Hlavní obsah

Vánoční hvězda? Letos vám vydrží!

Foto: Urban Garden Casual

Vánoční hvězda by doma neměla chybětFoto: Urban Garden Casual

Reklama

Vánoční hvězda, vánoční kaktus, ale třeba i orchidej nebo hyacint patří mezi rostliny, které dokonale ozdobí každý sváteční interiér. Ale... také se vám stává, že je koupíte na začátku adventu a ony do svátků opadají? Víme, co děláte při pěstování špatně!

Článek

Letos ale bude vše jinak. Vánoční květiny, pěstované dle našeho návodu, budou zdobit váš byt i poté, kdy už stromek bude dávno uklizený. Nevěříte?

Hvězdy vodu nesnášejí!

Zřejmě nejtypičtější rostlinou tohoto období je vánoční hvězda (Poinsettia). Koupit ji lze nyní skoro všude a cena není vysoká, začíná na padesátikoruně. A to je dobře, protože někteří si ji musejí během adventu pořizovat i několikrát. Pěstovat vánoční hvězdu totiž není zas tak jednoduché. První chybu zpravidla uděláte už při nákupu. „Pozor byste si měli dávat na pomačkání listů a listenů – tedy těch červených ozdobných listů, protože jsou křehké a snadno se polámou. To však není jediné nebezpečí. Tyto rostliny jsou totiž citlivé na nízké teploty. Pokud ji tedy budete převážet v mrazivém dnu, nejprve ji v obchodě dobře zabalte do papírů a snažte se mít ji venku co nejkratší dobu,“ radí floristka Vlasta Černá Rypáčková.

Ale ani doma nesmíte na rostlinu zapomenout. Rozhodně ji nepřelévejte, jakmile bude stát delší dobu v misce voda, hvězdě pravděpodobně brzy opadají zelené lístky a zůstane jen pahýl s červenými listeny na vrcholu. Zálivka by proto měla být střídmá a pravidelná, hvězdu postavte na světlé stanoviště až polostín, nikoli na přímé sluneční světlo. Pokud se o ni budete starat tímto způsobem, vydrží celé Vánoce a o nějaký týden déle.

Uchovat ji krásnou do dalšího roku je ale obtížné. „Tyto rostliny jsou krátkodenní, kvetou pouze při zachování denního cyklu, který je kratší než dvanáct hodin. Pokud byste tedy chtěli, aby opakovaně kvetla, je nutné ji pravidelně zakrývat černým igelitem tak, aby měla světlo zhruba jen deset hodin, a to je ochotný dělat jen málokdo,“ konstatuje floristka a doporučuje: Užijte si s ní vánoční čas do odkvětu, tedy do opadání barevných listenů, a za rok si kupte novou.

Foto: Kakteen Hagen

Záplava krásných květů vánočního kaktusuFoto: Kakteen Hagen

Vánoční kaktus

Pokud se vám už několikátý rok nedaří pěstovat vánoční hvězdu, zkuste kaktus, nyní ho pořídíte za cca 60 korun. Stejně jako ostatní kaktusy potřebuje zalévat jen málo, snese přímé světlo až polostín a je celkově na péči nenáročný. Že ho doma máte, ale zásadně vám vykvétá v červenci? Víme, jak mu pomůžete k jinému režimu.

„Na přelomu záři a října ho dejte na chladné místo, třeba na chodbu a zalévejte ho velmi opatrně, tedy spíš nezalévejte. Tím, že říjen a listopad rostlina prožije spíše na suchu, zareaguje tak, že se na ní objeví takové malé načervenalé tečky – zárodky budoucích květů,“ popisuje náš poradce Ota Beran z firmy BM Profit a pokračuje: „Pak ho vezměte do tepla a umístěte někam blízko k oknu, ale ne na přímé slunce, a začněte opatrně zalévat. Kaktus pak okolo Vánoc krásně rozkvete. Po odkvětu zase uberte zálivku a na jaře ho přesaďte. Pozor ale, abyste nezaměňovali vánoční (Schlumbergera) a velikonoční (Rhipsalidopsis) kaktus. Liší se květem a trochu i tvarem článků."

… a ty další

Orchidej phalaneopsis je ideální pro pěstování v pokojových podmínkách, a to dokonce i v panelákových bytech, protože dobře snáší suchý vzduch i vyšší teploty. Stojí 250 až 550 korun, záleží na velikosti a počtu květů. Také pro ni platí, že by se měla zalévat raději méně než více. Voda jí stačí jednou týdně, naopak rosit listy této orchideje se doporučuje denně.

Po odkvetení šlahoun uřízněte u prvního či druhého očka zespodu. Péče zůstává stejná jak o kvetoucí, tak nekvetoucí rostlinu. V obchodech je pořídíte za 250 až 550 korun, podle velikosti a počtu květů.

Nejen krásnými květy, ale také vůní vás okouzlí hyacinty. I když si je mnozí spojují s jarem, vyniknou také jako vánoční dekorace. Koupit je můžete v mnoha barvách – od modré, fialové, růžové až po bílou či smetanovou nebo žlutou. Snadno si tak vyberete rostlinu v barvě Vánoc a vašich vánočních dekorací. Také hyacint, pokud se o něj budete správně starat, vydrží celý advent. Potřebuje k tomu ale teplotu 16 až 20 °C. Každý stupeň navíc zkracuje jeho životnost. Hyacinty mohou mít jak slunné, tak polostinné stanoviště. Po odkvětu uchovejte cibulku, můžete ji vysázet na záhon nebo ji schovat a na podzim opět zasadit do květináče, na Vánoce znova vykvete. Přitom hyacint patří mezi ty levnější rostliny, pořídíte ho zhruba za padesátikorunu. Kdo si ho chce vypěstovat z cibulky, ušetří, jedna přijde zhruba na desetikorunu.

Bránili jste se vánočního zdobení bytu, protože vám všechny dekorace připadaly moc blyštivé a kýčovité? Zkuste to letos s rostlinami a úspěch máte zaručený!

Reklama

Související témata:

Načítám