Hlavní obsah

Vědecky potvrzeno: Plešouni jsou sexy! Proč?

Foto: Svyatoslava Vladzimirska, Shutterstock.com

Foto: Svyatoslava Vladzimirska, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Mikádo, sestřih na ježka nebo snad dlouhá kštice? Pánská vlasová móda má mnoho podob, ovšem počítá se v ní i s plešatostí coby životním stylem. A ne ledajakým. Proč se muži bez vlasů odlišují od těch ostatních – a z jakého důvodu byste i vy měly dát přednost holohlavému nápadníkovi?

Článek

Vin Diesel (52), Dwayne Johnson (47) nebo Bruce Willis (64). Tihle hollywoodští krasavci sice trpí nouzí, co se týče vlasů, ale na druhou stranu jim právě absence „pokrývky hlavy“ dodává sex-appeal. Ale proč vlastně? Proč ženy přitahují muži, kteří nepotřebují hřeben ani tvarující gel?

Výkonnější, silnější, dominantnější

Vědci z Pensylvánské univerzity se rozhodli najít odpověď. Jejich výzkum, publikovaný v časopise Social Psychological and Personality Science, poukázal na to, že holohlaví pánové působí mužně a dominantně. Navíc je okolí vnímá jako schopné vůdce a autoritativní jedince. Plešouni totiž mívají oproti vlasatým vrstevníkům vyšší hladiny testosteronu, tedy hormonu, který například ovládá sexuální návyky a energii a ovlivňuje mužské chování. Silnější, drsnější, vyzývavější a rozhodnější. Takoví jsou chlapáci „nahoře bez“, pro které je i samotné svádění a „páření“ mnohem jednodušší.

Foto: Alena Zamotaeva, Shutterstock.com

Plešouni jsou prostě mužnějšíFoto: Alena Zamotaeva, Shutterstock.com

Proč neschovávat tajné zbraně?

„Já s výsledky podobných výzkumů souhlasím. Když si manžel v solidaritě s mou léčbou rakoviny prsu oholil hlavu, požádala jsem ho, aby si svůj nový vzhled udržoval i nadále. Plešatost je prostě sexy,“ popisuje sexuoložka Laura Berman z Chicaga na svém blogu.

Právě tato odbornice o holohlavosti tvrdí, že jednoznačně zvýrazňuje mužské rysy, jako je obočí a čelist: „Tyto části obličeje se již v raných dobách spojovaly s mužností a silou. Proto není divu, že když si i dnes nějaký muž ostříhá vlasy a jde s kůží na trh, může podpořit svoje šance na flirt a vztah.“ Podle sexpertky moderní plešatý muž působí jako sebevědomý lovec a ochránce a jeho příležitosti u žen se násobí.

Ten, který se v davu neztratí

„Bez ohledu na století se pořád jedná o staré a podvědomé principy. Ostatně, pánové také stále pozitivně reagují na dámy s tvarem těla připomínajícím přesýpací hodiny. Taková silueta odjakživa slibovala plodnost a připravenost na mateřství. Podobně to funguje právě i u plešatosti. Ta nikdy nevyjde z módy,“ podotýká Laura Berman.

Podle ní je tu i další důvod, proč si muže bez kadeří zaručeně všimnete. Lidé se někdy spoléhají na vlasy jako na prostředek, díky němuž splývají s davem. Absence kštice tak patří mezi taktiky, jak „ze stáda“ vyčnívat, ukázat vnitřní sílu a postavit se výzvám. A takový rebelský postoj ženy milují. „Není divu, že je basketbalista Michael Jordan stále v kurzu,“ uzavírá sexuoložka.

Nechte se hýčkat plešounem

A co to znamená, když se vám muži bez vlasů nikdy moc nelíbili, ale v poslední době ve vás přece jen nějaký „nudista“ vzbudil sympatie? Podvědomí vám našeptává, že v aktuální životní fázi potřebujete obejmout a schovat se v náruči testosteronového drsňáka, u kterého za všech okolností najdete ochranu, podporu a bezpečí. Tak se nechte hýčkat a více sklouzněte do své jemné, ženské energie.

Vezmete si do trojky robota? Klidně může být plešatý.

Reklama

Načítám