Hlavní obsah
3,0
(458)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Když jsem před lety viděla poprvé podobný recept na sváteční šunku vařenou v Coca-Cole, pomyslela jsem si něco o bláznivých Američanech a ignorovala ho. Kolem Vánoc se ale vždy odněkud vynořil… Letos jsem si řekla, že přišel čas jídlo vyzkoušet. Jak to dopadlo?

10 min.
Příprava
1 hod., 45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
700 gramů
Budete potřebovat
  • 700 g uzeného masa
  • 1 l kofoly
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 ks bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
Na potírání
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
Článek

Při přípravě jsem trochu improvizovala – vzhledem k nejistému výsledku jsem nechtěla napoprvé použít velký kus šunky prémiové kvality. Vybrala jsem si proto menší kousek uzené kotlety a rozhodla jsem se, že na nálev použiju kofolu… Můj verdikt? Výsledná chuť je silná, uzená a sladko-slaná. Napoprvé vás překvapí, má v sobě ale něco, co vás nutí sáhnout po dalším soustu.

Tohle není uzené, které si dáte k čočce nebo do šunkofleků. Je to maso, které se bude skvěle vyjímat na míse se studeným občerstvením, na silvestrovských chlebíčcích se smetanovým sýrem nebo v zimních salátech s marinovanou řepou. Příprava je jednoduchá.

Postup

01.

Uzené maso opláchněte a vložte do hrnce, do kterého se vejde tak akorát. Zalijte ho kofolou, aby bylo celé ponořené. Přidejte všechno koření, přiveďte k varu a zvolna vařte asi hodinu a půl. Poté odstavte a nechte v nálevu krátce zchladnout.

02.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. V malé misce dobře prošlehejte tekutý med a ostrou hořčici. Maso vyjměte z nálevu a ostrým nožem udělejte na povrchu zářezy do hloubky asi 2–3 cm těsně vedle sebe – povede vás fotografie.

03.

Maso vložte do malého pekáčku a povrch dobře potřete připravenou medovo-hořčičnou marinádou. Podlijte trochou nálevu a krátce v troubě opečte, postačí 15 minut. Nechte odležet a ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky.

Foto: Autorka

Na uvařené maso udělejte před pečením husté zářezyFoto: Autorka

Reklama

Načítám