Hlavní obsah

Vánoční úklid na poslední chvíli. Co pomůže urychlit práci?

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Až budete mít většinu úklidu za sebou, určitě se budete usmívatFoto: michaeljung, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechali jste předvánoční gruntování domácnosti na poslední chvíli? I tak můžete hodně stihnout a na Štědrý večer v klidu usednout ke svátečnímu stolu. Pomůžou vám naše tipy.

Článek

Nejprve si stanovte priority a zvažte, co je reálné stihnout. Řešte místnost po místnosti; začněte ložnicí, dětským pokojem, pak přijde na řadu obývák, spojovací prostory, koupelna, nakonec kuchyně. Postupujte odshora dolů, od rohů stěn (pavučiny) přes okna, lustry, nábytek až k podlaze.

Skvělá pára

Práci usnadní šikovní pomocníci, například parní čističe. Uklízíte jen horkou párou (na výstupu má teplotu kolem 100 °C), nepotřebujete chemii, zbavíte se i zašlé špíny. Prodávají se ruční i větší přístroje, které zvládnou většinu zařizovacích předmětů – různé krytiny, sklo, nerez, keramiku… Více se dozvíte zde. Úklid bez chemie? Zkuste to parním čističem!

Neméně praktické jsou parní generátory, s nimiž ušetříte nejméně polovinu času, který byste jinak strávili se žehličkou v ruce. Do fazony přece musíte dostat také záclony, závěsy, slavnostní ubrus a prostírání.

„Mnohdy se vyrábějí z citlivých materiálů, a tak vzniká obava, zda je žehlením za vysokých teplot poničíte. Tento problém ale s parním generátorem odpadá, žehlíte díky vysokému výdeji páry. Navíc záclony či závěsy můžete žehlit už pověšené,“ uvádí Veronika Kuřinová, brand manager značky Braun.

Foto: Braun

Parní generátor IS5043 pracuje rychle a šetrně. Díky technologii iCare používá jednu teplotu, optimální pro všechny textilie. Efektivně s ním vyhladíte rovněž tkaniny či oděvy, které visí (od záclon a závěsů až třeba po košile), aniž byste museli vytahovat žehlicí prkno. Doporučená cena 6990 KčFoto: Braun

Foto: Concept

Ruční parní čistič CP-1001 Steamer pracuje ekologicky, jen s horkou párou, která zlikviduje různé nečistoty, usazenou mastnotu, vodní kámen. Využijete ho na údržbu oken, skel, kuchyně, koupelny, čalounění a podobně. Cena včetně příslušenství 1199 KčFoto: Concept

Foto: Kärcher

Aku stěrka WV 5 Premium vyčistí nejen okna, ale i všechny hladké povrchy, včetně například dlaždic, několikanásobně rychleji než při čištění běžnými metodami. Cena 2390 KčFoto: Kärcher

Užitečné čističe

Na běžný úklid stačí saponát, na speciální povrchy se prodávají konkrétní přípravky, každý si vybere. Pokud chcete univerzální čističe, u vás doma by neměl chybět přípravek s alkoholem. Hodí na nejrůznější materiály, nezanechává stopy a slibuje vysoký lesk.

„Při mytí kuchyňské linky, kde se zachytává mastnota, použijte nejprve odmašťovač, pak alkoholový čistič. Multifunkční je také cídič povrchů. Máme v praxi vyzkoušené, že jím zlikvidujete i staré fleky, navíc nepoškrábe ošetřovaný povrch,“ uvádí Marie Zamazalová ze společnosti LidskáSíla.

Foto: Henkel, Union cosmetic, Whirlpool, Everstar

Na foto (zleva): alkoholový čistič Clin Multi-Shine na 25 různých povrchů, 500 ml, 49 Kč, univerzální čisticí prostředek Twister Lemon, 1000 ml, orientační cena 45 Kč, čisticí sprej Wpro SSC 213 na nerezové povrchy, 500 ml, cena 165 Kč, cídič povrchů Star, 300 ml, orientační cena 222 KčFoto: Henkel, Union cosmetic, Whirlpool, Everstar

Foto: Viabel

Kusové koberce z bavlny se udržují snadno – stačí je dát do pračkyFoto: Viabel

Foto: Vileda

Hlavice rotačního mopu Easy Wring and Clean Turbo kombinuje dva druhy třásní a díky tomu vyčistí i nejodolnější špínu jedním tahem. Je vhodný na všechny typy tvrdých podlah, cena 949 KčFoto: Vileda

Jak na sklo

Předměty a výplně z hladkého čirého skla omyjte vodou s trochu saponátu, totéž platí pro sklo tónované či gravírované. U mléčného nebo pískovaného skla je optimální jen teplá voda. Důležitý je také hadřík, nesmí pouštět chlupy. Nebo si kupte utěrku z mikrovlákna, nabízí se více druhů, takže jimi uklidíte nejrůznější povrchy.

Utěrky z mikrovlákna slibují vysokou savost. Každá se dá složit, i ta menší, tak, aby vzniklo 8 stran, a tím setřete více ploch. Vymáchejte ji až po úplném zašpinění pod tekoucí vodou. Chybou je přepírat mikrovlákno v umyvadle nebo kbelíku s vodou; při další úklidové fázi byste jen roztírali špínu.

Foto: J.A.P.

Hladký skleněný obklad snadno umyjete vodou s trochou saponátuFoto: J.A.P.

Foto: miele

Sada MicroCloth obsahuje tři utěrky z mikrovlákna: jednu univerzální, jednu na sklo a jednu na leštění. Lze použít suché i vlhké, s čisticími prostředky i bez nich. Cena 390 KčFoto: miele

Co také usnadní práci

  • Hůře se myje žebrované topení. Pomůže plochý ometák s teleskopickou tyčí; s ním se dostanete do všech záhybů. Má návlek, který lze sundat a vyprat.
  • Dlouho trvá mytí lustrů s mnoha ověsy. Nejrychlejší by bylo, kdybyste mohli sejmout celý lustr, ve vaně vysprchovat a vrátit na své místo. „Já to dělám jinak: sejmu vždy jeden díl s ověsy, ten se vejde do sítka, které dám do myčky nádobí, což lze udělat se skleněnými ověsy, pokud mají nerezové spoje,“ nabízí zkušenost Marie Zamazalová.
  • Drobné „lapače prachu“ z nesavých materiálů vložte třeba do lavoru, odneste do koupelny a najednou vysprchujte, pak otřete. Na běžný prach a špínu jsou šikovné dětské nebo úklidové vlhčené ubrousky.
Foto: electrolux

S předvánočním úklidem pomůže i myčka nádobí, například model ESI8720RAX RealLife. Mimo jiné je vybavená speciálními držáky na sklenice na víno. Cena 22 650 KčFoto: electrolux

Foto: archiv firmy

Podle Martina Dusíka ze společnosti Trachea lze mastné skvrny na kuchyňské lince odstranit například horkým roztokem mazlavého mýdla, a pak použít impregnaciFoto: archiv firmy

Pomůžou také „babské rady“. Která se vám nejvíce osvědčila?

Související témata:

Načítám