Hlavní obsah

Salát s pečenou červenou řepou

Hodnocení:
(96)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Máme tu podzim a na saláty už není tolik chuť... Ten dnešní vám ale zachutná i v sychravých dnech, navíc dokonale zasytí. Prim v něm hraje červená řepa, kterou úplně nejraději upravuji pečením se solí a balzamikem.

Ingredience pro:
3 porce
  • 2 červené řepy
  • 100 g polníčku
  • 50 g nivy
  • 1 hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1.5 lžíce balzamikové redukce
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve upečte červené řepy: důkladně je omyjte, ale neloupejte, položte na kusy alobalu, osolte a polijte balzamikovou redukcí a olivovým olejem. Takto připravené řepy zabalte.

Krok 2: Troubu předehřejte na 180 stupňů. 

Krok 3: Řepy v alobalu položte do pekáčku nebo zapékací misky a pečte asi 45 minut do změknutí. 

Krok 4: Pak je vyndejte, rozbalte a nechte vychladnout. Chladné řepy oloupejte a nakrájejte na jemné plátky nebo měsíčky.

Krok 5: Řepu položte na proprané listy polníčku, osolte a mírně pokapejte olivovým olejem.

Krok 6: Nakonec přidejte kostičky nivy (či jiného sýra s modrou plísní) a nahrubo nasekané vlašské ořechy – můžete je předem nasucho lehce opražit na pánvi. 

Foto: Svatava Vašková

Pikantní salát vás zasytí, ale rozhodně se nepřejíte

Tip: Pokud si nepotrpíte na plísňové sýry, klidně je nahraďte orestovanou slaninou.

Červená řepa je  výtečná a navíc zdravá. A rozhodně nepatří jen do slané kuchyně. Zkuste fantastický čokoládový koláč s červenou řepou a zakysanou smetanou anebo čokoládové brownies z červené řepy s tvarohem

ynezorPumanzeSaNyknalC