Hlavní obsah

Vánoce, Vánoce přicházejí! Jak dobře umíte koledy i písně?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou skoro tu a s nimi i koledy a vánoční písně. Notoricky známé melodie se linou z rádia, z televize, hrají je v nákupních centrech, prostě všude. Ale opravdu je znáte, nebo vám spíš proletí jedním uchem dovnitř a druhým ven? A co víte o slavné Rybovce?

Článek

Ať už Vánoce milujete, nebo tyhle svátky moc nemusíte, jedno je jisté. Koledám neuniknete, zní teď všude. Můžete mít pocit, že je umíte nazpaměť, že není nic, co byste o nich nevěděli. Je to ale vážně tak? Zjistěte to v našem vánočním kvízu.

1. Není to klasická koleda, ale k Vánocům neodmyslitelně patří. Česká mše vánoční, lidově Rybovka, je církevní skladba, zpívaný příběh o narození Ježíše Krista a příchodu pastýřů k jesličkám. Víte, proč se mši říká Rybovka?
2. Koledu Půjdem spolu do Betléma určitě znáte, je dost možné, že text byste odříkali, i kdyby vás o půlnoci vzbudili. Tak schválně. Janek v ní Ježíškovi hraje na píšťalku, Kuba má na starosti dudy, Mikša housličky, ale na co hraje Vávra?
3. Vzpomenete si, ve které opravdu velmi známé vánoční písni zpěváci prosí panímámu, aby jim dala koledu?
4. Tohle je novější vánoční píseň a patří k velmi oblíbeným. Napsali ji v roce 1962 Jaromír Vomáčka (†55, hudba) a Zdeněk Borovec (†69, text). Je veselá, radostná a vtipná. Zpívá se v ní například, že strejda hraje na Štědrý den ne příliš dobře na housle, děda hledá kapra pod skříní a táta s kapří kostí v krku spěchá na pohotovost. Víte, jak se píseň jmenuje?
5. Jednu z tklivějších vánočních koled Chtíc, aby spal asi také znáte. Jak zní první verš?
6. Vánoce ale nejsou jen tradiční koledy. Jeden z nejslavnějších a dodnes hraných songů je Happy Xmas od Johna Lennona (†40) a Yoko Ono (88). Ačkoli se v ní ale zpívá o Vánocích, primárně byla zamýšlena jako součást protestů Lennona a jeho ženy proti válce ve Vietnamu. Proto má také název písně Happy Xmas ještě dovětek. Víte, jaký?
7. A další velký vánoční hit jménem All I Want for Christmas Is You od Mariah Carey (52) taky asi nemusíme představovat. Tahle píseň zazněla v jednom velmi oblíbeného filmu. Znáte jeho název?
8. Syna porodila čistá Panna, v jesličky vložila Krista Pána. Jej ovinula a zavinula, jej ovinula a zavinula, plenčičkama. Ze které koledy je tohle?
9. A zase zpátky do současnosti. Vánoční píseň Vánoce na míru asi znáte, v rádiu ji hrají často. Možná byste odzpívali i krásný refrén: „Jestli si můžu něco přát, v balicím papíru Vánoce na míru. Jestli si můžu něco přát, probudit zas to dítě v nás.“ Která zpěvačka song nazpívala?
10. Hodně interpretů přichází v předvánoční době s nejrůznějšími vánočními písněmi. Letos neodolal ani Pokáč a na světě je píseň Už za pár dní. Víte, s kým ji nazpíval?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Nejen koledy, ale i filmy patří k Vánocům. A tohle jsou nejnovější vánoční filmy pro dospělé i děti.

Reklama

Načítám