Hlavní obsah

Vánoční dárky za hubičku: Vyrobte voňavou kosmetiku, která vypadá luxusně

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

V zimě dostává pokožka pořádně zabrat, a tak je nutné si udělat také čas na její rozmazlování a hýčkání. Proto přicházíme s kosmetickými dárky, které můžete hravě vyrobit doma pro sebe i své blízké a přátele.

Článek

Čas adventu je skvělou příležitostí ke školním besídkám, firemním večírkům i skleničce s přáteli. A pokud potřebujete nějaké drobnosti, které byste rádi darovali na těchto akcích, máme pro vás skvělý nápad. Vyrobte kosmetické dárky. Jsou praktické, vypadají rozkošně a navíc vás vyjdou levně. Tady jsou 4 tipy.

Třpytivé želé do vany

Drobnost v podobě malého želé mýdla můžete vyrobit klidně s dětmi. Odlévání do formiček je bude totiž hodně bavit. My jsme použili silikonové formičky v podobě květu, ale můžete využít třeba i silikonové formičky na muffiny. Pak už si jen nachystejte trochu třpytek na ozdobu, želatinu v prášku (20 g) a sprchový gel. Pokud použijete sprchový gel čirý bez barvy, můžete ještě přidat kapku potravinářského barviva pro lepší efekt (nejlepší je gelové), ale stačí použít i barevný sprchový gel.

Postup: Do misky vlijte hrnek horké vody a nasypte želatinu, kterou pořádně rozmíchejte. Přidejte půlku hrnku sprchového gelu a případně pár kapek potravinářského barviva. My jsme si tekutou směs nejprve rozdělili do dvou misek, a poté teprve přidali červené a zelené barvivo.

Na dno formiček nasypte třpytky (dárek bude lépe vypadat) a zalijte tekutou směsí. My jsme nejprve nalili trochu zelené směsi a po ztuhnutí přidali červenou směs. Docílili jsme tak dvoubarevných kytiček. Směs vám rychleji ztuhne v lednici nebo na balkoně, ale abyste tam silikonovou formu mohli dobře přenést, dejte si ji před zalitím třpytek na tác či talíř.

Foto: Tomáš Rubín

Želé do vany může mít různý tvar, záleží, jaké zvolíte formičkyFoto: Tomáš Rubín

Šumivé bomby

Boom „šumivek“ do koupele se těší velké oblibě u většiny žen, proto s takovým dárkem chybu rozhodně neuděláte. Jejich výroba je snadná. Nachystejte si sodu bikarbona (klasická jedlá soda), kyselinu citronovou, kukuřičný škrob, olej (je jedno, zda zvolíte olivový, mandlový či kokosový), potravinářské barvivo a esenciální olejíček. My jsme použili levandulový.

Postup: V jedné misce smíchejte sypké suroviny v poměru 2 : 1 : 1. Tedy 250 g jedlé sody, 125 g kyseliny citronové a 125 g kukuřičného škrobu. Pokud byste chtěli, můžete v této fázi do směsi přidat i trochu mořské soli, která má při koupeli blahodárné účinky pro vaše tělo.

Ve druhé misce pak smíchejte tekuté ingredience v podobě 4 lžiček oleje, potravinářského barviva a 10 kapek esenciálního oleje. Vše pak zpracujte dohromady se sypkou směsí, až vám vznikne jemná směs, kterou když zmáčknete v dlani, bude držet při sobě. Pak už ji jen naplňte do formiček, které můžete předtím pro jistotu lehce vymazat olejem, aby se vám šumivé tablety či bomby dobře vyndavaly.

My jsme si připravili tři barevné směsi, které jsme plnili postupně do formiček na muffiny. Pak musíte vše nechat dostatečně uschnout a ztvrdnout (stačí přes noc), aby se vám směs nedrolila. Chcete-li „šumivky“ darovat, doporučujeme je uložit například do skleněné nádoby, neb jsou docela křehké.

Foto: Tomáš Rubín

Šumivé tablety do koupele vytvoří krásný pěnivý efekt a navíc zbarví voduFoto: Tomáš Rubín

Koupelová sůl

Nejjednodušší a nejlevnější dárek vytvoříte z mořské soli, nasušené levandule, lístků růže či bylinek a esenciálních olejů. Stačí v misce promíchat sůl s levandulí či lístky růže, zakápnout pár kapkami esenciálního oleje – výrazné jsou různé citrusové plody či vánoční směsi, a nasypat do hezké skleněné dózy. Tu můžete ještě ozdobit mašličkou a kartičkou s věnováním.

Foto: Tomáš Rubín

Koupelové směsi si můžete namíchat dle svého gustaFoto: Tomáš Rubín

Čokoládovo-pomerančový peeling

Domácí peeling neboli scrub je velmi příjemnou a účinnou záležitostí, která by měla patřit ke koupelovým rituálům každé ženy. Stačí s ním masírovat pokožku alespoň 2x týdně a to především v oblastech, kde se tvoří celulitida. Dobře pokožku prokrví, regeneruje a případně na nohou i rukou odstraní odumřelé buňky. My jsme peeling připravili z hnědého cukru, který je základem, ale lze použít i mletou kávu či sůl. U soli je však nebezpečí, že by vás mohla trochu štípat, pokud budete mít někde na rukou oděrky.

Postup: Smíchejte v misce hrnek hnědého cukru, lžičku kakaa, ½ hrnku kokosového oleje a pár kapek pomerančového esenciálního oleje. Pak už jen směs uložte do vhodné krabičky – my jsme použili umytou krabičku od tělového krému – a vánočně ji ozdobte. Pokud máte tvořivého ducha, můžete si připravit a vytisknout vlastní etikety. Peeling uchovávejte v lednici, ale pozor, krásně voní po čokoládě a pomerančích, takže hrozí, že bude členy vaší rodiny svádět k ochutnávání...

Foto: Tomáš Rubín

Tělový peeling vonící po čokoládě a pomerančích? Do té vůně se zamiluje každýFoto: Tomáš Rubín

Hydratační medvídek

Tuhý tělový balzám vytvoříte smícháním kakaového másla a bambuckého másla v poměru 1 : 1. Množství zvolte podle toho, kolik medvídků (nebo jiných tvarů ze silikonové formy) budete chtít odlít. Pak si ještě nachystejte trochu včelího vosku (asi 20 g/na 100 g másla) – prodávají se hoblinky přímo pro výrobu domácí kosmetiky. Poté všechny ingredience rozpusťte v misce nad párou a promíchejte.

Do silikonových formiček nasypte na dno ještě špetku skořice či perníkového koření pro lepší vůni a zalijte tekutou směsí, kterou nechte dostatečně ztuhnout. Jednotlivé medvídky pak zabalte do celofánových sáčků či do plechové krabičky. Slouží k potírání celého těla. Při kontaktu s pokožkou bude medvídek lehce tát a měnit se na olej, který pokožku krásně hydratuje. Produkt je lepší uchovávat v chladu, aby se nerozpouštěl zbytečným teplem.

Foto: Tomáš Rubín

Tuhý tělový balzám v podobě medvídka je velmi originální záležitostíFoto: Tomáš Rubín

Už jste někdy zkoušeli podobné dárky vytvořit?

Reklama

Související témata:

Načítám