Hlavní obsah

Vánoční dárky pro váš byt: Vybírejte je v různých cenových relacích!

Foto: Profimedia

U stromečku se můžou objevit nejen zabalené dárky, ale také třeba nový kobereček nebo polštářFoto: Profimedia

Reklama

Chtěli byste osvěžit nebo vylepšit svůj domov? Jde to i doslova pár dnů před vánočními svátky. Dopřejte mu dárek, který se bude líbit i vám.

Článek

Někdo už má všechno potřebné na blížící se svátky nachystané, jiný dohání resty na poslední chvíli. Stihnout se dá leccos, i nákup dárků, třeba do bytu.

Malá radost – do stovky

Oblíbené jsou kusové hrnky v různých barvách a dekorech. Představují stálici, na kterou nemají vliv žádné trendy. Totéž platí pro voňavé drobnosti – sáček s levandulí, aromatická svíčka nebo esenciální olejíčky přijdou vhod téměř každé domácnosti.

A nejen s ohledem na Vánoce užijete papírové ubrousky. Jsou velice dekorativní, pestrá škála potisků uspokojí každého a nahradí prostírání stejně jako malé textilní dečky, například pod vázu, svícen a podobně.

Při troše hledání najdete celou řadu dalších užitečných dekorací, stojánky na prstýnky počínaje a organizéry konče. A kdybyste chtěli k dárku přispět vlastními silami, vyrobte si ho (těžítko ze sádry, kroužky na ubrousky z papíru…).

Foto: Fler/Ondyna

Bavlněný sáček s levandulí, 8 x 8 cm, 48 Kč/kusFoto: Fler/Ondyna

Foto: kika

Stojánek na prstýnky, různé tvary ruky, 69 Kč/kusFoto: kika

Foto: butlers

Papírové ubrousky, různé potisky, 79 Kč/20 kusůFoto: butlers

Foto: decoDoma

Těžítko ze sádry v podobě motýla, vlastní výroba (cena silikonové formičky 39 Kč)Foto: decoDoma

Větší radost – do tisícovky

Aktuálně si lidé více kupují to, co je zahřeje a ještě to pěkně vypadá. „Ložní prádlo je populární celý rok, ale v tomto období se více kupuje povlečení flanelové,“ říká Petra Kolaříková ze zásilkového obchodu Blancheporte. Neméně populární jsou nejrůznější deky a tradičně polštářky (byť u nich je hřejivost poněkud omezená, slibují rychlou proměnu interiéru).

Díky zimě i svátkům frčí rovněž světelné dekorace a svítidla. A nebo? „Ryze praktické doplňky do bytu v retro stylu, jako například chlebníky či nástěnné hodiny, populární jsou také proutěné koše na prádlo, zejména s víkem,“ uvádí Tereza Vašíčková z La Almary.

Foto: e-color

Papírová fototapeta Barevná kamenná zeď, 366 x 254 cm, cena 989 KčFoto: e-color

Foto: Le Patio

Dřevěné zarážky ke dveřím se zvířecími motivy, cena 450 Kč/kusFoto: Le Patio

Foto: VEBA

Froté ručník Terry s květinovým vzorem, 50 x 100 cm, cena 195 KčFoto: VEBA

Foto: decoDoma

Souprava z mikrovlákna Rose (povlak na polštář, podložka a deka), cena 995 KčFoto: decoDoma

Foto: La Almara

Kovový box na chleba, různé barvy, cena 799 KčFoto: La Almara

Velká radost – do deseti táců

Dárky do deseti tisíc se už více odvíjí od toho, jaké máte požadavky na dovybavení či modernizaci svého domova. Někdo by rád vyměnil starou postel za novou (nebo alespoň matraci), jiný chce jídelní stůl, další třeba vysavač, automatický kávovar nebo vinotéku. Ostatně právě spotřebiče patří mezi hodně oblíbené dárky.

„My zaznamenáváme zájem o kuchyňské roboty a čističe oken, samostatnou kapitolu pak představuje takzvaná zábavní elektronika – lidé často využívají Vánoce jako důvod k pořízení nové televize nebo repro soustavy,“ vysvětluje Jan Řezáč ze společnosti Mall.

Nadcházející svátky zkrátka nabízejí možnost dopřát si něco pěkného. V poslední době jsou hodně populární velké lucerny, které se umísťují jak do interiéru, tak do exteriéru.

Foto: Blanář nábytek

Postel typu box-spring Potenza, rozměry 180 x 200 cm, cena bez matrace od 6700 KčFoto: Blanář nábytek

Foto: westwing

Na foto (zleva): židle Crapaud Petrol (dřevo, lněný potah, pěnová výplň), 2699 Kč, židle Sharon (dřevo, polyesterový potah, pěnová výplň), cena 2399 KčFoto: westwing

Foto: Concept, Philco

Na foto (zleva): planetární robot Momento RM5000, cena 5999 Kč, jednozónová vinotéka PW 15 K, kapacita 15 lahví, cena 4990 KčFoto: Concept, Philco

Foto: IKEA

Hladce tkaný kusový koberec Lobbäk z polypropylenu, 200 x 250 cm, cena 2290 KčFoto: IKEA

Jde o hodiny

Chcete-li mít stoprocentní jistotu dárku pod stromečkem, vyberte si ho a kupte sami (nebo tím někoho pověřte). Případně si ho objednejte přes e-shop a dojeďte si pro něj na některou pobočku (výdejnu).

To ale neplatí paušálně pro všechny obchodníky – do Štědrého dne už moc času nezbývá. Abyste pátráním neztráceli příliš času, mrkněte na webové stránky prodejce; většinou zde uvádějí informace o nejzazším termínu, do kdy lze zboží objednat a jak je to s doručením či jeho vyzvednutím.

Lépe na tom budou ti, kteří čas tolik neřeší a prostě počítají s tím, že dárek budou mít někdy po svátcích nebo až v novém roce. Ostatně třeba právě vy dostanete nejprve od Ježíška obálku s penězi, a až pak si půjdete udělat radost.

Foto: Bonami

Na foto (zleva): nástěnná dřevěná police Acer, 33 x 6 x 33 cm, cena 899 Kč, policový díl b4 (32 x 25,2 x 6 cm), dřevo + ocel, cena 2899 KčFoto: Bonami

Foto: La Almara, Apropos

Na foto (zleva): kovová lucerna Daisy, výška bez ucha 16 cm, cena 279 Kč, kovová lucerna Block XL, výška 100 cm, cena 3436 KčFoto: La Almara, Apropos

Foto: Solight, Eglo

Na foto (zleva): stmívatelná stolní lampička s LED zdrojem, cena 769 Kč, stolní lampa Pertini, 1990 KčFoto: Solight, Eglo

Nebo snad proti finančním dárkům něco máte?

Reklama

Načítám