Hlavní obsah

Váš nový projekt: Radost ze života. Jak začít?

Foto: Vlasta

Radost můžete hledat na kole, v lese, ale zejména v sobě Foto: Vlasta

Kdybyste se rozhodla, že uběhnete půlmaraton, asi tušíte, co by to obnášelo. Tréninky, práci na kondičce, úpravu jídelníčku... Zvlášť kdybyste začínala od nuly. Možná je teď vaše psychická pohoda taky na nule. I ona potřebuje péči a každodenní trénink. Dostat se ze splínu je podobně náročné jako ten půlmaraton.

Článek

Za černou náladu není třeba se cítit provinile, uplynulý rok byl pro všechny mimořádně náročný. Razantně ubylo příležitostí, jak si dobíjet baterky, takže není divu, že jaro vítáme naprosto bez energie. Byla by ale chyba se v takovém stavu „zakuklit“. Nebo čekat, že se najednou stane zázrak, díky kterému se všechno v dobré obrátí. Špatná zpráva je, že s největší pravděpodobností hraničící s jistotou se takový zázrak nestane. Pak je tady dobrá zpráva: ve skutečnosti ho nepotřebujete.

Foto: Vlasta

Zkuste se ze splínu vypéct, vypsat nebo vytancovat. Sám od sebe totiž nezmizí Foto: Vlasta

Háčkování radosti

Opravdová spokojenost spočívá v drobných věcech, malých radostech. A jejich výskyt ve svém životě máte, na rozdíl od zázraků, plně v rukou. „Drobné radosti pomáhají zcela přirozeně směřovat mysl příjemným směrem. Vše, co nám dodává energii, je třeba vítat, posilovat, praktikovat. Drobné radosti jsou jako malé háčky, které nás ukotvují v životní radosti. A čím více těchto háčků, tím větší zdroj radosti,“ vysvětluje psycholožka a koučka Jitka Nesnídalová. Možné jsou dvě cesty: buď se vrátit k činnostem, které jste kdysi dělala, ale z různých důvodů vám ze života vymizely, nebo zkusit něco úplně nového. Pamatujte si, že mozek miluje a potřebuje „objevování“, bude si vyloženě užívat, když znovu začnete hrát na piano či vytáhnete uhel a skicák. A to bez ohledu na to, že melodie bude falešná a čáry na obraze jako od batolete.

Foto: Vlasta

Na domácí cvičení potřebujete jen podložku, klid, čas a prostor Foto: Vlasta

Jak na to?

Háčkování radosti je fajn, s tím jistě souhlasíte, ale možná za tím vším cítíte jeden velký háček. Kdy si na sebe udělat čas, když po vás pořád někdo něco chce? Jak nebýt za sobce? Praktické informace k plánování radostných projektů a také to, proč je důležitá sebeláska, najdete v aktuálním čísle Vlasty. V něm také začíná seriál zaměřený právě na drobné každodenní dobíječe energie. Dozvíte se, proč je terapeutické domácí pečení chleba (s návodem, jak se do něj pustit) nebo třeba jak dokáže náladu zlepšit voňavá svíčka vlastní výroby.

Jako dárek k časopisu dostanete notýsek s 30 a 1 inspirací pro lepší dny. Na každý den tam najdete aktivitu, která stojí za vyzkoušení, a bude jen na vás, jestli se necháte vést nebo si vymyslíte vlastní drobné radosti.

Nezapomeňte – nikdo jiný to za vás neudělá!

Reklama

Načítám