Hlavní obsah

Vdova Bohdalová na Jezerce!

Foto: Petr Koubek

Jiřina Bohdalová jako Paní plukovníkováFoto: Petr Koubek

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V trpké komedii Paní plukovníková jednoho z nejpopulárnějších skandinávských dramatiků Bengta Ahlforse se v Divadle Na Jezerce objevuje v roli vdovy nezapomenutelná Jiřina Bohdalová.

Článek

„Paní plukovníková je komedie, či trpká rodinná tragikomedie. Je to zkrátka středoevropský žánr, naše téma, a ve hře je i náš středoevropský humor. Podobné lidi, jako jsou hlavní hrdinové této hry, potkáváme a žijeme s nimi. A Jiřina Bohdalová v hlavní roli - může snad být lepší volba?" říká režisér Strnisko.

Mezi hlavními hrdiny komedie vypukne boj o rodinné dědictví po plukovníku Malmgrenovi. Představy, jak s ním naložit, se u všech různí. Jinak se na to dívá svérázná vdova, jinak to vidí mnohokrát rozvedená dcera, nezaměstnaný syn alkoholik či jeho bývalá manželka. Svoji úlohu sehrává i hospodyně u Malmgrenových...

„Krásná hra se silným příběhem na hraně komična a životní tragédie. Žánr typický pro Divadlo Na Jezerce. A typický pro Jiřinu Bohdalovou. Odzbrojujícím způsobem zahraje obrovské neštěstí, aby vás vzápětí dokonale rozesmála. Zaskočí vás autentičností projevu a silou sdělení myšlenky. Prostředky, které používá, jsou přitom svým způsobem jednoduché a neokázalé. Ale zkuste to udělat taky... Jestli někomu v současné době patří Cena Thálie a Cena Alfréda Radoka, tak je to právě ona," říká ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Foto: Petr Koubek

J. Bohdalová a S. Stašová v tragikomickém příběhuFoto: Petr Koubek

Je vitální a energická, plná vtipu a života. I to je Jiřina Bohdalová ve své roli. Hra Paní plukovníková je plná černého humoru, ale nechybí v ní životní optimismus, laskavost a především láska, která kvete v každém věku.

Předvánoční premiéra pod režijním vedením Vladimíra Strniska je také ve znamení velkého návratu Jany Štěpánkové, která se tak po sedmi letech znovu objevuje na jevišti.

Do dalších rolí v tomto tragikomickém příběhu, točícím se kolem dědictví, obsadil režisér Simonu Staškovou, Aloise Švehlíka, Zdeňka Maryšku, Veroniku Jeníkovou a Zdeňka Hrušku. Autorem scény a kostýmů je Peter Čanecký. Premiéra hry je 20. prosince v Divadle Na Jezerce.

Reklama

Související témata:

Načítám