Hlavní obsah

Předvánoční úklid: Návod, jak ho stihnout v rekordním čase

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

I když vtipkujete, že se Ježíšek narodil v chlévě, a proto mu nebude trocha nepořádku vadit, stejně začnete dřív nebo později s předvánočním úklidem. A my vám chceme poradit pár fíglů, díky nimž ho zvládnete opravdu rychle.

Článek

Může se stát, že se z předvánočního období stane takový kvapík, že na uklizení bytu budete mít jen jedno odpoledne. Ale i během něj se dá zvládnout vše tak, abyste byli spokojeni. Nevěříte? Nachystali jsme pro vás pár fíglů, které vám s tím spolehlivě pomohou!

První dojem rozhodne

Stejně jako špinavé boty ihned vzbudí dojem neupravenosti, pokazí první dojem i nepořádek v místech, kam se podíváte hned při vstupu do bytu či domu. Takže ukliďte předsíň či zádveří! Pryč s hromadou rozházených bot, zásobou bund a kabátů na věšáku, různě se povalující poštou a zmatkem rohožek a koberečků. Velmi se hodí mít v předsíni skříň či komodu, kam naskládáte drobnosti, a botník, kam narovnáte obuv. A jestli ho nemáte, postarejte se, aby v předsíni zůstaly jen páry, v nichž opravdu chodíte – a aby byly vzorně srovnané vedle sebe.

Máte v předsíni zrcadlo? Vyleštěte ho. Můžete se vsadit, že se do něj každý příchozí jistojistě podívá.

Podpořte pocit čistoty vůní

Dohlédněte také na to, aby to už v předsíni vonělo. Chcete-li někam umístit bytovou vůni, tak právě sem. A vyberte takovou, která podpoří dojem čistoty! „Je skvělé, že i některé čisticí přípravky jsou navrženy tak, aby se postaraly nejen o čistotu, ale současně i příjemně provoněly byt. Pokud jde tedy o rychlý úklid, pak se vyplatí použít právě takové,“ říká Martin Pokorný z e-shopu DrogerieZDE.

Schovejte, narovnejte

Zbyla v kuchyni kupka kuchařek? Válí se v pokoji noviny a na sedačce zmuchlaná deka a rozházené polštáře? Přesně taková zákoutí budou rušit i v uklizeném bytě – vždy vypadají jako zanedbaný chaos. Čím víc lesklých ploch bez jakýchkoli předmětů, tím bude dojem lepší. Takže co jde, ukliďte do zavřených polic, šuplíků nebo krabic. Narovnejte potahy, vyskládejte polštáře, vyrovnejte prostírání a ubrus – a v kuchyni pak utěrky.

Nablýskejte sklo

Zimní období je milosrdné v tom, že brzy padá tma. Ale ani ta nezakryje šmouhy a otisky prstů na skleněném konferenčním stolku, ve výplni dveří skříněk nebo dveří.

Čiré skleněné plochy vždy omývejte celoplošně s pomocí malého množství horké vody a přípravku určeného přímo na čištění skla. „Dobrý pozor dávejte na pískované sklo, je daleko náchylnější k poškrábání, takže ideálně použijte speciální čisticí prostředek, například mýdlový,“ radí Petr Klíma z firmy Sapeli.

Nejsou vaše okna zrovna nejumytější? Zatáhněte rolety, žaluzie nebo záclony a závěsy. Ale pozor – i když žaluzie mohou na první pohled vypadat dobře, hlavně ty světlé, v lamelách bývá většinou usazena spousta prachu i mastnoty. „K běžnému úklidu vám postačí prachovka, kterou zlehka přejedete sklopené lamely. Protože jsou ale hliníkové lamely velmi křehké a mohou se nenávratně prohnout, nejdříve je sklopte a až pak otírejte. Místo prachovky můžete použít také vysavač s prachovým nástavcem, nastavený na minimální sací výkon,“ radí Michaela Kociánová z firmy Almma.

Foto: Petri jauhiainen, Shutterstock.com

Plánujete mýt okna, ale není jisté, zda to stihnete? Máme pro vás záložní trik, jak to zamaskovatFoto: Petri jauhiainen, Shutterstock.com

Neignorujte kohoutky

Neopomeňte uklidit ani toaletu a koupelnu. I tady platí, že čím méně toho leží na vaně nebo umývadle, tím lépe. Rozhodně skliďte přetékající koš se špinavým prádlem – nejlépe ho dejte rovnou prát. A i tady platí, že první dojem je daleko lepší, když se leskne nejen umývadlo a vana, ale především kohoutky a zrcadlo. S tím vám pomohou buď vhodné přípravky, utěrky z mikrovláken, které už žádnou chemii nepotřebují, nebo parní čistič – ten zvládne i zašlé spáry.

Konec na podlaze

Finále každého, tedy i bleskového, úklidu je podlaha. Je jedno, jestli máte všude koberce, nebo spíš dlažbu či parkety. Zásadní je, aby na nich nebyly viditelné skvrny nebo prach a případně se krásně leskly. „Na vytírání podlahy vyberte některý z moderních univerzálních přípravků, které se hodí pro všechny omyvatelné povrchy. Ty totiž umějí při větším naředění zvládnout běžný úklid, v silnějším roztoku pak otřít a vyčistit nábytek a jako koncentrát zvládnou i silné znečištění a třeba i mastnotu – na to je dobré, když obsahují aktivní sodu,“ radí Martin Pokorný.

Přípravky, které vám pomohou

Abyste uklidili co nejefektivněji, potřebujete pomocníky. Myslíme tím šikovné přípravky, jež udělají kus práce za vás. Pár tipů, které se vyplatí mít v zásobě, jsme pro vás našli.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vánoční Sidolux Universal, na všechny povrchy, víceúčelový, limitovaná edice s příjemnou vánoční vůní, prodává exkluzivně e-shop DrogerieZDE za 49 Kč (1 litr). FeelEco, univerzální čistič na bázi mýdla, složek z cukrů a přírodních olejů, vhodný i na dřevo, mramor a plovoucí podlahy, cena 97 Kč (1 litr). Stardrops, univerzální čistič na povrchy, podlahu, nádobí i čalounění, 59 Kč (0,75 litru)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Fixinela Perfekt, na okna, skla, zrcadla, autoskla i obrazovky, cena 54 Kč (0,5 litru). Clin, čistič na okna a sklo s vůní jablka, aktivní pěna, nestéká, cena 39 Kč (0,5 litru). Seventh Generation, na okna, zrcadla a hladké povrchy, netoxický přírodní, bez parfemace, cena 95 Kč (0,95 litru)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Pulirapid Classico, na rez a vodní kámen, vhodný na nerezové a keramické povrchy, lze použít i na odstranění usazenin v konvici nebo žehličce, antibakteriální, cena 74 Kč (0,75 litru). W5 pěnový čistič koupelny, na sklo i nerez, prodává Lidl za 40 Kč (0,6 litru). Sanytol Koupelny, dezinfekční čistič bez chloru, s vůní eukalyptu, šetrný k povrchům, odstraňuje 99,99 % bakterií, plísní a virů, cena 96 Kč (0,5 litru)Foto: Archiv firem

Za jak dlouho jste schopni uklidit svůj domov vy?

Reklama

Související témata:

Načítám