Hlavní obsah

Valentýnská inspirace, jak vyzdobit byt

Foto: Thinkstock

K valentýnským dárkům patří neodmyslitelně kytice. Podívejte se na zajímavé dekorace, i jaké kytice si můžete objednatFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se Den svatého Valentýna, svátek pro někoho oblíbený, pro jiného zatracovaný. Jestli jej držíte, nezapomeňte na květiny a na dekorace z nich, které osvěží váš byt. Máme hezké tipy!

Článek

Růže je královnou květin, symbolem elegance, krásy, smyslnosti i romantiky. V květomluvě rudý květ znamená „Miluji tě“, odedávna je symbolem lásky.

Nejen pro milence je červená

Červená barva, především pak u květin, umí vaše okolí prozářit a naladit vaši mysl pozitivně, stimulovat i rozveselit. Ale pozor, když je červené moc, může také některé jedince znervózňovat, nebo dokonce přivádět k zuřivosti. Proto volte jen decentní akcenty, třeba právě v podobě červených květin.

Dejte je do vázy, použijte do zajímavých aranží nebo kupte hrnkové rostliny, které doma vydrží déle než květiny řezané. Zajímavou inspiraci i postup krok za krokem najdete v galerii.

Foto: Belles Fleurs

Květy orchidejí a germín naaranžované do tvaru srdce. Cena od 679 KčFoto: Belles Fleurs

Foto: HKK

Na dortovou formu ve tvaru srdce (cena okolo 239 Kč) přichyťte stuhu, dovnitř vložte navlhčenou zelenou aranžovací hmotu a do ní zapíchejte květy růží a zeleňFoto: HKK

Foto: HKK

Mnohovýznamové aranžmá pro den, který patří zamilovaným. Zde jsou použity červenožluté růže v kombinaci s Craspedií a orchidejí Dendrobium v módní fialové barvěFoto: HKK

Co nabízejí obchody

Květiny a dekorace do valentýnských aranží zakoupíte v květinářstvích a specializovaných obchodech, do dekorace srdce budete potřebovat také dlouhé listy, třeba trávy, orobince nebo použijte, pokud ji máte doma, odstřižené listy ze spodku koruny dracény.

Foto: HKK

Chcete něco extravagantního? Postavte do sebe dvě vázy a do nich vložte růžovočervené aranžmá z různých druhů karafiátůFoto: HKK

Florista Pavel Hruška z květinového ateliéru Hruskadesign říká: „Můžete si pořídit nebo darovat i květiny stabilizované, tedy balzamované na přírodní bázi, bez chemie.“ Barvu nezmění minimálně pět let. „Nejsou ani suché, ani živé, ale mají vzhled živých květin a v bytě působí přirozeným dojmem,“ dodává odborník.

Foto: Hruška design

Srdce ze sublimovaných květů velkokvěté růže je ozdobené listy kaliny (Viburnum). Dekorace vám vydrží roky. Cena 495 KčFoto: Hruška design

Josef Sechovec, florista z květinářství Belles Fleurs, radí: „V květinářství si můžete koupit zajímavé kompozice, běžné kytice i aranže v takzvaném vodním balení, které prakticky nahrazuje vázu, a řezané květiny tak vydrží déle čerstvé," a dodává: „Můžete je lehce přepravovat na dlouhé vzdálenosti bez obav o jejich uvadnutí." Vždycky ale počítejte s cenou několika set korun, u větších kytic i přes tisíc.

Foto: HKK

Guzmánie pro milovníka denního tisku – ideální dárek pro mužeFoto: HKK

TIP pro zamilované muže: Zkuste letos vaší milé poslat kytici kurýrní službou do zaměstnání (doručení většinou stojí kolem stokoruny, kytice za cenu nad 1000 korun většina společností doveze zdarma). Určitě ji mile překvapíte.

Foto: HKK

Jestli nemáte rádi červenou a růžovou barvu, sáhněte po kosatcích, módní jsou i fialové a bílé orchidejeFoto: HKK

Květiny pro krásný den

Zpříjemněte si – nejen tento – den červenými gerberami, tulipány, křehkými anemónkami či karafiáty. A nezapomeňte ani na frézie, hyacinty, lilie a narcisy které navíc krásně voní. S květinami v bytě je svět o poznání vlídnější a veselejší.

Máte vychytávky, jak v bytě udržet květiny dlouho čerstvé? Podělte se o ně v diskusi s ostatními čtenáři.

Reklama

Načítám