Hlavní obsah

Užijte si legraci s balonem

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S fitballem si zpevníte hluboké svalyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

S velkým balonem se dá užít velká legrace. Nevěříte? Dá se na něm hopsat a pohupovat, relaxovat, ale hlavně zpevnit hluboké svaly našeho těla. Cvičit můžete doma, v kanceláři nebo v sále ve fitnesscentru. A pozor, cvičení s fitballem není jen pro ženy!

Článek

Seznamte se s fitballem

Cvičení na velkých míčích, fitballech, patří mezi nejšetrnější, protože minimálně zatěžuje klouby našeho těla. Balony pomáhají zlepšit rovnováhu a procvičit si vnitřní břišní svaly, které při jiném druhu cvičení nezapojujeme a tudíž ani neposilujeme.

Fitball je balanční cvičení na balonu s hudbou. Klade důraz na správné sezení a držení těla, přičemž se zapojují a uvádějí do rovnováhy všechny svaly. Je úzce spojeno s celou řadou fyzioterapeutických cviků. Obrovský pružný míč je stejně účinný jako posilovací stroj, a má několik výhod. Pomůže vám se zaměřit na určitou svalovou partii a díky tomu přizpůsobit přesně vašim potřebám. Je ideální pro jemné protahování a posilování, které účinně odstraňuje případné kloubní blokády páteře a bolest.

Pro koho se hodí?

Pro všechny, kteří si chtějí citlivě protáhnout celé tělo. Při cvičení si odpočinete a zároveň uděláte něco pro svoji fyzickou kondici. Tyto balony jsou vhodné i pro lidi s nadváhou či seniory, protože míč odlehčuje nosným kloubům, tedy kyčlím, kolenům a kotníkům.

Dva druhy fitballu

  1. aerobní cvičení na balonech s aerobními prvky - ideální ke snadnějšímu spalování tuku, výhodou proti aerobiku je, že nenamáhá kloubní systém
  2. kondiční a více posilovací - je zaměřený na zvýšení kondice a na posílení hlubokých svalů

Základní pravidla

  • Sedejte na míč opatrně a správně
  • Mějte dobře nafouknutý míč
  • Dýchejte pravidelně a klidně
  • Cvičte jen to, co vám dělá dobře
  • Těhotné ženy si nelehají na břicho
  • Cvičte pomalu a nepřetěžujte se
  • Každý cvik opakujte 15x
  • Cvičení ukončete protažením
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Po cvičení se nezapomeňte protáhnoutFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zapojit hluboké svaly - to umí jen fitball

Během cvičení na míčích procvičíme celé tělo a zapojujeme hluboké svaly, o kterých mnohdy ani nevíme, že je máme. Například od cvičení pilates, které se cvičí zejména na pevné podložce, na balonu musíme neustále balancovat. Používáme tak svaly, které nejsou ovladatelné vůlí, svaly, které se probouzí z hloubky.

Fitball je nenahraditelný

Cvičení na míčích skvěle pomáhá uvolnit svaly pánve a páteře, takže si ho oblíbily i ženy s menstruačními potížemi a v těhotenství. Proto se hojně využívají míče i v porodnicích. A i po porodu je k nezaplacení - pomáhá šetrně vrátit se do formy.

Milé dámy, i muži, náš míč je ideální do kanceláře i domů. Výhodou je, že kdykoliv se budete chtít protáhnout, budete ho mít po ruce. Už pro něj běžíte?

Reklama

Načítám