Hlavní obsah

Ve stylu Provence si vyhrajte s detaily

Reklama

Pro někoho vesnický kýč, pro jiné symbol klidného rodinného bydlení. Jisté však je, že prvky stylu Provence dobře fungují i v modernějších interiérech a dokážou zútulnit každý pokoj. Inspirujte se.

Článek

Provence je region na jihu Francie, který si mnoho lidí spojuje s dech beroucí přírodou, levandulovými lány, spoustou slunce a svěžím vánkem od moře. V interiéru jde o jeden z nejpopulárnějších stylů, protože evokuje domácí pohodu.

Vše, co má patinu a duši, stylu Provence sluší

V provensálském stylu převládají pastelové barvy, které vypadají jako vybledlé od slunce. Zelenkavou, starorůžovou i levandulovou nejlépe doplní bílá a odstíny béžové. Nebojte se je použít ani na nábytek, starožitné židli bude slušet tlumená modrá stejně dobře jako hnědá. „Pamatujte, že nábytek se šrámy na povrchu nekončí na skládce, ale žije tu dál – je němým svědkem času,“ upozorňuje bytová designérka Adéla Lejsková Rašková, která o tomto oblíbeném stylu psala také na blogu. Inspiraci pro své příspěvky hledala na Aukru a některé její tipy najdete i v tomto článku.

Z komody s patinou%26search_scope%3DuserItems-24999090%26utm_source%3Dseznam_prozeny_inspirace%26utm_medium%3Dpr_clanek%26utm_content%3D13_tyden%26utm_campaign%3Dinspirace_dum_zahrada) lehce uděláte dominantní prvek celé ložnice, aniž byste jí museli podřizovat i zbytek vybavení. Nejlépe ji necháte vyniknout v kombinaci se světlým dezénem ostatních kusů francouzského nábytku.

Barvy si domů vpusťte třeba i na tapetách. Jejich výhodou je snadná údržba a výměna. „Jedinečný interiér s nezaměnitelnou tváří může vzniknout také sjednocením vrstev původní výmalby s novou,“ radí bytová designérka Adéla Lejsková Rašková.

Místo jednobarevných stěn zvolte barevné tapety

Nejrychlejším a nejsnadnějším způsobem, jak dát interiéru novou podobu, je vyhrát si s bytovými textiliemi. Ať už pomocí závěsů v něžných barvách nebo novým ložním povlečením.

Srdce každého domova

Snad nejdůležitější místo v domě, kde se setkává celá rodina, je kuchyně. Do jejího středu postavte stůl z masivu, kde si po ránu přečtete noviny u ranní kávy a ke kterému se budete po náročném dni rádi vracet k večeři.

Provence, to je však také dobré jídlo z poctivých a lokálních surovin. Na parapetu proto najděte místo pro truhlíky na bylinky nebo samozavlažovací barevné květináče. V nich můžete kromě okrasných květin pěstovat třeba levanduli lékařskou, která má mnohostranné využití. Přidává se k provensálskému koření, do koupele a její aroma navíc výborně odpuzuje šatní moly.

Pokud se vám nechce do velkých změn, sáhněte po každodenních doplňcích

Na drobnosti nejen do kuchyně použijte rozmanité proutěné košíky nebo přepravky na čerstvou zeleninu a ovoce. Jsou nejen praktické, ale poslouží i jako tematická dekorace s rustikálním nádechem.

Reklama

Související témata:

Načítám