Hlavní obsah

Vánoční věštby jsou tu. Odhalte budoucnost!

Foto: shutterstock.com

Vánoce jsou magickým svátkemFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čarujte s námi! Mystika, atmosféra a tradiční zvyky Vánoc přímo nabádají k předpovídání budoucnosti. Podlehněte jejich kouzlu a zeptejte se na partnerství, pohlaví miminka či co vás čeká v následujícím roce. A propos: Víte, proč na Štědrý den nemáte partnerovi vyznávat city?

Článek

Vánoce by ani nebyly tím pravým magickým svátkem bez pověr a zvyků, jimiž jsou opředeny již po mnoho generací. Poselství našich předků je zkrátka skoro stejně staré jako lidstvo samo, akorát některé zvyky jsou upraveny současné době, avšak s viditelnými znaky prapůvodních kořenů. (Například již staří Keltové, kteří pocházejí z doby 3200 až 3700 let před naším letopočtem, měli své vánoční rituály, kdy např. šlehali ženy, děti i dobytek, aby je zbavili nebezpečného náboje, příčiny trávicích potíží a nechutenství.) V jejich stopách my ale nepůjdeme, neboť si našlápneme pouze směrem ke kouzlům určeným pro tyto jedinečné svátky.

O Vánocích žádné milostné dopisy?!

Mezi nejkouzelnější den a noc patří samozřejmě Štědrý den, během něhož můžeme získat mnoho informací o své budoucnosti, a to jednoduchými věštícími praktikami, které zvládne naprosto každý. Do začátku ale malé upozornění: Na Štědrý den nikdy nepište svému milovanému protějšku vyznání lásky, neboť to předjímá rozpad vztahu! Během dne také neklejte a nepoužívejte vulgární slova, což by mohlo znamenat mrzutosti. Raději si pojistěte blahobyt.

Ke štědrovečerní večeři se dříve sedávalo ve slavnostním oblečení, což se nezměnilo ani dnes, avšak už se zapomíná, že chcete-li mít v dalším roce dostatek peněz, musíte schovat pod každý talíř nějaké ty mince. A taky věnujte radost svým chlupatým bližním…

Myslete i na mazlíčky

Z večeře by totiž měly dostat pamlsek i všechna domácí zvířátka. Ať již jablkem, sladkým mlékem nebo vánočkou, obdarujte němé tváře! Posledním jmenovaným ale šetřete, pokud máte v blízkosti domova studánku. Podle pověry musí kousek vánočky ze štědrovečerního stolu pojmout i ona. Jednak pro čistotu vody, ale také nápovědu, kterak ke svému ženichovi svobodná dívka přijde. Toto tajemství může dotyčná slyšet, když se do zurčení vody chvíli zaposlouchá. Takže, studánko, raď!

Foto: shutterstock.com

Budoucího ženicha odhalí slupka z jablkaFoto: shutterstock.com

Ženichu, ženichu, kde tě mám?

Ale podobnou informaci jí prozradí i ptáci, kteří se dříve krmili zbytky od večeře. Tradovalo se, že ze které strany přiletí ten první, odtud vyvolený ženich přijde. Vy si ale raději vezměte jablíčko, okrájejte ho v souvislém pásu a ten hoďte přes hlavu. Jakmile se otočíte, spatříte na zemi počáteční písmeno jména budoucího nastávajícího. Nebo stejným postupem nechte proletět střevíc. Že se do roka vdáte, ukáže špička natočená ke dveřím.

Věštírna odhalí všechna tajemství

A co dál vás čeká a nemine? To prozradí hrníčky! Do sedmi „ušáků“ ukryjte následující symboly:

  • peníz – dostatek financí
  • hlína – smrt
  • obrázek – do roka přijde potomek
  • růženec – zaslíbení víře, církvi
  • prázdný hrníček (respektive tři zbylé) – vypuštění bídy

Dnem vzhůru nechte každého vybrat si svou předpověď nahlédnutím „pod pokličku“ svého osudu.

Kluk, nebo holka?

Výbornou cestou předpovídání budoucnosti následujícího roku je i známý zvyk pouštění lodiček vytvořených z ořechových skořápek a malé svíčky. Těhotné ženy se díky nim mohou předem dozvědět pohlaví miminka. Jestliže tedy jste v očekávání, na hladinu položte dvě lodičky – větší jakožto symbol matky a menší představující potomka. V případě, že menší loďka pluje po pravé straně té větší, čekáte chlapce. Levá strana zvěstuje dívku.

Má vztah budoucnost?

Skořápek se lze dále zeptat, jak vám bude pokračovat partnerský či milenecký vztah. Když se jednomu z páru lodička potopí, příští rok bude ve znamení hádek, krize či rozchodu, jak píše Dagmar Šottnerová ve druhém vydání knihy Vánoce. Neméně důležité je ale věřit, že se tak nestane, a hlavně pro to něco udělat!

Jestli znáte ještě nějakou vánoční tradici, napište nám ji! Zajímá nás, jak nejhezčí svátky v roce prožíváte právě vy!

Hezké a pohodové Vánoce všem!

Reklama

Související témata:

Načítám