Hlavní obsah

Velikonoční vajíčka: Ozdobte je podle starých tajemných symbolů

Foto: Thinkstock

Zkuste pro letošek vajíčka namalovat trochu jinak. Tajemné symboly mají sílu!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velikonoční tradice všichni znáte, stejně tak si poradíte s klasickou dekorací vajíček. Co když je ale budete chtít nazdobit tak trochu magicky? Jaké symboly použít tak, aby vysílaly tu správnou zprávu?

Článek

Magických znaků existuje nespočetné množství, některé vypadají lépe, jiné nepříliš hezky. Vaším úkolem ale není vybírat pouze podle vzhledu, záleží i na tom, co zvolený symbol hlásá do světa. Přečtěte si několik našich tipů, jaké symboly na vajíčka použít.

Symboly živlů

Velikonoce jsou obdobím, kdy se příroda po zimě definitivně probouzí k životu. A symboly živlů jsou vlastně jakousi esencí přírody jako takové, proto se na dekoraci vajíček opravdu hodí. Jejich dalším plusem je značná jednoduchost, takže nebude problém je na kraslice vymalovat. Buď symboly vyváženě zkombinujte, nebo na každé vajíčko použijte jen jeden. V takovém případě je vhodné je i „správně“ propojit s barvami.

Trojúhelník špičkou nahoru, symbol ohně, použijte na vajíčka červená, se špičkou dolů, symbol vody, na modrá. Vzdušný, to je ten, co směřuje nahoru a je přeškrtnutý čarou, se nejlépe hodí na vajíčka žlutá, zemský, přeškrtnutí a špička dolů, pak na vajíčka zelená.

Runové znaky

Velmi variabilní pak jsou runy. I ty jsou vhodné díky tomu, jak jednoduše se kreslí. Vybírejte zvláště ty, které jsou nějak spjaty s plodností, přírodou, zdravím a štěstím, tedy základními jarními hodnotami.

Ideální je například runa Uruz, která reprezentuje prvotní tvořivou sílu a plodnost obecně.

Další možností je pak runa Jera, která představuje přírodní koloběh ročních období, jejich střídání a harmonii, kromě toho také plodnost a nový život.

Ani první runa Fehu není špatně zvolená, protože je symbolem prosperity a bohatství, naši předci ji navíc používali na ochranu dobytka i mláďat, která se právě v období Velikonoc rodila.

Runa Berkana je doslovně překládána jako bříza a je reprezentací očisty a znovuvzkříšení něčeho. Také odkazuje na uzdravení a vyléčení, její inklinace k jaru je tedy velmi silná.

Jako poslední zmiňme runu Dagaz, což je runa dobrých zpráv a světla, ale také růstu. Silně tak rezonuje s probouzející se jarní přírodou.

Runy je opět možno propojit barevně s jednotlivými živly a podle toho obarvit vajíčka, na která je použijete. Fehu je runa ohnivá, Dagaz se též pojí s ohněm, ale i se vzduchem, Uruz je runa spjatá se zemí a stejně tak i Jera. Berkana je zástupcem vody.

Foto: Thinkstock

Jednobarevně namalovaná vejce se skvěle hodí. Vámi zvolené symboly na nich budou krásně vidětFoto: Thinkstock

Nestárnoucí spirála

Spirála je velmi prastarým symbolem, který ale za celá staletí neztratil na důležitosti a pro zdobení vajíček se velmi hodí. Spirála jako taková je totiž symbolem energie a svěžesti, což je něco, po čem každý v době jarní únavy touží. Navíc je spirála jednoduchá pro kreslení a dá se všelijak zdobit, vytvářet nové varianty a experimentovat s ní, přesto energetické poselství zůstává.

Obzvlášť Keltové se silou spirály hodně experimentovali, díky nim pak vznikly i vícečetné spirálovité symboly – například keltská spirála života představuje propojení narození, života a smrti, což je symbolika, která se do Velikonoc silně promítá.

Kouzelné uzly

Celkově oblíbené jsou symboly nejrůznějších uzlů a propletenců, které se též přičítají hlavně Keltům. Nakreslit je na vajíčko bude sice obtížnější, ale o to větší bude jeho estetická hodnota.

Jedním z nejlepších příkladů je takzvaný nekonečný uzel, který přináší štěstí a novou sílu, která ústí v konečnou dlouhověkost. Dlouhodobý účinek se taky hodí, každopádně symbol energie do jara patří.

Velmi zajímavou ukázkou z této kategorie je také takzvaná triquetra, která se vyskytuje ve vícero variantách, s kruhem i bez něho. Je používána jako obecný symbol magie, Keltové ji však využívali jako symbol pro sílu ženské bohyně.

Jaké symboly se ještě podle vás dají na vajíčka využít?

Reklama

Načítám