtu odstínů, ale pokud chcete vícebarevné, můžete si růže obarvit sami; podle našeho videa to hravě zvládnete.  Máme samozřejmě i pár nápadů, jak vytvoříte dekorace z růží.

Reklama

Související témata:

Načítám