Hlavní obsah

Úklid před Vánoci? Ten už můžete mít hotový!

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také před vánočními svátky podlehnete všeobecnému šílenství a začnete kromě pečení a nakupování dárků ještě rychle uklízet? Když využijete naše dnešní rady, budete letos v klidu, protože minimálně uklizeno už budete mít s předstihem!

Článek

Prosinec je pro mnoho hospodyněk velmi náročným obdobím – pečení cukroví, nákupy dárků a potravin, velký úklid. Ale je skutečně nutné si tuhle porci práce nechat až na dobu před svátky? Minimálně úklid si lze velmi snadno rozložit na delší dobu a před vánočním náporem mít v podstatě hotovo. Jak na to?

Rozdělte byt a uklízejte postupně

Málokdo uklízí rád natolik, aby mu vydrželo odhodlání a uklidil celý byt či dům najednou. Je tedy lepší rozdělit si práci na etapy. A nemusí to být dělení jen podle místností, ale spíš „tematické“ a logické – například předsíň nebo podlahy nemá cenu dopředu řešit, to stačí udělat až nakonec. Ukážeme vám, jak by to mohlo vypadat – a věřte, že takovým seskupením vám vše půjde rychleji.

Stropy, stěny a svítidla

Při běžném úklidu na ně většinou nedojde, ale vyplatí se jim alespoň jednou za rok věnovat pozornost – zvlášť, když teď budete víc svítit a spoustu věcí najednou uvidíte. Jde o stropy, svítidla a stěny.

Protože se i vám jistě s chladnem domů nastěhovala spousta „havěti“, vyluxujte nejdřív ze stropu pavučiny a prach. „Na stěnách mohou být skvrny, na které můžete použít i namočenou melaminovou houbičku,“ radí Martin Pokorný z e-shopu DrogerieZDE.

Pokud se věnujete stropu a stěnám, dojde i na lustry a svítidla. Jestliže to jde, je výhodnější je sundat. Ale i když zůstanou na místě, vždy před jejich omýváním překontrolujte, že do nich nejde proud. „Největší výzvou bývají lustry se skleněnými či křišťálovými ozdobami. Ty byste si měli sundat vždy. V prvním kroku z lustru i ozdob odstraňte prach, nečistoty a třeba i mrtvý hmyz, pak je teprve umyjte – pro lesk vyberte přípravky na sklo s alkoholem,“ říká Martin Pokorný.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sidolux Nano Code, čistič oken se svěží vůní, na sklo a další povrchy, s alkoholem. Rychlé a pohodlné čištění beze šmouh, funkce Nano code odpuzuje a prach a nečistoty, 500 ml, prodává e-shop DrogerieZDE za 40 Kč. Pulirapid Vetri, čistič na sklo, křišťál a další omyvatelné povrchy, rozprašovač, 500 ml, cena 46 Kč. HG 167, čistič lustrů ve spreji, vyčistí a nemusíte otírat, i na zašlou špínu a saze (je potřeba chránit povrchy pod lustrem, špína okape dolů), 500 ml, cena 179 KčFoto: Archiv firem

Lednice a spíž

Úžasné je, že většina moderních chladniček a mrazáků má beznámrazový systém, takže je nemusíte vypínat a vyklízet. Ale i když vás k tomu nic nenutí, měli byste to teď udělat a vyčistit je. Velmi se na to hodí prostředky například s octem, které odstraní i případný zápach.

I spíž si zaslouží vaši pozornost. Když ji vyklidíte, uspořádáte a vymyjete teď, můžete pak lépe udělat seznam věcí, které nemáte například na cukroví. Buďte přísní a zbavte se nejen všech potravin po záruce, ale i těch, které jsou už dlouho otevřené. Spíž si zaslouží pořádně vytřít a třeba i lehce vydezinfikovat, ale raději přírodní cestou – do vody můžete přidat ocet nebo citronovou šťávu, lze použít i olej z čajovníku, ale jen pár kapek. Do spíže dejte také například návnady nebo lepítka na potravinové moly – kdyby náhodou.

Nablýskejte spotřebiče

„Nezapomeňte, že aspoň jednou ročně je potřeba řádně vyčistit i pračku a sušičku, sporák, myčku, chladničku, mikrovlnku nebo rychlovarnou konvici. Dbejte přitom na to, abyste čisticími prostředky neudělali více škody než užitku, a snažte se maximálně využívat jemné hadříky bez agresivních chemických prostředků,“ radí manažer společnosti Vileda Ing. Jiří Krechler. Jestli spoléháte spíš na „chemii“, pak si přečtěte přebal a ujistěte se, že je vhodný právě na ten povrch, který spotřebič má – velmi opatrní buďte u sklokeramických povrchů a nerezu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Dr. Beckmann, čistič na sklokeramické desky i na žáru odolné dveře pečicích trub, čistí bez šmouh, vůně citronu, 250 ml, cena 75 Kč. Xavax Eco, čisticí prostředek na sklokeramické desky a grily, 250 ml, cena 219 Kč. Frosch Eko, čistič na indukci a sklokeramiku s výtažky z citronu, 300 ml, cena 98 KčFoto: Archiv firem

Dveře a okna

Listopad se hodí k mytí oken většinou lépe než prosinec, kdy už mrzne. Na mytí oken vyberte prostředek, který nenechává šmouhy a zvládne i zaschlou špínu. Ale údržba oken a dveří není jen umytí. Zvlášť před zimou je dobře překontrolovat a promazat kliky i panty. Velmi vhodné je se podívat i na stav těsnění – a jestliže se v něm usadila špína, pak ji odstranit a těsnění ošetřit.

Možná budete se začátkem topné sezony měnit i záclony a závěsy na kratší, které dovolí teplu z radiátorů proudit volně do místnosti. Pak ty „letní“ vyperte a dejte pozor, aby to bylo na program pro jemné prádlo na maximálně 30 °C. Vyberte prací prostředky, které budou účinné, ale zároveň šetrné.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hoffmans prací prášek, na záclony, bílé prádlo, ubrusy, zvládne i zažloutlé skvrny bez nutnosti namáčení a máchání, 660 g, 11 dávek, prodává e-shop DrogerieZDE za 89 Kč. Cortina gel Dedra, na záclony, aktivní složky proti zašednutí vláken a usazování nikotinu, 500 ml, 10 praní, cena 99 Kč. Jaso Tatrachema, na záclony, se zjasňujícím efektem, odstraňuje šedivý a nažloutlý nádech, 110 g, cena 22,90 KčFoto: Archiv firem

Ponořte se do skříní

V rámci výměny šatníku a bot za teplejší také vykliďte ze skříně všechno, co jste už dlouho nenosili, z čeho jste „vyrostli“. Prostě je trochu provětrejte, vytřete a není od věci do nich dát i levandulové sáčky nebo jiné přípravky, které odradí případnou nezvanou molí návštěvu. Sezonní oblečení a boty ukládejte čisté, a pokud potřebuje zašít či opravit, je na to také pravý čas teď.

Kdy začínáte s předvánočním úklidem vy?

Reklama

Načítám