Hlavní obsah

Vánoční útok na vaše ledviny: Co všechno uškodí?

Foto: Thinkstock

Prášky, alkohol, ale i vitaminy mohou ledvinám škoditFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladné zimní počasí, alkohol, kterým se o svátcích nešetří, ale třeba i vitaminy, které jste dostali pod stromeček – to všechno může být pro vaše ledviny pořádně nebezpečné. Každý desátý Čech má nemocné ledviny, a neví o tom. Čemu se v zimě vyhnout a co dělat, když už došlo na nejhorší?

Článek

Onemocnění ledvin je skrytá nemoc s bezbolestnými příznaky, což vede mezi lékaři k pojmenování tichý zabiják. Jen za posledních deset let se podle statistik v České republice zvýšil počet pacientů, kteří potřebují hemodialýzu, o neuvěřitelných 46 procent! Pokud vám ledviny onemocní, nebo dokonce selžou, nebudou moci čistit krev od odpadních látek (draslík, močovina), regulovat množství vody v těle, ani produkovat životně důležité hormony!

Svařáček, pivečko a zima

„V zimním období každoročně přibývá pacientů, kteří trpí zánětlivým onemocněním ledvin a močových cest. Lidé podcení teplé oblečení a vyrazí třeba na vánoční trhy. Tam si dají dvě tři svařená vína a přestanou vnímat pocit chladu,“ říká MUDr. Stanislav Šurel z boskovické hemodialýzy. „Alkohol, ale i kofein jsou navíc diuretika a odvodňují organismus, proto si vždy ke každé sklence alkoholu i kávy dejte sklenici vody," radí MUDr. Josef Jarkovský.

Foto: Thinkstock

Alkohol na zahřátí otupí vaše smysly a na nemocné ledviny je zadělánoFoto: Thinkstock

Ani málo, ani moc

„Mírná dehydratace, pokud je dlouhodobá, může způsobit řadu zdravotních problémů, jako jsou bolesti hlavy či ztráta koncentrace,“ varuje Josef Jarkovský a dodává, že důsledkem dehydratace mohou být i ledvinové kameny. Kolik ale denně vypít? Říká se, že asi 2,5 litru tekutin. „Tento údaj je velmi obecný, potřebné množství se liší podle váhy, věku, počasí a námahy. Indikátorem nedostatečného zavodnění je tmavá barva moči. Pokud je naopak téměř čirá, pijete víc, než je zdrávo. To poznáte i podle zvýšeného pocení v klidu a vlhkých rukou či nohou. Nadměrným pitím pak dochází k přetěžování ledvin a srdce, což může dlouhodobě vést až k selhávání jejich funkcí.“

Dárek, který škodí

Potravinové doplňky a vitaminové tablety jsou oblíbeným vánočním dárkem, ale lidé často nedomyslí, jaké může mít následky. „Doporučuji mít se na pozoru před doplňky stravy vyrobenými zvláště v asijských zemích, ale i před bylinnými preparáty od lidových léčitelů. Produkty na bylinné bázi se mohou jevit jako prospěšné pro tělo, ale i bylinky mohou v těle nemocného působit zcela opačným způsobem a mohou vážně poškodit vnitřní orgány,“ varuje Stanislav Šurel s tím, že je vždy nutné jejich užívání probrat s lékařem, tedy je ideální s jejich užíváním počkat až po Vánocích, po ujištění o bezpečnosti vaším lékařem.

Zázračné „léky“ na potenci

Velmi nebezpečné mohou být také další populární dárky – produkty na podporu potence, které lze koupit na internetu. Často ale jde o padělky, které mohou omezit funkci ledvin nebo způsobit závažné kardiovaskulární příhody včetně infarktu!Pokud jako dárek dostanete jakékoli prášky, ověřte si na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv Sukl.cz, že se produkt nachází v databázi registrovaných léčivých přípravků, že je prodejný i bez lékařského předpisu a že pochází ze schválené lékárny.

Foto: Thinkstock

Přílišné braní léků ledvinám škodíFoto: Thinkstock

Cukrovkáři, pozor na vánoční lákadla!

Svátky jsou zátěžovou zkouškou i pro diabetiky. „Kvůli špatné kompenzaci cukrovky v období vánočního hodování a dispozicím k vysokému krevnímu tlaku může vzniknout i poškození ledvin. K tomu přispívá právě zvýšená hladina krevních tuků a nadbytečný příjem bílkovin ve stravě,“ říká profesor Ivan Rychlík, primář Dialyzačního střediska Fresenius Medical Care. „Ani o Vánocích byste neměli porušovat svůj dietní režim a přejídat se tučným masem, majonézovými saláty, chlebíčky a cukrovím. S cukrovkou nesmíte ale ani hladovět, jinak hrozí pokles hladiny cukru a vážné zdravotní komplikace,“ varuje praktický lékař Pavel Šach.

Malé vyšetření, velký význam

Třetina lidí zjistí onemocnění až při selhání ledvin, přitom jej lze snadno rozpoznat včas z laboratorních testů krve a moči. Nepodceňujte tedy i nenápadné příznaky (všechny najdete ZDE), a pokud cítíte bolest kloubů či bolest v bederní oblasti, zvýšenou únavu bez zjevné příčiny, přibíráte na hmotnosti nebo máte problémy s krevním tlakem, běžte k lékaři co nejdříve. „Vyšetření nebolí a není pro pacienta vůbec složité, zjišťujeme přítomnost bílkoviny v moči a také vyšetřujeme množství kreatininu. Tato látka vzniká ve svalech a je vylučována ledvinami. Její hodnoty v krvi pacienta odpovídají funkci jeho ledvin,“ uzavírá Stanislav Šurel.

Tip redakce: Lékařům se raději vyhýbáte? To je špatně! Víme, na co u nich máte nárok. Zdarma!.

Stačí kombinace několika nevinných maličkostí, a nepříjemná nemoc vám může snadno zkomplikovat život. Myslíte během svátků i na své zdraví, nebo varování lékařů příliš vážně neberete?

Načítám