Hlavní obsah

Rozčilují vás mužské výmluvy? Za tyhle věci fakt nemůžou!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Vy myslíte asi tak na milion věcí najednou, kdežto mužský mozek se dokáže soustředit pouze na jedinou záležitost. Pravda odhalena. Může za to konkrétní oblast hemisféry!

Článek

„Pokud můj minulý partner něco montoval v dílně, nemohla jsem na něj mluvit. Potřeboval se soustředit a každé vyrušení ho vyvedlo z koncentrace. Současný přítel na tom není o nic lépe. Neumí dělat víc věcí najednou, což se o mužích říká, ale nikdo mi nikdy nevysvětlil, proč tomu tak je,“ uvádí čtenářka Milada, která se snaží objasnit rozdíl mezi muži a ženami. Hádat můžete dvakrát. Za vše může příroda, jak jinak…

Dámy používají obě hemisféry

Podle celosvětově proslulého amerického psychologa a spisovatele Johna Graye, který mimo jiné napsal bestseller Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše, se tento jev dá poměrně snadno vysvětlit.

Ženský mozek má větší corpus callosum (takzvaný vazník), strukturu která spojuje levou a pravou hemisféru. Tato jakási spojka, která zprostředkovává komunikaci mezi hemisférami, je u mužů o 25 procent menší. V reálu to znamená, že není v jejich moci, aby lehce propojovali myšlenky s pocity – na rozdíl od žen.

Muži dělají vždy jen jednu věc

„U žen spojují pocity s centrem řeči přímo komunikační dálnice, zatímco u mužů to jsou venkovské silničky se spoustou zastávek. Jinými slovy, žena dovede lépe používat celý mozek najednou,“ vtipně popisuje odborník. Jak dodává, toto silné spojení mezi různými částmi mozku zvyšuje schopnost ženy dělat současně víc věcí.

Však to znáte... Vaříte, hlídáte děti, telefonujete, vzpomínáte, plánujete, k tomu uklízíte a ještě se soustředíte na svoje pocity. Muž sedí a projíždí internet. Jakmile ho o něco požádáte, musí svoji činnosti ukončit a věnovat se tomu, co po něm žádáte. Tak je to dané a neměnné.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Čte si noviny? Pak na něho nemluvte, stejně vás neuslyší!Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Lásko, tak se víc snaž!

Psycholog John Gray ve své publikaci Mars a Venuše ve stresu záležitost doplňuje tím, že naše mozky se vyvíjely rozdílně, abychom mohli přežít. Toto přizpůsobování se životním podmínkám trvalo tisíce let, je tedy nerealistické nyní předpokládat, že se to změní, abychom byli schopni se adaptovat na sociální změny, jež nastaly v uplynulých zhruba padesáti letech.

Nezahlcujte proto svého partnera nadbytkem úkolů a informací, stejně vám to k ničemu nebude. Chcete ho donutit, aby aspoň poslouchal? Pak i v tomhle vám nejspíš není přáno. Muži totiž mají v hlavě automatický filtr, který nezajímavé věci do paměti vůbec nepustí. To ovšem může být i výhoda. Díky této vlastnosti se muži musejí vyrovnávat s mnohem menším objemem informací než ženy. Nebo je to nevýhoda?

Proč ani neposlouchá?

„Opět jde o jeden z nejdůležitějších důvodů, proč se k sobě ženy a muži v zásadě vůbec nehodí. Je zase správné poukázat na dějinné skutečnosti z období lovců a sběračů,“ upozorňuje německý „mužolog“ Hauke Brost. Podle něho muž na lovu musel v temném lese odlišovat důležité zvuky (například chůzi zvířat) od nepodstatných (třeba bzučení hmyzu).

Žena v jeskyni se naproti tomu rozptylovala všemožnými zvuky. Komunikovala s ostatními, broukala si, zpívala. Tímto způsobem si vytvořila sice dokonale zbytečnou, ale důvěrně známou zvukovou kulisu. A je to jasné. Takže muž, který se nedokáže soustředit na víc věcí najednou, a navíc vás neposlouchá, je docela normální jev. Ještě že má spoustu jiných kvalit…

A co váš muž, zvládá vás poslouchat a ještě u toho něco dělat?

Reklama

Načítám