Hlavní obsah

Včera v ráji, dneska v háji

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už si o svátku svatého Valentýna myslím cokoliv, pravda je taková, že z Ameriky k nám mohly přijít horší věci. Třeba patka Donalda Trumpa. Nebo pomeranče, které se v tamních supermarketech prodávají oloupané a zabalené v plastu. Rozbalit, abychom to mohli průmyslově zabalit? To mi teda Valentýn dává větší smysl. Ten to taky uměl pěkně rozbalit.

Článek

Podle jedné z legend římský kněz tajně oddával milenecké páry, protože sňatky císař zakázal. Imperátor holt potřeboval vojáky, ne manžele. Valentýn propadl hrdlem a říše byla – aspoň protentokrát - zachráněna. Ale víte, jak je to s legendami. Nikdo neví, jak to bylo. Dost možná sami milenci, kteří po čase vystřízlivěli z hormonálního rauše, žádali pro Valentýna krutý trest. Včera zpíval, dneska zíval, lkaly ženy. Včera v ráji, dneska v háji, hrozili muži pěstmi. A než stačil vzít milý kněz sandály na ramena, visel na olivovníku.

Možná se to ale seběhlo jinak, kdo ví. Pravdu už se nikdy nedozvíme, a tak můžeme pořád věřit, že láska překoná veškerá protivenství. Včetně manželství. Včetně svátku svatého Valentýna. Včetně oslavy svátku svatého Valentýna v manželství, jež trvá tak dlouho, že oddací list vypadá jako faksimile Zlaté buly sicilské. Můj muž léta tvrdí, že Valentýna slavit nebude a žádný dárek nechce. Prý mu stačí, když ho budu mít pořád ráda. V životě si však dávám pouze postupné cíle. Možná právě díky tomu jsem přežila tři dekády soužití s chlapem, který sice neudrží dvě ponožky pohromadě, zato denně prověřuje správné pořadí nožů ve špalku. Řeči o nehynoucí lásce si může taky nechat. Já dobře viděla pohled, jímž počastoval krajkou obdařený výstřih slečny na poště. Že bych mu letos u příležitosti svátku zamilovaných předestřela podobná panoramata? Vytáhnu z prádelníku starou záclonu a svůdně jí ovinu dětmi a gravitací vypracovaný trup. Velikost by seděla. Ale model „slečna z pošty“ to není. To je, jako bych nechala přestříkat bagr na zářivou červeň a tvrdila, že je to Ferrari. Budu muset vsadit na jistotu. Romantický víkend.

Procházka po zámeckém parku, svařák v termosce, smích u fotek ze svatby, slzička nad snímkem prvňáčka. Večer lahev šampaňského, vana, pěna a pak… měkké a laskavé objetí peřiny. Moc jsem si ten víkend na chalupě užila. Vyjížďka na kole, grog v termosce, smích u fotek z fotbalu, slzička nad zavřenými hospodami. Večer džbán piva, gauč, televizní ovladač a pak… měkké a laskavé objetí peřiny. Moc si ten víkend doma užil. Láska holt může mít tisíc podob. Vědomí, že jsme si blízcí, i když si zrovna nejsme na blízku, je pro mě ta nejkrásnější. Valentýn, nevalentýn.

Další vtipné fejetony Lucie Šilhové najdete v pravidelné pondělní rubrice Očima padesátky

Reklama

Související témata:

Načítám